Show simple item record

dc.contributor.authorSouza, Karen Franciele Ribeiro
dc.date.accessioned2023-04-05T18:50:06Z
dc.date.available2023-04-05T18:50:06Z
dc.date.issued2023-03-15
dc.identifier.citationSOUZA, Karen Franciele Ribeiro. A química dos sabores: uma proposta contextualizada para o ensino de ciências. 2023. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Química) – Universidade Federal de São Carlos, Sorocaba, 2023. Disponível em: https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/17624.*
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/17624
dc.description.abstractThe present work dealt with the elaboration of a booklet on the subject chemistry of flavors to serve as material for scientific dissemination and also as complementary material for chemistry/science teachers to apply in their classes. The idea of writing a booklet was due to the scarcity of materials on this subject aimed at the high school public and also due to the importance of the subject in the life of society. The chemistry of flavors was chosen because it is a very broad, interesting subject that arouses curiosity in students. In addition, the material developed can be used in a contextualized and interdisciplinary way, exploring other areas of knowledge, such as biology, physics and history. This theme was also chosen for the possibility of exploring this interdisciplinary nature and applying it to the classroom. This work was carried out using the methodology: theoretical framework, since in general, a review of research and discussions by other authors on the subject is presented. During the research it was evidenced that the subject has scope to be worked in different ways in the classroom, being the most applied form through experimentation and thematic workshop. However, it was found that there are few specific materials on the subject aimed at teaching chemistry and therefore the importance of this work. Finally, the material was evaluated by some teachers working in the area in order to verify its quality and usefulness. As a result of the evaluation, it was possible to prove that the material is useful to be worked on in the classroom and also as material for scientific dissemination and also has a contextualized and interdisciplinary character, characteristics which are so important in the context of the current BNCC.eng
dc.description.sponsorshipNão recebi financiamentopor
dc.language.isoporpor
dc.publisherUniversidade Federal de São Carlospor
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectSaborpor
dc.subjectContextualizaçãopor
dc.subjectParadidáticopor
dc.subjectFlavoreng
dc.subjectContextualizationeng
dc.subjectParadidaticeng
dc.titleA química dos sabores: uma proposta contextualizada para o ensino de ciênciaspor
dc.title.alternativeThe chemistry of flavors: a contextualized proposal for science teachingeng
dc.typeTCCpor
dc.contributor.advisor1Benedetti Filho, Edemar
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/5963704923612696por
dc.description.resumoO presente trabalho tratou da elaboração de uma apostila sobre o tema química dos sabores para servir como material de divulgação científica e como material complementar para professores de química/ciências aplicarem em suas aulas. A ideia de escrever uma apostila se deu pela escassez de materiais sobre esse tema voltado ao público do ensino médio e devido à importância do tema na vida da sociedade. A química dos sabores foi escolhida por ser um assunto muito amplo, interessante e que desperta curiosidade nos alunos. Além disso, o material desenvolvido pode ser utilizado de maneira contextualizada e interdisciplinar, explorando outras áreas do conhecimento, como por exemplo a biologia, física e história. Esse tema também foi escolhido pela possibilidade de explorar esta natureza interdisciplinar e aplicá-la à sala de aula. Durante a pesquisa evidenciou-se que o assunto possui amplitude para ser trabalhado de diversas formas em sala de aula, sendo a forma mais aplicada através de experimentação e oficina temática. Entretanto, verificou-se que existem poucos materiais específicos sobre a assunto voltado exclusivamente ao ensino de química/ciências e por isso a importância do presente trabalho. Por fim, o material foi avaliado por alguns professores atuantes na área com o objetivo de verificar a qualidade e a aplicabilidade do mesmo. Como resultado da avaliação foi possível comprovar que o material é útil para ser trabalhado em sala de aula e também como material de divulgação científica e, além disso, possui o caráter contextualizado e interdisciplinar, características tão importantes no contexto da atual BNCC.por
dc.publisher.initialsUFSCarpor
dc.subject.cnpqCIENCIAS HUMANAS::EDUCACAO::ENSINO-APRENDIZAGEM::METODOS E TECNICAS DE ENSINOpor
dc.publisher.addressCâmpus Sorocabapor
dc.publisher.courseQuímica - QL-Sopor


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil