• Extração de polissacarídeos do caroço de açaí (Euterpe oleracea) 

      Freitas, Danieli Melo de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, , 12/08/2011)
      The development of the productive chain of agribusiness açaí depends on the proper disposal of by-products generated. The fruit is used currently only the mesocarp for human consumption, creating an environmental problem, ...
    • Morfoanatomia do fruto de açaí em função do teor de água utilizando microscopia óptica e microtomografia de raios-X 

      Ribeiro, Gisele Vieira (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, , 18/06/2010)
      Tendo em vista a escassez literária referente a frutos de açaí (Euterpe oleracea - Mart.), este trabalho foi desenvolvido com ênfase anatômica, recorrendo a técnicas usuais de microscopia de luz e microtomografia de raios-X. ...
    • Avaliação do efeito da bebida de açaí no perfil lipídico e glicêmico em ratos Wistar 

      Fernando, Francine da Silva e Lima de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, , 19/08/2013)
      The Chronic Noncommunicable Diseases are a major global public health challenges , and are determined mostly by the association of modifiable risk factors , such as nutrition . It is believed that the use of functional ...
    • Caracterização do período de instabilidade de órgãos vegetais submetidos à injúria mecânica 

      Albino, Ana Lúcia Seghessi (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, , 10/06/2011)
      Mechanical injuries are a major cause of post-harvest losses, since they may cause metabolic and physiological changes in fruit and vegetables. However there are few studies that characterize the state of the tissue after ...
    • Aspectos fisiológicos do fruto de açaí sob armazenamento refrigerado 

      Stefanini, Thais França (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, , 10/08/2010)
      The açaí berry market has been increasing due to its high calorie characteristic and antioxidant activity, that contributes to diseases prevention. The market growth makes it the center of attention, upcoming the necessity ...
    • Desenvolvimentos mecânicos e computacionais de suporte às medidas com sensores termoelásticos 

      Reis, Alan Ribeiro dos (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, , 30/08/2011)
      The hydrostatic pressure inside the cell or simply cell turgor is an important component of texture in vegetables and is directly related to firmness. The decrease in cell turgor of plant organs is also an indicator of ...
    • Aplicação de metodologias para análise e previsão do preço do fruto de açaí 

      Eder, Karina (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, , 13/09/2011)
      Açaí is the fruit of a palm tree found throughout the North of Brazil that has been gaining attention due to its high energetic potential, applications in pharmaceuticals, dentistry, medicine and food industries. So, ...
    • Aproveitamento do caroço do açaí como substrato para a produção de enzimas por fermentação em estado sólido 

      Santos, Rodrigo Rafael Mendonça dos (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, , 14/10/2010)
      The açaí agroindustry is the most important productive chains in northern Brazil. The residues in the marketing of açaí consists mainly of its pits, which are discarded in landfills and waterways without any treatment. A ...
    • Sistema integrado de análise e distribuição de resultados aplicados à bebida de açaí 

      Koizimi, Sandra Maria Leandro (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, , 05/08/2011)
      The açaí palm (Euterpe oleracea Mart) is a tropical palm tree native to the Amazon. The main purpose of using the fruit is an açaí drink. It is estimated that the international açaí drink market grew 65% in the last three ...