Listar Teses e dissertações por tipo de documento "Dissertação"
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Efeito do 4-etilfenol sobre o crescimento e capacidade fermentativa da linhagem industrial de Saccharomyces cerevisiae PE-2
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2019)One of the main contaminating yeasts of ethanol production in Brazil is the species Dekkera bruxellensis. It is able to produce volatile phenolic compounds such as 4-vinylphenol and 4-ethylphenol from hydroxycinnamic acids ... -
Desempenho de lima ácida Tahiti sobre diferentes porta-enxertos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/06/2019)The Tahiti acid lime, popularly known in Brazil as Tahiti acid lime, is one of the most produced fruits in the state of São Paulo, with the northwest region as the main producer pole. However, there are many losses due to ... -
Desempenho de mudas de alface produzidas nos diferentes volumes de células em bandejas e cultivadas em sistema hidropônico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 05/04/2017)The hydroponic cultivation of lettuce in the NFT (Nutrient Film Technique) system has use seedlings obtained in trays with smaller volumes, requiring two transplants (from the tray to the nursery and then to the definitive). ... -
Solubilização in vitro de fosfato por Torulaspora globosa
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 02/05/2017)Soil is an environment with great microbial diversity. Filamentous fungi and bacteria have been known for decades for the ability to stimulate plant development. Recently, studies have shown that yeasts are also capable ... -
Poda e raleio da pimenteira para produção e qualidade de frutos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/03/2018)Peppers are an important fruit vegetable, valued by farmers for their profitability and by consumers for their sensorial characteristics. Its production can be influenced by the management of the plant, through the number ... -
Produção de ficocianina por Aphanothece microscopica Nägeli a partir de vinhaça de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2018)Microalgae cultivation has a great diversity of applications. Pigments produced by microalgae are largely used in many industries, such as food, pharmaceutical and cosmetics. Phycobiliproteins are photosynthetic pigments ... -
Distribuição espacial de espécies arbóreas na fisiologia de cafeeiros e qualidade de grãos e bebida
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/04/2019)Coffee is an important Brazilian commodity. With global climatic changes and consuming market evolution. Shading coffee bushes is gaining notoriety, once shade trees protect coffee bushes from environmental variations and ... -
Desenvolvimento e caracterização de partículas à base de biopolímeros e vinhaça com adição de biomassa microalgal para uso como fertilizante
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 29/06/2018)Sugarcane vinasse is the main wastewater from the ethanol industry, produced in a proportion of about 12 liters per liter of ethanol. Among alternatives to its disposal, Fertirrigation is commonly used in order to improve ... -
Nutrição e disponibilidade de nitrogênio no consórcio de milho orgânico com diferentes densidades de fabáceas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 19/02/2019)The intercropping corn with green manures of the Fabaceae family has been studied as an alternative to supply nitrogen (N), via biological fixation (NBF). Increasing soil organic matter contents and nutrient cycling. ... -
Molecular diversity and genetic structure of Saccharum complex accessions as revealed by TRAP markers
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 29/05/2019)Sugarcane has great economic importance for Brazil and for the world as a raw material, mainly for the production of sugar and ethanol. Conventional breeding is one of those responsible for raising productivity levels, ... -
Aplicabilidade de índices colorimétricos no melhoramento genético da cana-de-açúcar (Saccharum spp.)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 29/07/2020)Modern techniques and equipment have proved to be of great value in accelerating the harvest and productivity of crops. This is due to precision agriculture that has evolved to improve the knowledge of the field, however, ... -
Emprego do etanol como substituto ou adjuvante do ácido sulfúrico no tratamento das células em fermentação alcoólica contaminada por Lactobacillus fermentum
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 31/05/2019)Bacterial contamination is one of the major factors to cause decrease in the fermentative efficiency in the process of bioethanol production. To control the growth of bacterial contaminants, Brazilian industries utilize ... -
Potencial de uso de partículas biodegradáveis de pectina, quitosana e vinhaça como fertilizante agrícola
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/05/2019)Technologies able to control or hinder the release of nutrients from fertilizers have been studied in order to improve agricultural systems with minimum environmental impact. In this context, biodegradable polymers extracted ... -
Efeito da inoculação da levedura rizosférica Torulaspora globosa (6S01) em combinação com glicose e triptofano, sobre o desenvolvimento inicial de milho
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 24/05/2019)Plant Growth Promoter Microorganisms (PGPMs) stimulate the development of plants by different mechanisms, such as the production of plant hormones and solubilization of minerals. The species Torulaspora globosa, isolated ... -
Efeito do sistema de fermentação, da adição de etanol ao tratamento ácido e da contaminação por Lactobacillus sp na produção de etanol
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 10/04/2017)The fermentation is one of the most critical steps of the fuel ethanol production. Some factors directly influence the fermentation efficiency, such as the fermentation system, the selected yeast and the bacterial ... -
Leveduras produtoras de AIA e solubilizadoras de P visando a promoção de crescimento de tomateiro
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2016)Microorganisms Plant Growth Promoters (MPCV) have the ability to produce compounds which stimulate plant growth by different mechanisms, such as the production of plant hormones and solubilization of minerals. Considering ... -
Utilização do metabissulfito de potássio no processo de fermentação etanólica para controle de leveduras e bactérias contaminantes
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 11/04/2017)One of the main concerns in the ethanol-producing industries is the growth control of undesirable microorganisms that can cause decrease in the fermentative yield. Among non-Saccharomyces yeasts which can contaminate ... -
Produção de ácido indol acético in vitro por Torulaspora globosa
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 02/05/2017)The indole acetic acid (IAA) is a phytohormone capable of providing fast responses to plant development such as cell elongation and differentiation and division of cells. It is known that exist in the rhizosphere there ... -
Efeito do ácido acético sobre o crescimento e fermentação da levedura Meyerozyma guilliermondii
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2016)The viability of technologies that make possible to use all available plant biomass, such as the production of lignocellulosic ethanol, faces challenges as the search for microorganisms capable of fermenting pentoses with ... -
Desempenho de cultivares e potencial fisiológico das sementes de milho produzidas em sistema orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 31/03/2017)Maize is one of the most cultivated cereals in the world and it is among the most important cereals for the consolidation of the production chains of meat, eggs, milk and derivatives in organic system, being one of the ...