• Poda e raleio da pimenteira para produção e qualidade de frutos 

      Marchi, Luana Ferreira (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/03/2018)
      Peppers are an important fruit vegetable, valued by farmers for their profitability and by consumers for their sensorial characteristics. Its production can be influenced by the management of the plant, through the number ...
    • Distribuição espacial de espécies arbóreas na fisiologia de cafeeiros e qualidade de grãos e bebida 

      Silva Neto, Francisco José da (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/04/2019)
      Coffee is an important Brazilian commodity. With global climatic changes and consuming market evolution. Shading coffee bushes is gaining notoriety, once shade trees protect coffee bushes from environmental variations and ...
    • Desenvolvimento e caracterização de partículas à base de biopolímeros e vinhaça com adição de biomassa microalgal para uso como fertilizante 

      Bettani, Silvia Raquel (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 29/06/2018)
      Sugarcane vinasse is the main wastewater from the ethanol industry, produced in a proportion of about 12 liters per liter of ethanol. Among alternatives to its disposal, Fertirrigation is commonly used in order to improve ...
    • Distribution and genetic diversity of Xylella fastidiosa associated with olive quick decline in southeastern Brazil 

      Safady, Nágela Gomes (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 21/08/2019)
      Xylella fastidiosa (XF) is a bacterium capable of colonizing a large number of plants, but is mainly known to cause disease in economically important crops such as citrus, grapevines, coffee and more recently olive trees. ...
    • Biologia reprodutiva, embriogênese gamética e somática em cultivares de amarílis (Hippeastrum sp. Herb.) 

      Almeida, Naiara Vallado de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 17/06/2019)
      The genus Hippeastrum sp. is popularly known as amaryllis and its production is intended for the market of potted flowers. With a wide variety of hybrids, its spread is made from bulbs. Nevertheless, there are major ...
    • Molecular diversity and genetic structure of Saccharum complex accessions as revealed by TRAP markers 

      Souza, Carolina Medeiros de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 29/05/2019)
      Sugarcane has great economic importance for Brazil and for the world as a raw material, mainly for the production of sugar and ethanol. Conventional breeding is one of those responsible for raising productivity levels, ...
    • Armazenamento de sementes de cana-de-açúcar para o melhoramento genético 

      Tanno, Wellington Quadros (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/02/2020)
      Sugarcane is an important crop for Brazil, whose production area extends over approximately 10 million hectares, making the country the world's largest producer. Sugarcane Breeding is responsible for the production and ...
    • Nutrição e disponibilidade de nitrogênio no consórcio de milho orgânico com diferentes densidades de fabáceas 

      Bonfanti, Leila (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 19/02/2019)
      The intercropping corn with green manures of the Fabaceae family has been studied as an alternative to supply nitrogen (N), via biological fixation (NBF). Increasing soil organic matter contents and nutrient cycling. ...
    • Obtenção de poliploides in vivo e in vitro de Brassolaeliocattleya 

      Vilcherrez Atoche, Joe Abdul (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/06/2022)
      Cattleya is one of the genera of tropical orchids with great importance for the flower market due to the size and color of its flowers. However, problems such as its long vegetative and juvenile period, as well as the short ...
    • Emprego do etanol como substituto ou adjuvante do ácido sulfúrico no tratamento das células em fermentação alcoólica contaminada por Lactobacillus fermentum 

      Neto, José Machado da Silva (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 31/05/2019)
      Bacterial contamination is one of the major factors to cause decrease in the fermentative efficiency in the process of bioethanol production. To control the growth of bacterial contaminants, Brazilian industries utilize ...
    • Potencial de uso de partículas biodegradáveis de pectina, quitosana e vinhaça como fertilizante agrícola 

      Cerri, Bianca Carreiro (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/05/2019)
      Technologies able to control or hinder the release of nutrients from fertilizers have been studied in order to improve agricultural systems with minimum environmental impact. In this context, biodegradable polymers extracted ...
    • Aplicabilidade de índices colorimétricos no melhoramento genético da cana-de-açúcar (Saccharum spp.) 

      Tairum, Rachel Cruz Carvalho (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 29/07/2020)
      Modern techniques and equipment have proved to be of great value in accelerating the harvest and productivity of crops. This is due to precision agriculture that has evolved to improve the knowledge of the field, however, ...
    • Efeito do ácido acético sobre o crescimento e fermentação da levedura Meyerozyma guilliermondii 

      Perna, Michelle dos Santos Cordeiro (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2016)
      The viability of technologies that make possible to use all available plant biomass, such as the production of lignocellulosic ethanol, faces challenges as the search for microorganisms capable of fermenting pentoses with ...
    • Análise de sequências de genes de limoneno sintases em genomas de citros 

      Ferreira, Francisco Inacio Paiva (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 31/08/2020)
      Limonene, a terpene found in essential oil extracted from citrus peel, has great applicability on industry. Is it known that there are great limonene concentration differences among citrus varieties, however, limonene ...
    • Desempenho agronômico e teor de clorofila na relação com a absorção de água em alface 

      Santos, Camila Peixoto dos (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/08/2020)
      Lettuce (Lactuca sativa L.) is the main leafy vegetable, with the curly type with light green leaves the preferred in Brazil. However, leaves of intense green color (higher chlorophyll content) have increased consumer ...
    • Avaliação agronômica, físico-química e sensorial de híbridos de pimenta (Capsicum chinense Jacquin) 

      Martinez, Marcela (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 06/08/2020)
      The consumption of Capsicum peppers has been growing, encouraging cultivation and increasing the demand for new cultivars with better agronomic and nutritional qualities. The objective was to evaluate the agronomic, ...
    • Utilização do metabissulfito de potássio no processo de fermentação etanólica para controle de leveduras e bactérias contaminantes 

      Paraluppi, Anna Lívia (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 11/04/2017)
      One of the main concerns in the ethanol-producing industries is the growth control of undesirable microorganisms that can cause decrease in the fermentative yield. Among non-Saccharomyces yeasts which can contaminate ...
    • Produção de ácido indol acético in vitro por Torulaspora globosa 

      Albertini, Jéssica (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 02/05/2017)
      The indole acetic acid (IAA) is a phytohormone capable of providing fast responses to plant development such as cell elongation and differentiation and division of cells. It is known that exist in the rhizosphere there ...
    • Efeito do sistema de fermentação, da adição de etanol ao tratamento ácido e da contaminação por Lactobacillus sp na produção de etanol 

      Costa, Marcelo Augusto de Souza (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 10/04/2017)
      The fermentation is one of the most critical steps of the fuel ethanol production. Some factors directly influence the fermentation efficiency, such as the fermentation system, the selected yeast and the bacterial ...
    • Leveduras produtoras de AIA e solubilizadoras de P visando a promoção de crescimento de tomateiro 

      Oliveira, Thaís Borges de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2016)
      Microorganisms Plant Growth Promoters (MPCV) have the ability to produce compounds which stimulate plant growth by different mechanisms, such as the production of plant hormones and solubilization of minerals. Considering ...