Browsing Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar by Graduate program "Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar"
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Análise da qualidade microbiológica e sujidades em melado de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 05/02/2019)Sugarcane syrup is defined as the product obtained by the concentration of sugarcane juice (Saccharum officinarum L.) or from melted sugarcane. The sugar cane syrup have good acceptance in the Brazilian market and can be ... -
Percepção de serviços ecossistêmicos por agricultores periurbanos: estudo de caso na Comuna da Terra “Irmã Alberta”, São Paulo, SP
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 28/05/2019)Agroecosystems depend and also interfere, positively or negatively, on the different ecosystem services (ES). Understanding its perception is very relevant for the conservation and definition of territorial guidelines, ... -
Avaliação visual da saúde de solos sob diferentes usos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 21/07/2017)Defining when an agroecosystem can be considered healthy is one of the challenges faced by both family farmers and extension workers and researchers. There are several methodologies of visual evaluation of indicators that ... -
Processos socioculturais da gestão ambiental na terra indígena Guarani Pinhalzinho, Tomazina, PR
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 28/06/2017)The Brazilian indigenous reality is reduced in their indigenous lands demarcated with very small spaces for its development. According to IBGE (2010), the Brazilian indigenous population is estimated at 817,963 thousand ... -
Caracterização da avifauna em áreas de transição agroecológica no assentamento Ipanema em Iperó-SP
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 28/03/2017)This work aims to compare the composition and dynamics of birds in agricultural environments in different stages of agroecological transition and environments with conventional planting with the forest areas present in the ... -
Açúcar mascavo adicionado de açúcar bruto de alta polarização (Very High Polarization- VHP): uma avaliação tecnológica visando o desenvolvimento rural da agroindústria familiar.
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 13/12/2017)In Brazil, brown sugar has only the value of polarization as a quality standard required by its own legislation, however, this value (90% polarization) does not represent the reality of the products found in the market. ... -
Um estudo sobre a percepção da qualidade do saneamento ambiental, das práticas cotidianas e da história das propriedades certificadas produtoras de orgânicos em Ouro Fino, MG
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 16/10/2017)The present research had the objective of characterizing and analyzing the quality of rural environmental sanitation in the organic producing properties in the municipality of Ouro Fino, through a survey on environmental ... -
A agricultura ecológica realizada em Remígio, PB: um estudo sobre produção de conhecimento e inovação
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/06/2017)The general objective of this dissertation was perform a study on innovation and knowledge production between organic farmers unionised in the county of Remígio, PB, located in the micro-region of Paraíba Western Curimataú, ... -
Controle da podridão azeda em frutos cítricos através de métodos alternativos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 20/02/2018)Fungicides such as Thiabendazole and Imazalil are commonly used for the control of post-harvest diseases in citrus, presenting a good control especially on blue mold (Penicillium italicum) and green mold (Penicillium ... -
Desenvolvimento rural e políticas públicas em assentamentos rurais: estudo de caso na Fazenda Monte Alegre SP
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 17/07/2017)This dissertation presents an analysis about rural development and public policies in Fazenda Monte Alegre settlement, located in the municipalities of Araraquara and Motuca in the state of São Paulo. For the analysis ... -
Aviação agrícola no Brasil: caracterização, invisibilização e debates
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 20/10/2017)The aerial spraying of pesticides, carried out mainly by the agricultural aviation sector in Brazil, is defended by part of society as a fundamental technology for contemporary agricultural crops to increase production; ... -
Qualidade físico-química e sensorial das alfaces das cultivares Romanela e Rubinela produzidas em diferentes sistemas de cultivo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 03/08/2017)Lettuce is one of the vegetables with the highest consumption and economic importance worldwide, extensively cultivated in all continents, particularly in temperate and subtropical regions. In Brazil, there is a market ... -
Agregação de valor nutricional e sensorial em rapaduras artesanais
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 28/11/2017)Rapadura is a traditional product made from sugar cane juice (Saccharum officinarum L.). It is very popular in Latin America and the Caribbean, particularly in Haiti, where it is commonly used by the rural population. It ... -
Qualidade microbiológica, físico-química, instrumental e sensorial de marcas de açúcares mascavo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 19/04/2017)The present work aimed to evaluate the microbiological, physical-chemical, instrumental and sensory quality of brown sugar brands in order to produce data on the identity of this product. We analyzed 15 brands, obtained ... -
Influência de fungos micorrízicos arbusculares como promotores de crescimento de porta-enxertos de citros
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 30/05/2017)Plant growth promoting microorganisms have been widely used in agriculture. As an example, the arbuscular mycorrhizal fungi, which associate with the roots of plants and help them in the better absorption of nutrients and ... -
Características agronômicas, físico-químicas e sensoriais de linhagens de pimenta Biquinho cultivadas em sistema orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2018)The pipper “Biquinho” is more and more valued in the consumer market, being attractive mainly for the taste and for its use as canned, jam, sauces and dry spices. Despite the great demand of the market, there are few ... -
Utilização de biofertilizante bovino líquido em cultivo de alface crespa (vc. Vanda): concentrações de doses de biofertilizante em cultivo de alface
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 28/02/2018)Lettuce is a vegetable composed of leaves is a most consumed in Brazil and therefore we have looked for alternatives of production that reduce its impact on agroecosystems. The work was conducted in the Gehort experimental ... -
Implantação de Sistemas Agroflorestais na Agricultura Familiar: um caminho para a transição agroecológica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 20/02/2018)The rural development model adopted in the last decades has had great social, economic and environmental impacts demonstrating the need to seek more sustainable ways. This study presents the research carried out in ... -
Potencial de resíduos orgânicos na atenuação de contaminação por cobre de solo e água
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 08/06/2017)The aggravation of environmental problems has stimulated discussion about new ways of producing in the field. The term alternative agriculture covers non-conventional agricultural systems, such as natural, ecological, ... -
Atributos físico-hídricos do solo em sistemas consorciados de milho com adubos verdes sob manejo orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 29/05/2019)The use of plants in intercropping has the purpose of increasing the diversity of species, producing a greater amount of dry matter, greater root exploration, inducing improvements in soil physical and hydraulic attributes. ...