O Repositório Institucional da UFSCar (RI UFSCar) é um sistema de informação que visa armazenar, preservar, organizar e disseminar amplamente a produção intelectual dos diversos setores e segmentos da comunidade da UFSCar, provendo o acesso aberto à informação produzida na instituição e registrada como científica, tecnológica, didática, artístico-cultural e técnico-administrativa.

  • Biochar de cama de frango: produção, aplicação e análise de suas propriedades no solo e no cultivo de rabanetes 

    Pereira, Moisés Edevaldo (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Planejamento e Uso de Recursos Renováveis - PPGPUR-So, Câmpus Sorocaba, 21/03/2024)
    Brazil stands out in broiler production and is the largest exporter. In 2022 alone, Brazil produced 14.57 million tons of chicken meat. However, considerable amounts of poultry litter are also generated annually in Brazil ...
  • Metodologias de avaliação da qualidade ambiental em ecossistemas aquáticos continentais 

    Kanetaka, Luiz Fernando Yoiti Tobo (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 09/02/2024)
    The present work aims to carry out a bibliographic survey on methodologies used to assess environmental quality in lotic ecosystems, and analyze the importance of these methodologies for this type of assessment, highlighting ...
  • Panorama do setor leiteiro antes, durante e depois da pandemia da covid-19 

    Vaurof, Marcos Vinicius Ianuxauskas (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 01/02/2024)
    Milk is one of the most relevant agricultural commodities, being one of the five most traded products, in volume and value. Currently, Brazil plays a significant role in the production of the product worldwide, occupying ...
  • Tecnologia de produção de kombucha e seus benefícios para a saúde 

    Schedenffeldt, Beatriz Ferrari (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 23/02/2024)
    Kombucha is a beverage obtained through the fermentation of tea from the Camellia sinensis plant, sugar, and a culture of bacteria and yeast known as SCOBY. The consumption of this functional drink has significantly ...
  • Avaliação da influência da enzima polifenoloxidase na produção de etanol 

    Sousa, Gabriel Torres de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 26/01/2024)
    The production of ethanol from sugarcane plays a crucial economic, social, and environmental role in Brazil, generating income and development in a country that is a global benchmark in biofuel and renewable energy production. ...
  • Logística: cadeia de suprimentos dos alimentos 

    Roncato, Carolina Vieira (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 22/02/2024)
    In the contemporary global scenario, efficiency in resource management and food security emerges as crucial challenges. Large scale food production, coupled with population growth, highlights the need to optimize the ...
  • Tendência clean label na rotulagem de alimentos embalados: uma revisão 

    Marques, Keila Thainá Araújo (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 22/01/2024)
    The rapid growth of urbanization and globalization has transformed eating habits, driving migration to urban areas and the rise of the fast-food industry. This has resulted in foods high in fat, sodium and sugar, contributing ...
  • Análise da legislação relacionada a aterros sanitários de pequeno porte: caso de Nova Campina - SP 

    Campos, Milena Nátalie Ferreira (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 22/01/2023)
    The growing increase in consumption has generated significant impacts on the environment, resulting in the unrestrained generation of waste. This scenario has become a complex challenge for small Brazilian cities, with ...
  • Modelagem hidrológica para previsão de vazões de pico na Bacia do Rio Embu Mirim utilizando o método de I-PAI-WU 

    Oliveira, Layssa de Moura (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 19/01/2024)
    In the scenario of climate transformations, water resources play a vital role, emphasizing the urgent need to preserve, manage, and adapt humanity's water sources to ensure sustainability and well-being for future generations. ...
  • Entregadores de aplicativos nas charges os empreendedores: uma análise discursiva 

    Sousa, Vitória Lourdes Brito (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 05/02/2024)
    This work aimed to analyze cartoons that deal with the theme of the work of app delivery workers, seeking to discursively understand their mode of operation. For this, it relied on the theoretical-methodological apparatus ...

Ver mais