Browsing by CNPq Subject "CIENCIAS AGRARIAS"
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Pecuária leiteira: estudo de caso de transição agroecológica na Agrovila V do Assentamento Pirituba II Itapeva (SP)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 24/03/2009)This article discusses the ongoing agroecological transition process of dairy cattle raising in Agrovillage V of Pirituba II settlement, for which educational and methodological references have been used, all of them ... -
Proposta metodológica de medição da resiliencia agroecológica em sistemas sócio-ecológicos: um estudo de caso nos Andes colombianos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 23/08/2012)In the last tree centuries the capitalistic economic model introduced deep changes and with no precedents into the ecosystems with the aim to satisfy its own food demands, potable water, wood, fiber and energy. Those changes ... -
Cultura de café (Coffea arábica L.) com princípios agroecológicos como opção para a agricultura familiar na região de Penápolis/SP
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 08/12/2008)The county of Penápolis and region, located into the northwest of São Paulo state, was deforested by coffee growing and they became strong producers in the beginning of the past century, influencing on the plan of the ... -
Extratos vegetais de cana crua e a atenuação da toxidez por alumínio no crescimento inicial de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 04/02/2014)About 70% of the area cultivated with sugarcane in Brazil are on acid soils, characterized by having severe limitations in terms of fertility. Organic acids from residues decomposition of sugarcane, due to mechanized harvest ... -
Água de reúso em rabanete (Raphanus sativus L.): implicações agronômicas e sanitárias
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 06/02/2014)Due to increasingly irrigation water source scarcity, treated wastewater (TWW) is becoming a more attractive by nutrients source, showing sanitary and agronomics feasibility. In this way, this research evaluated, in a ... -
Densidade de estocagem de lambari (Astyanax altiparanae) em tanques-rede
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, , 13/12/2011)With the increased interest in growing native fish species the tetra has been highlighted nationally in the marketing of fish facing the two niche markets: as a snack in bars and restaurants and other natural bait for sport ... -
Valoração ecológica de áreas de preservação permanente
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 15/07/2011)This dissertation uses Emergy Accounting tool, Ecosystem Functional Evaluation and System Ecology approaches to estimate the economic value of Permanent Preservation Areas in São Paulo State, Brazil. Economic values related ... -
Avaliação de impactos ambientais da agroindustrialização canavieira na Cooperativa de Produção Agropecuária Vitória (COPAVI): um estudo de caso da produção de açúcar mascavo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 04/07/2011) -
Avaliação dos aspectos microbiológicos do caldo de diferentes variedades e partes do colmo da cana-de-açúcar sob manejo orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 14/04/2009)For the artisanal cachaça production, which is a beverage obtained after distillation of the fermented sugar cane juice, natural starter ferment ( caipira ferment) is utilized, in which crushed corn, rice bran and citric ... -
Efeito de enzimas comerciais e naturais utilizadas na hidrólise da mandioca sobre a qualidade sensorial da tiquira
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 26/11/2010)The amilaceous materials need to be hydrolyzed for the release of fermentable sugars and this process may be carried out by chemical or enzymatic way. The latter is the most efficient way for the starch conversion, however ... -
Manejo da mancha preta dos citros através da utilização de agentes de controle biológico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 16/02/2012)The citrus industry faces serious problems represented by diseases that reduce the productivity and depreciate the fruits that give the appearance thereof. Among these diseases the citrus black spot caused by Guignardia ... -
Desenvolvimento de formulações de Bacillus subtilis para controle da podridão floral em citros
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 31/07/2012)Brazil is the world's largest producer of orange, seated in an area of 839.000 hectares, of which 77% are located in the southeast. Despite the importance of this crop, the citrus industry faces serious problems represented ... -
O cultivo da cana-de-açúcar em aleias: produtividade agrossilvicultural e influências sobre o agroecossistema
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 04/12/2013)Sugarcane plantations are increasing in Brazil motivated by the demand of the sugar industry and the energetic sector. Sugarcane monocultures simplify the landscape and disconnect natural ecosystems. The inclusion of native ... -
Análise da transição agroecológica em propriedades rurais do entorno da Floresta Nacional de Ipanema, Iperó, SP
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 19/12/2012)The present work evaluated a proposed methodology to analyze the aspects that involve the dynamics of the agroecosystem valuing the interactions among dimensions: ecological, social and agroecological practice, the last ... -
Potenciais e demandas para o desenvolvimento da agroecologia na região da bacia do Alto Sorocaba-Médio Tietê: ações, instituições e inserção junto à agricultura familiar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 19/08/2012)The current situation of social and environmental degradation observed in rural areas of Brazil derives from a historical multidimensional process involving strong political and economic interests, where the techniques and ... -
Pó de rocha como fonte de nutrientes no contexto da agroecologia
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 29/06/2012)The aim of the search was evaluate alternatives to accelerate the solubilization of minerals contained in rock powder. In the first experiment, presented in Chapter 2, the objective was to evaluate the effect of the fungus ... -
Influência dos sistemas de produção, convencional e orgânico, na qualidade da cana-de-açúcar (Saccharum spp) e do açúcar mascavo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 27/09/2012)The brown sugar is a sweetener with nutritional characteristics, obtained directly from the concentration of sugarcane juice freshly extracted. Its production does not require usage of any chemical additives, so that it ... -
Adoção de práticas de manejo da agrobiodiversidade e estratégias de diversificação dos meios de vida das comunidades rurais em Pirenópolis - Goiás
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 23/08/2012)The agroecological principles applied on agrobiodiversity management have been seen as a strategic tool for sustainability in agro-ecosystems for rehabilitation of socioeconomic and environmental conditions and for food ... -
Impacto de políticas públicas em comunidade quilombola: Senhor do Bonfim-PB, Brasil
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 18/03/2014)This research discussed the impacts of public policies for family farming on traditional knowledge and agricultural practices in maroon community Senhor do Bonfim-PB. Part of the hypothesis that these policies by prioritizing ... -
A agroecologia e os serviços ecossistêmicos : um estudo de caso nos assentamentos do município de Iperó/SP
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 10/06/2015)The human being interacts constantly with ecosystems and uses various goods and services from them. These goods and services are called "Ecosystem Services" (ES) and the benefits from these services are called "constituents ...