Browsing by CNPq Subject "CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS"
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Elaboração de farinhas e biscoitos com resíduos da agroindústria familiar da região de Araras
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 08/05/2020)Studies indicate that food waste in Brazil reaches 26 million tons per year, being able to feed about 35 million people, with 60% of the urban waste generated being of food origin. Family agribusinesses produce minimally ... -
Caracterização de azeites de oliva produzidos no Brasil e monitoramento da sua qualidade oxidativa durante o armazenamento
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 19/06/2020)Olive oil stands out among lipid sources due to its appreciated sensory characteristics and for the beneficial health effects linked to its consumption. However, during the storage and/or use of this oil, together with the ... -
Leveduras produtoras de AIA e solubilizadoras de P visando a promoção de crescimento de tomateiro
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2016)Microorganisms Plant Growth Promoters (MPCV) have the ability to produce compounds which stimulate plant growth by different mechanisms, such as the production of plant hormones and solubilization of minerals. Considering ... -
Análise de qualidade agronômica, físico-química e sensorial em couves de folha crespa cultivada com fertilizantes orgânicos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 31/03/2020)The aim of this work was to evaluate the influence of organic fertilizers on the agronomic, physicochemical and sensory characteristics of curly kale (Brassica oleracea L. var. acephala, Darkibor). The treatments were: A, ... -
Sistemas de manejo e variedades de cana-de-açúcar na composição da vinhaça de cachaça de alambique
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/04/2017)The productive chain of the alembic cachaca is one of the most promising in the developing agroindustry in Brazil. The vinasse is the main waste of the productive activity, due to the large volume generated. The environmental ... -
Qualidade microbiológica, físico-química, instrumental e sensorial de marcas de açúcares mascavo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 19/04/2017)The present work aimed to evaluate the microbiological, physical-chemical, instrumental and sensory quality of brown sugar brands in order to produce data on the identity of this product. We analyzed 15 brands, obtained ... -
Avaliação física, físico-química e sensorial de cultivares alface produzidas em diferentes sistemas de cultivo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 18/05/2016)In Brazil, there is a growing and promising market that explores the new cultivars of lettuce and crispy segment the Brunella and Crocantella cultivars are examples. The cv. Brunella is an innovative cultivar that combines ... -
Desenvolvimento e caracterização reológica de oleogéis mistos contendo ésteres de sacarose
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 19/10/2020)The structuring of liquid oils has become an attractive area of research in recent years, especially due to pressures to reduce saturated fat intake and eliminate trans fats from our diets. However, the replacement of fats ... -
Quinoa e amaranto: aspectos gerais, hábito de compra e consumo e cinética de hidratação dos grãos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 31/03/2021)Quinoa (Chenopodium quinoa) and amaranth (Amaranthus spp.) are pseudocereals with elevated nutritional and functional qualities. The first chapter presents a review of the literature on quinoa and amaranth, highlighting ... -
Produtividade, qualidade química e sensorial da ora-pro-nóbis fertilizada com adubo orgânico e mineral
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 31/03/2021)The search for barbados gooseberry (Pereskia aculeata Mill.) has encouraged its cultivation on a bigger scale. However, the species’ demand for nutrients and response to fertilization is not yet established. The aim of ... -
Efeito do tipo de fertilizante na produtividade e composição mineral em couve crespa
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 25/10/2020)Cabbage is a vegetable of high nutritional value and balanced fertilization is essential to ensure high productivity and quality of agricultural products. The curly kale, less known than the flat leaf kale, is beneficial ... -
Mapa de preferência e modelos mistos utilizados na análise sensorial afetiva de sais culinários
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 29/06/2021)Considering that salt is part of people's food routine and is essential for the proper functioning of the human body, but, especially when in excessive amounts, it can lead to negative consequences for the health of the ... -
Avaliação do potencial antimicrobiano de nanoemulsões à base de compostos de óleos essenciais no controle de espécies de Xanthomonas causadoras do cancro cítrico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus São Carlos, 27/11/2020)Citrus canker is one of the most relevant diseases that affect citrus crops, being responsible for serious economic losses to citrus fruit producers and traders. This disease is caused by Gram-negative bacteria of the genus ... -
Processamento e parâmetros físicos, químicos, físico-químicos, microbiológicos, sensoriais e de rotulagem do açúcar mascavo: revisão de literatura
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 29/06/2021)The growing search for natural and artisanal foods raised the market potential of brown sugar. However, the lack of standardization of the products sold limits this food from being consolidated in the consumer's view. Data ... -
Potencial de fungos endofíticos no controle de doenças pós-colheita de frutas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus São Carlos, 18/06/2021)Postharvest losses are significant to the agricultural production yield and generate a considerable amount of food losses every year in a world constantly affected by starvation and food unsafety. Moreover, sustainable ... -
Alergias e intolerâncias alimentares: comportamento e perfil dos consumidores - uma revisão bibliográfica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 07/04/2022)In recent years, with industrialization, the food sector has been transforming and accompanying changes in society. Such changes are related to consumer health, which has been developing some types of food intolerances and ... -
Desenvolvimento de alimento vegetal tipo requeijão para população com alergia alimentar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 05/04/2022)Considering the increase in the number of allergy cases related to products originating from milk, it is necessary to develop products with rheological and sensory characteristics similar to conventional products, replacing ... -
Manejo de podridões em pós-colheita de atemoia
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 05/05/2022)Atemoya is a hybrid derived from cherimoya (Annona cherimola Mill) and custard apple (Annona squamosa L.), classified as a climacteric fruit (in which the ripening process is maintained after harvest), which makes it very ... -
Avaliação de diferentes agentes clarificantes no fermentado de arroz para a produção de saquê
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 07/04/2022)Rice can be used in the alcoholic fermentation process, which combines the saccharification of the grain (transformation of starch into sugar), the use of a filamentous fungus of the Aspergillus species and the reaction ... -
Obtenção de compostos bioativos de Cambuí Roxo (Eugenia candolleana) por diferentes métodos de extração
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 28/05/2021)Due to the vast wealth of fauna and flora in the country, Brazil has a wide variety of natural products. However, this collection is poorly studied, ignoring the benefits of several species. Based on this concern, studies ...