• Efeito do 4-etilfenol sobre o crescimento e capacidade fermentativa da linhagem industrial de Saccharomyces cerevisiae PE-2 

      Covre, Elizabete Aparecida; http://lattes.cnpq.br/9217465614304943 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2019)
      One of the main contaminating yeasts of ethanol production in Brazil is the species Dekkera bruxellensis. It is able to produce volatile phenolic compounds such as 4-vinylphenol and 4-ethylphenol from hydroxycinnamic acids ...
    • Efeito do ácido acético sobre o crescimento e fermentação da levedura Meyerozyma guilliermondii 

      Perna, Michelle dos Santos Cordeiro (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus São Carlos, 26/08/2016)
      The viability of technologies that make possible to use all available plant biomass, such as the production of lignocellulosic ethanol, faces challenges as the search for microorganisms capable of fermenting pentoses with ...
    • Efeito do sistema de fermentação, da adição de etanol ao tratamento ácido e da contaminação por Lactobacillus sp na produção de etanol 

      Costa, Marcelo Augusto de Souza; http://lattes.cnpq.br/4776573073140781 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 10/04/2017)
      The fermentation is one of the most critical steps of the fuel ethanol production. Some factors directly influence the fermentation efficiency, such as the fermentation system, the selected yeast and the bacterial ...
    • Emprego do etanol como substituto ou adjuvante do ácido sulfúrico no tratamento das células em fermentação alcoólica contaminada por Lactobacillus fermentum 

      Neto, José Machado da Silva; http://lattes.cnpq.br/1693637360313795 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 31/05/2019)
      Bacterial contamination is one of the major factors to cause decrease in the fermentative efficiency in the process of bioethanol production. To control the growth of bacterial contaminants, Brazilian industries utilize ...
    • Estresse por alumínio em cultivares de cana-de-açúcar: crescimento radicular e atividade de enzimas antioxidantes 

      Pimenta, Lucas Smith; http://lattes.cnpq.br/7156406555671882 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 01/09/2017)
      Sugarcane (Saccharum spp.) is the most important crop for the economy of more than a hundred tropical and subtropical countries, accounting for 70% of the sugar and 40% of the ethanol production worldwide. Aluminium toxicity ...
    • Estudo da interação entre genótipos, locais e anos e do coeficiente de repetibilidade em etapas finais do melhoramento genético da cana-de-açúcar 

      Leme, Gabriela Estefano Saraiva; http://lattes.cnpq.br/1536934874820068 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 23/08/2018)
      The last stages of a genetic breeding program are characterized by the conduction of multi-environmental trials (MET) aiming at the correct selection of promising genotypes in relation to characters of agronomic-industrial ...
    • Estudo sobre uso de novos citrandarins como porta-enxertos para laranja pera 

      Moretto, Rafael Kupper (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 31/05/2019)
      Currently, the most of the citrus plants in the Brazil are on the rootstocks Rangpur lime and Swingle citrumelo, which may put at risk the Brazilian citriculture by the use of few genotypes. The use of other rootstocks ...
    • Extração de quitosana a partir de resíduo de camarão e seu efeito sobre leveduras do bioetanol 

      Tanganini, Isabella Carvalho; http://lattes.cnpq.br/3137033888108821 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 18/01/2019)
      Chitosan is a biopolymer widely used in agriculture and in the food, medical and pharmaceutical industries. It is obtained by the deacetylation of chitin, extracted from the carapace of crustaceans or fungal mycelia. Despite ...
    • Fatores que influenciam no sucesso e longevidade do controle das ferrugens da cana-de-açúcar por variedades resistentes 

      Mistura, Tatiane de Fátima; http://lattes.cnpq.br/7253139623900882 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 29/06/2016)
      Sugar, ethanol and bionergy are products generated from sugarcane, whose current demand remains high. However, two rust diseases have threatened its yield, brown rust (Puccinia melanocephala) and orange rust (P. kuehnii). ...
    • Formação de um banco ativo de germoplasma, seleção de acessos e propagação vegetativa de Bougainvillea 

      Foschini, Jessica; http://lattes.cnpq.br/4992853958768276 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 04/10/2017)
      The world market of flowers and ornamental plants have been demonstrating high growth along the last years. Accompanying this growth, it is also observed the increase of the interest by the study and production of new ...
    • Germinação de sementes de Rubus sellowii e micropropagação de Morus nigra 

      Duarte, Willian Naves; http://lattes.cnpq.br/3146159019158911 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/05/2018)
      Sexual and vegetative propagation are the main methods of perpetuating plant species. Despite its importance in propagation, seeds of some species do not germinate even under favorable conditions, as is the case of seeds ...
    • Leveduras como agentes de controle de Alternaria alternata em tomates no pós-colheita: mecanismos, resistência a estresses e formulação 

      Bosqueiro, Ariane Silva; http://lattes.cnpq.br/8943992959158197 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/03/2019)
      The fungus Alternaria alternata causes rot in several post-harvest crops, limiting commercialization and causing damage to the entire agricultural production chain. The use of biological control agents has been an alternative ...
    • Leveduras produtoras de AIA e solubilizadoras de P visando a promoção de crescimento de tomateiro 

      Oliveira, Thaís Borges de; http://lattes.cnpq.br/6204600761886422 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2016)
      Microorganisms Plant Growth Promoters (MPCV) have the ability to produce compounds which stimulate plant growth by different mechanisms, such as the production of plant hormones and solubilization of minerals. Considering ...
    • Mapeamento de QTL para resistência a Sporisorium scitamineum em população bi-parental de cana-de-açúcar 

      Silveira, Bianca Rocha; http://lattes.cnpq.br/6171235025228767 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 24/11/2016)
      The sugarcane is a major global economic importance culture, especially for Brazil. The country is the largest producer of culture and its by-products, sugar and alcohol. The sugarcane has received attention for the ...
    • Mapeamento de QTLs associados à resistência a Alternaria alternata em híbridos de citros 

      Campos, Kelly Aparecida Fernandes de; http://lattes.cnpq.br/2836875826060702 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 29/08/2016)
      Alternaria brown spot (ABS) disease is caused by a fungus of Alternaria genus, that causes injury and fruit depreciation, leaves fall, drought of pointers and new shoots. The action of the fungus Alternaria alternata f. ...
    • Mapeamento de QTLs e eQTLs associados à reação a “Candidatus Liberibacter asiaticus” em Poncirus trifoliata, Citrus sunki e híbridos 

      Soratto, Tatiany Aparecida Teixeira; http://lattes.cnpq.br/9159491988410130 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 01/09/2017)
      The Centro APTA Citros Sylvio Moreira/IAC has been conducting an extensive breeding program of citrus via directed crosses. In a previous study with Citrushuanglongbing pathosystem (HLB) held in our group, using a population ...
    • Milho orgânico em consórcio com adubos verdes perenes : produtividade, nutrição e supressão de plantas espontâneas 

      Arantes, Ana Carolina Costa; http://lattes.cnpq.br/9435027861075317 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 07/06/2016)
      Maize can be intercropped with green manures, which in addition to performing the coverage and soil protection, the weeds control, also cycle nutrients and perform nitrogen biological fixation. This study aimed at ...
    • Molecular diversity and genetic structure of Saccharum complex accessions as revealed by TRAP markers 

      Souza, Carolina Medeiros de; http://lattes.cnpq.br/6105503679377085 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 29/05/2019)
      Sugarcane has great economic importance for Brazil and for the world as a raw material, mainly for the production of sugar and ethanol. Conventional breeding is one of those responsible for raising productivity levels, ...
    • Nutrição e disponibilidade de nitrogênio no consórcio de milho orgânico com diferentes densidades de fabáceas 

      Bonfanti, Leila; http://lattes.cnpq.br/7351427931712008 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 19/02/2019)
      The intercropping corn with green manures of the Fabaceae family has been studied as an alternative to supply nitrogen (N), via biological fixation (NBF). Increasing soil organic matter contents and nutrient cycling. ...
    • Otimização de parâmetros para edição de genoma via CRISPR/CAS9 em citros 

      Bernardi, Amanda de Carvalho; http://lattes.cnpq.br/3138057365035874 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 31/08/2017)
      The genus Citrus contains a wide variety of fruit-producing species such as oranges, lemons, limes and mandarins that are highly popular in the world. Brazil is one of the main citrus producers, currently leading the world ...