• Obtenção de poliploides in vivo e in vitro de Brassolaeliocattleya 

      Vilcherrez Atoche, Joe Abdul (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/06/2022)
      Cattleya is one of the genera of tropical orchids with great importance for the flower market due to the size and color of its flowers. However, problems such as its long vegetative and juvenile period, as well as the short ...
    • Otimização de parâmetros para edição de genoma via CRISPR/CAS9 em citros 

      Bernardi, Amanda de Carvalho (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 31/08/2017)
      The genus Citrus contains a wide variety of fruit-producing species such as oranges, lemons, limes and mandarins that are highly popular in the world. Brazil is one of the main citrus producers, currently leading the world ...
    • Poda e raleio da pimenteira para produção e qualidade de frutos 

      Marchi, Luana Ferreira (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/03/2018)
      Peppers are an important fruit vegetable, valued by farmers for their profitability and by consumers for their sensorial characteristics. Its production can be influenced by the management of the plant, through the number ...
    • Podridão abacaxi da cana-de-açúcar: reação de variedades, controle químico e diversidade patogênica 

      Uzan, Juliana (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 22/05/2019)
      Brazil is the world's largest producer of sugarcane, and its main products are sugar, ethanol and biomass. With the high demand for its products, there was a need to plant it all year round. Thus sugarcane pineapple disease, ...
    • Potencial de uso de partículas biodegradáveis de pectina, quitosana e vinhaça como fertilizante agrícola 

      Cerri, Bianca Carreiro (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/05/2019)
      Technologies able to control or hinder the release of nutrients from fertilizers have been studied in order to improve agricultural systems with minimum environmental impact. In this context, biodegradable polymers extracted ...
    • Potencial fisiológico e sanidade de sementes de milho revestidas com quitosana 

      Zacharias, Marina Barros (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/01/2022)
      Several harmful effects to the environment can be attributed to indiscriminate use and disposal of non-renewable and non-biodegradable products. Chitosan is a biopolymer with excellent film forming properties that has been ...
    • Processo integrado de eletrocoagulação e cultivo mixotrófico de Desmodesmus subspicatus em vinhaça de cana-de-açúcar 

      Montaño Saavedra, Mauricio Daniel (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 25/06/2019)
      Brazil is the largest sugarcane ethanol biofuel producer of the world. The productive process generates a considerable quantity of vinasse, its main wastewater. Therefore, the vinasse disposal is one of the major challenges ...
    • Produção de ácido indol acético in vitro por Torulaspora globosa 

      Albertini, Jéssica (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 02/05/2017)
      The indole acetic acid (IAA) is a phytohormone capable of providing fast responses to plant development such as cell elongation and differentiation and division of cells. It is known that exist in the rhizosphere there ...
    • Produção de fenóis voláteis por isolados de Dekkera bruxellensis da fermentação etanólica e efeitos sobre uma linhagem industrial de Saccharomyces cerevisiae 

      Silva, Lincon Felipe Lima (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 02/05/2018)
      One of the main contaminant yeast is Dekkera bruxellensis being known its ability to produce volatile phenolic compounds such as 4-vinylphenol (4-VP) and 4-ethylphenol (4-EP) from hydroxycinnamic acids through the activity ...
    • Produção de ficocianina por Aphanothece microscopica Nägeli a partir de vinhaça de cana-de-açúcar 

      Morais, Dayane Vanessa (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2018)
      Microalgae cultivation has a great diversity of applications. Pigments produced by microalgae are largely used in many industries, such as food, pharmaceutical and cosmetics. Phycobiliproteins are photosynthetic pigments ...
    • Promoção de crescimento de cultivares de alface pela levedura rizosférica Torulaspora globosa 

      Cabrini, Paloma Garcia (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 22/08/2018)
      The soil harbors great microbial diversity which remains unknown, as regards species, microbial groups and functions in the ecosystem. Among the known microorganisms that inhabit the soil, one group is described as beneficial ...
    • Propagação in vitro de orquídeas Phalaenopsis por segmentos de inflorescências e embriogênese somática 

      Zanello, Cesar Augusto (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 25/05/2018)
      The orchids of the genus Phalaenopsis are the most important in the segment of potted flowers in the national floriculture, being currently leader in volume of production and commercialization. However, obtaining genetic ...
    • Reação de híbridos de citros à inoculação com Alternaria alternata e estudos genéticos associados 

      Michielin, Thais Helena Villa (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 17/06/2016)
      Alternaria Brown Spot (ABS), caused by Alernaria alternata a fungus which produces a host specific toxin (HST), is a disease of huge importance in mandarin orchards in many producing regions in the world. The selection ...
    • Rendimento e composição de óleo essencial de lima ácida Tahiti (Citrus latifolia Tanaka) enxertada em 16 variedades de porta-enxertos 

      Costa, Gabriela da (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2021)
      It’s known that the canopy of the tree is responsible for the production and characteristics of the fruits, however the rootstock can have an influence, since the agronomic characteristics are the result of the interaction ...
    • Sistemas de manejo e variedades de cana-de-açúcar na composição da vinhaça de cachaça de alambique 

      Mattos, Danilo Sidney (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/04/2017)
      The productive chain of the alembic cachaca is one of the most promising in the developing agroindustry in Brazil. The vinasse is the main waste of the productive activity, due to the large volume generated. The environmental ...
    • Solubilização in vitro de fosfato por Torulaspora globosa 

      Rocha, Renata Kühl (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 02/05/2017)
      Soil is an environment with great microbial diversity. Filamentous fungi and bacteria have been known for decades for the ability to stimulate plant development. Recently, studies have shown that yeasts are also capable ...
    • Uso de extrato de canela, extrato de cravo e hipoclorito de sódio no controle de Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici e Alternaria alternata 

      Carmello, Camila Rodrigues (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/07/2021)
      The tomato crop is very sensitive to phytosanitary problems, among the fungal diseases that affect the crop, the Fusarium wilt caused by Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici and the black spot, caused by Alternaria ...
    • Utilização do metabissulfito de potássio no processo de fermentação etanólica para controle de leveduras e bactérias contaminantes 

      Paraluppi, Anna Lívia (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 11/04/2017)
      One of the main concerns in the ethanol-producing industries is the growth control of undesirable microorganisms that can cause decrease in the fermentative yield. Among non-Saccharomyces yeasts which can contaminate ...
    • Xylella fastidiosa em oliveiras (Olea europaea): distribuição na planta, transmissão vertical e diagnose 

      Santos, Beatriz de Nadai Gasparini (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 23/05/2022)
      As consequence of the recent occurrence of the disease known as Olive Quick Decline Syndrome (OQDS), caused by Xylella fastidiosa subsp. pauca (Xf-p), in olive trees (Olea europaea) there is a lack of scientific information ...