Recent Submissions

  • Efeito do óleo essencial de tangerina 'Fremont' no controle de Lactobacillus fermentum na fermentação alcoólica 

    Varano, Amanda (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 24/06/2021)
    Bacteria of Lactobacillus genus are one of the most frequent biological contaminants in the ethanol production. Contamination control has been performed with antibiotics and acid treatment, although be effective, these ...
  • Biofortificação agronômica de alface com zinco em cultivo hidropônico 

    Lima, Bianca Machado de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 05/05/2021)
    Lettuce is the most cultivated leafy vegetable in a hydroponic system. The biofortification of lettuce with Zn can contribute to supply nutritional deficiencies of populations in social vulnerability, for having an affordable ...
  • Análises in silico de genes associados à embriogênese somática em cana-de-açúcar 

    Cavalcante, Victor Ramos (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 18/12/2020)
    Indirect somatic embryogenesis (ISE) is one of the most used regeneration pathways to obtain sugarcane genetically modified plants. ISE regulatory genes have been widely studied in monocotyledonous and dicotyledonous ...
  • Desempenho agronômico e teor de clorofila na relação com a absorção de água em alface 

    Santos, Camila Peixoto dos (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/08/2020)
    Lettuce (Lactuca sativa L.) is the main leafy vegetable, with the curly type with light green leaves the preferred in Brazil. However, leaves of intense green color (higher chlorophyll content) have increased consumer ...
  • Análise de sequências de genes de limoneno sintases em genomas de citros 

    Ferreira, Francisco Inacio Paiva (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 31/08/2020)
    Limonene, a terpene found in essential oil extracted from citrus peel, has great applicability on industry. Is it known that there are great limonene concentration differences among citrus varieties, however, limonene ...
  • Avaliação agronômica, físico-química e sensorial de híbridos de pimenta (Capsicum chinense Jacquin) 

    Martinez, Marcela (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 06/08/2020)
    The consumption of Capsicum peppers has been growing, encouraging cultivation and increasing the demand for new cultivars with better agronomic and nutritional qualities. The objective was to evaluate the agronomic, ...
  • Efeito da concentração de Leifsonia xyli subsp. xyli na termoterapia e no peso de colmos em três variedades de cana-de-açúcar 

    Andreato, Caroline (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2020)
    Ratoon stunt disease (Leifsonia xyli subsp. xyli), is currently considered the main disease of sugarcane in all major producing countries. Because propagating materials is the sole source of primary inoculum, the use of ...
  • Desempenho de cultivares e potencial fisiológico das sementes de milho produzidas em sistema orgânico 

    Martin, Bruna Cavinatti (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 31/03/2017)
    Maize is one of the most cultivated cereals in the world and it is among the most important cereals for the consolidation of the production chains of meat, eggs, milk and derivatives in organic system, being one of the ...
  • Efeito da inoculação da levedura rizosférica Torulaspora globosa (6S01) em combinação com glicose e triptofano, sobre o desenvolvimento inicial de milho 

    Corrêa, Patrícia Herrmann (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 24/05/2019)
    Plant Growth Promoter Microorganisms (PGPMs) stimulate the development of plants by different mechanisms, such as the production of plant hormones and solubilization of minerals. The species Torulaspora globosa, isolated ...
  • Aplicabilidade de índices colorimétricos no melhoramento genético da cana-de-açúcar (Saccharum spp.) 

    Tairum, Rachel Cruz Carvalho (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 29/07/2020)
    Modern techniques and equipment have proved to be of great value in accelerating the harvest and productivity of crops. This is due to precision agriculture that has evolved to improve the knowledge of the field, however, ...
  • Potencial de uso de partículas biodegradáveis de pectina, quitosana e vinhaça como fertilizante agrícola 

    Cerri, Bianca Carreiro (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/05/2019)
    Technologies able to control or hinder the release of nutrients from fertilizers have been studied in order to improve agricultural systems with minimum environmental impact. In this context, biodegradable polymers extracted ...
  • Emprego do etanol como substituto ou adjuvante do ácido sulfúrico no tratamento das células em fermentação alcoólica contaminada por Lactobacillus fermentum 

    Neto, José Machado da Silva (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 31/05/2019)
    Bacterial contamination is one of the major factors to cause decrease in the fermentative efficiency in the process of bioethanol production. To control the growth of bacterial contaminants, Brazilian industries utilize ...
  • Armazenamento de sementes de cana-de-açúcar para o melhoramento genético 

    Tanno, Wellington Quadros (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/02/2020)
    Sugarcane is an important crop for Brazil, whose production area extends over approximately 10 million hectares, making the country the world's largest producer. Sugarcane Breeding is responsible for the production and ...
  • Biologia reprodutiva, embriogênese gamética e somática em cultivares de amarílis (Hippeastrum sp. Herb.) 

    Almeida, Naiara Vallado de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 17/06/2019)
    The genus Hippeastrum sp. is popularly known as amaryllis and its production is intended for the market of potted flowers. With a wide variety of hybrids, its spread is made from bulbs. Nevertheless, there are major ...
  • Distribution and genetic diversity of Xylella fastidiosa associated with olive quick decline in southeastern Brazil 

    Safady, Nágela Gomes (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 21/08/2019)
    Xylella fastidiosa (XF) is a bacterium capable of colonizing a large number of plants, but is mainly known to cause disease in economically important crops such as citrus, grapevines, coffee and more recently olive trees. ...
  • Distribuição espacial de espécies arbóreas na fisiologia de cafeeiros e qualidade de grãos e bebida 

    Silva Neto, Francisco José da (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/04/2019)
    Coffee is an important Brazilian commodity. With global climatic changes and consuming market evolution. Shading coffee bushes is gaining notoriety, once shade trees protect coffee bushes from environmental variations and ...
  • Desempenho de lima ácida Tahiti sobre diferentes porta-enxertos 

    Bettini, Bruna Aparecida (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/06/2019)
    The Tahiti acid lime, popularly known in Brazil as Tahiti acid lime, is one of the most produced fruits in the state of São Paulo, with the northwest region as the main producer pole. However, there are many losses due to ...
  • Molecular diversity and genetic structure of Saccharum complex accessions as revealed by TRAP markers 

    Souza, Carolina Medeiros de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 29/05/2019)
    Sugarcane has great economic importance for Brazil and for the world as a raw material, mainly for the production of sugar and ethanol. Conventional breeding is one of those responsible for raising productivity levels, ...
  • Estudo sobre uso de novos citrandarins como porta-enxertos para laranja pera 

    Moretto, Rafael Kupper (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 31/05/2019)
    Currently, the most of the citrus plants in the Brazil are on the rootstocks Rangpur lime and Swingle citrumelo, which may put at risk the Brazilian citriculture by the use of few genotypes. The use of other rootstocks ...
  • Processo integrado de eletrocoagulação e cultivo mixotrófico de Desmodesmus subspicatus em vinhaça de cana-de-açúcar 

    Montaño Saavedra, Mauricio Daniel (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 25/06/2019)
    Brazil is the largest sugarcane ethanol biofuel producer of the world. The productive process generates a considerable quantity of vinasse, its main wastewater. Therefore, the vinasse disposal is one of the major challenges ...

View more