Browsing Centro de Ciências Agrárias - CCA by Title
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Aspectos nutricionais e bioecológicos associados ao desenvolvimento de Hermetia illucens (Diptera: Stratiomyidae) (L., 1758): uma revisão bibliográfica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 18/11/2021)This literature review aimed to point out general and specific bioecological problems associated with the development of Hermetia illucens (L.) (DIPTERA: Stratiomyidae). H. illucens or black soldier fly (BSF) is a polyphagous ... -
Associação de programas de controle de plantas daninhas para a roçagem ecológica em citros
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 20/04/2022)Brazil is the second largest citrus producer in the world, reaching production of 19.6 million tons in the 2019 harvest, but it is the largest global producer of oranges with production of 262.97 million boxes. However, ... -
Associação de Trichoderma spp. e substâncias em altas diluições no desenvolvimento inicial de pimenta biquinho (Capsicum chinense Jacq.)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 01/03/2018)Agroecology is a science that supports family agriculture in a socioeconomic context, is based on the use of natural resources in a conscious way, promoting balance and developing the rural environment in a sustainable ... -
Atributos biológicos da qualidade do solo em diferentes sistemas de cultivo do cafeeiro
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2016)The fauna invertebrate epigeic, as well as biomass and microbial activity are shown efficient indicator of soil quality, because they have high sensitivity to changes in the environment. The sensitivity of these biological ... -
Atributos físico-hídricos do solo em sistemas consorciados de milho com adubos verdes sob manejo orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 29/05/2019)The use of plants in intercropping has the purpose of increasing the diversity of species, producing a greater amount of dry matter, greater root exploration, inducing improvements in soil physical and hydraulic attributes. ... -
Atributos físicos e químicos do solo e produtividade de milho em consórcio com gramíneas tropicais no sistema de integração lavoura-pecuária
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2018)The crop-livestock integration system under direct seeding system increases the vegetal residues on the soil and contributes to the improvement of the physical and chemical attributes of the same, minimizing the compaction ... -
Atributos químicos e microbiológicos de solo cultivado com cana-de-açúcar sob manejo convencional e orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 25/10/2011)The identification of soil quality indicators that demonstrate the alterations occurred in areas under organic management is important to determine the sustainability of this kind of cultivation. The soil microbial biomass ... -
Avaliação agronômica de linhagens de alface em cultivo hidropônico no sistema NFT (Nutrient Film Technique)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 02/02/2024)Lettuce (Lactuca sativa) is the most important leafy vegetable in the world and the most commercialized in Brazil, being consumed mainly fresh, in the form of salads. This work aimed to evaluate the agronomic characteristics ... -
Avaliação agronômica de variedades de alface em cultivo em sistema DFT (Deep Film Technique)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 24/08/2023)Lettuce (Lactuca sativa L.) is considered the most commercialized and consumed leafy vegetable by Brazilians, and can be produced all year round. Hydroponic cultivation is an affordable alternative to conventional cultivation. ... -
Avaliação agronômica de variedades e híbridos de brócolo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 28/06/2021)Broccoli is a vegetable originally cultivated in regions with mild climate, a factor that makes so that its offer may be harmed by climatic variations resulting from the seasons of the year and the growing regions. Cultivars ... -
Avaliação agronômica do antúrio irrigado com água de reuso
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 10/05/2023)The aim of this study was to evaluate the effect of using treated domestic sewage from the Sewage Treatment Station (ETE) at CCA/UFSCar – Araras as an alternative source to commercial nutrient solutions in the cultivation ... -
Avaliação agronômica, físico-química e sensorial de híbridos de pimenta (Capsicum chinense Jacquin)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 06/08/2020)The consumption of Capsicum peppers has been growing, encouraging cultivation and increasing the demand for new cultivars with better agronomic and nutritional qualities. The objective was to evaluate the agronomic, ... -
Avaliação da contaminação de alface (Lactuca sativa) por coliformes termotolerantes e Escherichia coli em sistemas de cultivo orgânico e convencional
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus ArarasCampus Araras, 15/12/2008)Lettuce (Lactuca sativa) is the most consumed vegetable in Brazil, being classified as an important food, to be a rich source of vitamins. According to the practices adopted, its cultivation can be organic or conventional. ... -
Avaliação da levedura rizoférica Torulaspora globosa como indutora de resistência sistêmica em milho contra o patógeno Fusarium verticillioides
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 28/06/2021)In maize, one of the most consumed vegetables in the world, numerous applications of agrochemicals are used to control phytopathogens that cause damage to human health and the environment. Among the main diseases affecting ... -
Avaliação da performance de diferentes fontes de nitrogênio na produtividade e nutrição de citros
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 23/02/2023)According to the source used, nitrogen fertilization alters the dynamics of the soil and its nutrients, which may cause acidification and exposure to the loss of basic cations. Orange trees have a high demand for these ... -
Avaliação da qualidade microbiológica, físico-química e sensorial do caldo de cana-de-açúcar cultivada sob manejo orgânico e convencional
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 29/06/2012)The composition of the sugar cane juice depends on several factors, since those related inherently to the raw material or involving climate and cultural conditions. This work aimed to evaluate the influence of the conventional ... -
Avaliação da resistência de variedades de milho a Dalbulus maidis (Delong & Wolcott) (Hemiptera: Cicadellidae)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 13/12/2023)The corn leafhopper, Dalbulus maidis (Delong & Wolcott) (Hemiptera: Cicadellidae) is an important pest in corn crops, capable to cause direct damage through its feeding, and dissemination of three important phytopathogens ... -
Avaliação da sustentabilidade de um sistema de produção de cana-de-açúcar orgânica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 27/02/2013)This work aimed to bring a summary of all the actions and practices of organic farming and differential ecological management in a production system of sugarcane. Extensive literature review, consultation with specialized ... -
Avaliação das leveduras Torulaspora globosa e Trichosporon asahii no controle da podridão negra em frutos de tomate
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 10/12/2020)Post-harvest rot has been responsible for losses by producers, a fact which has limited the commercialization of agricultural products for consumption in natura, fruits and vegetables. The fungus Alternaria alternata is ... -
Avaliação de cultivares de rúcula e produção de sementes em cultivo orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 25/02/2019)The production of rocket in Brazil, whether in conventional or organic cultivation uses seeds whose production comes from the conventional system, and there is no availability of seed produced in organic cultivation. The ...