Submissões recentes

  • Crescimento de seis espécies madeireiras nativas da mata atlântica sob diferentes intensidades de luz 

    Barros, André Junqueira; http://lattes.cnpq.br/7443749852682001 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Agricultura e Ambiente (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-07-12)
    The history of degradation has generated millions of hectares that demand forest restoration by landowners in the Atlantic Rain Forest and other tropical regions of the world. However, the high cost of the projects inhibits ...
  • Atributos físico-hídricos do solo em sistemas consorciados de milho com adubos verdes sob manejo orgânico 

    Trevisan, Murilo; http://lattes.cnpq.br/6401941292830074 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-05-29)
    The use of plants in intercropping has the purpose of increasing the diversity of species, producing a greater amount of dry matter, greater root exploration, inducing improvements in soil physical and hydraulic attributes. ...
  • Desempenho de lima ácida Tahiti sobre diferentes porta-enxertos 

    Bettini, Bruna Aparecida; http://lattes.cnpq.br/5123079244646836 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-06-26)
    The Tahiti acid lime, popularly known in Brazil as Tahiti acid lime, is one of the most produced fruits in the state of São Paulo, with the northwest region as the main producer pole. However, there are many losses due to ...
  • Molecular diversity and genetic structure of Saccharum complex accessions as revealed by TRAP markers 

    Souza, Carolina Medeiros de; http://lattes.cnpq.br/6105503679377085 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-05-29)
    Sugarcane has great economic importance for Brazil and for the world as a raw material, mainly for the production of sugar and ethanol. Conventional breeding is one of those responsible for raising productivity levels, ...
  • Técnicas agroecológicas no desempenho agronômico e qualidade dos frutos da pimenta biquinho 

    Labigalini, Isabella; http://lattes.cnpq.br/1035968970733010 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-04-11)
    Alternative practices in food production, which take into account the ecological sustainability of agroecosystems and the economic sustainability of farmers, are being increasingly tried and recommended. The objective of ...
  • Território da cidadania do Cariri: os programas de fortalecimento da Agricultura Familiar 

    Costa Junior, Juscelino Martins; http://lattes.cnpq.br/5499879064836253 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-05-30)
    The attention of the State to the Brazilian countryside was for a long time focused only on the medium and large producer. In the mid-1990s family farming was considered in some state actions. In this sense, programs and ...
  • Estudo sobre uso de novos citrandarins como porta-enxertos para laranja pera 

    Moretto, Rafael Kupper (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-05-31)
    Currently, the most of the citrus plants in the Brazil are on the rootstocks Rangpur lime and Swingle citrumelo, which may put at risk the Brazilian citriculture by the use of few genotypes. The use of other rootstocks ...
  • Percepção de serviços ecossistêmicos por agricultores periurbanos: estudo de caso na Comuna da Terra “Irmã Alberta”, São Paulo, SP 

    Silva, Diego Maciel Blum da; http://lattes.cnpq.br/8043119270310434 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-05-28)
    Agroecosystems depend and also interfere, positively or negatively, on the different ecosystem services (ES). Understanding its perception is very relevant for the conservation and definition of territorial guidelines, ...
  • Sistemas agroflorestais como projetos de vida: um estudo a partir de um assentamento rural 

    Steyer, Fabia Schneider; http://lattes.cnpq.br/1353094869100823 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-05-31)
    Agroforestry Systens (SAFs) are a way of agricultural production in which the tree component is part of the agroecossystem. Due to advantageous characteristics of less use of external inputs, production diversity, low ...
  • Processo integrado de eletrocoagulação e cultivo mixotrófico de Desmodesmus subspicatus em vinhaça de cana-de-açúcar 

    Montaño Saavedra, Mauricio Daniel; http://lattes.cnpq.br/6517700261856398 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-06-25)
    Brazil is the largest sugarcane ethanol biofuel producer of the world. The productive process generates a considerable quantity of vinasse, its main wastewater. Therefore, the vinasse disposal is one of the major challenges ...
  • Produção de mudas de duas espécies de gramíneas nativas para restauração do Cerrado 

    Oliveira, Ana Carolina Cardoso de; http://lattes.cnpq.br/6467068715283784 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Agricultura e Ambiente (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-04-30)
    The Brazilian Cerrado is a mosaic of vegetation types, raging from grasslands to forests. Cerrado has been converted and degraded by anthropogenic activities, increasing the need for ecological restoration in many areas. ...
  • Formação inicial de professores de ciências e inclusão escolar: um olhar para as experiências de estágio 

    Silva, Elisa Ramos da; http://lattes.cnpq.br/0509989333857924 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Educação em Ciências e Matemática (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-03-07)
    This study focused on the initial training of science teachers in the perspective of Inclusive Edu-cation (IE), with emphasis on the experiences during the internship. In Brazil, in most cases, students with Special ...
  • Podridão abacaxi da cana-de-açúcar: reação de variedades, controle químico e diversidade patogênica 

    Uzan, Juliana; http://lattes.cnpq.br/6570923247710425 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-05-22)
    Brazil is the world's largest producer of sugarcane, and its main products are sugar, ethanol and biomass. With the high demand for its products, there was a need to plant it all year round. Thus sugarcane pineapple disease, ...
  • Avaliação de pimenta biquinho com uso de adubo mineral e biofertilizante: produção, variáveis dimensionais do fruto e análise físico-química. 

    Pereira, José Maurício; http://lattes.cnpq.br/4194481011369618 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-05-24)
    The species of peppers that belong to the Capsicum genus are worldwide cultivated and the Biquinho type (C. chinense) has been gaining prominence in the national scenario due to its sweet taste and absence of pungency. ...
  • Efeito do 4-etilfenol sobre o crescimento e capacidade fermentativa da linhagem industrial de Saccharomyces cerevisiae PE-2 

    Covre, Elizabete Aparecida; http://lattes.cnpq.br/9217465614304943 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-02-26)
    One of the main contaminating yeasts of ethanol production in Brazil is the species Dekkera bruxellensis. It is able to produce volatile phenolic compounds such as 4-vinylphenol and 4-ethylphenol from hydroxycinnamic acids ...
  • Pesquisa bibliográfica em revistas nacionais e internacionais sobre processos de formação de formadores e Ensino de Ciências 

    Dametto, Nicole Zanchetta; http://lattes.cnpq.br/2752364539562416 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Educação em Ciências e Matemática (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-03-11)
    This study was financed in part by the Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - Brasil (CAPES) - Finance Code 001 , part of the context of it of Institutions of Higher Education with quality in front ...
  • Formação inicial de professores de ciências e inclusão escolar: um olhar para as experiências de estágio 

    Silva, Elisa Ramos da; http://lattes.cnpq.br/0509989333857924 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Educação em Ciências e Matemática (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-03-07)
    This study focused on the initial training of science teachers in the perspective of Inclusive Edu-cation (IE), with emphasis on the experiences during the internship. In Brazil, in most cases, students with Special ...
  • Formação de professores de Ciências e a Educação Especial/Educação Inclusiva: análise dos indicadores do Censo Escolar das Regiões Norte e Centro-Oeste 

    Mendes, Lucas; http://lattes.cnpq.br/7058568137195700 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Educação em Ciências e Matemática (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-03-07)
    This dissertation focused on the analysis of social indicators related to the training of teachers with a degree in the area of Sciences, specifically in the areas of Biological Sciences, Physics and Chemistry, in relation ...
  • Leveduras como agentes de controle de Alternaria alternata em tomates no pós-colheita: mecanismos, resistência a estresses e formulação 

    Bosqueiro, Ariane Silva; http://lattes.cnpq.br/8943992959158197 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-03-27)
    The fungus Alternaria alternata causes rot in several post-harvest crops, limiting commercialization and causing damage to the entire agricultural production chain. The use of biological control agents has been an alternative ...
  • Produção de ácidos orgânicos radiculares de cana-de-açúcar submetida ao estresse por alumínio 

    Pessoa, Juliana Gilbert; http://lattes.cnpq.br/2209647627069589 (Universidade Federal de São CarlosUFSCarPrograma de Pós-graduação em Agricultura e Ambiente (Campus ARARAS)Câmpus Araras, 2019-03-01)
    There are prospects of increases in the productivity of the sugarcane crop with the suitability of the varieties to the edaphoclimatic zoning. Several restrictions on the expression of the genetic potential of the varieties ...

Ver mais