• Desenvolvimento de processos tecnológicos para preservação e descontaminação de alimentos 

      Lara Pérez, Shirly Marleny (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 04/03/2020)
      Contamination of foods caused by microorganisms occurs through their handling and or processing, which can change their physical-chemical characteristics and decrease shelf life, and cause infection. The objective of this ...
    • Proposta de um modelo para refeições digitais 

      Leandro, Sandra Maria (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 18/12/2017)
      Innovation is an imperative demand in the food sector, since the segment needs to respond quickly or even anticipate the new demands of consumers. Additive manufacturing food is a disruptive approach that allows to create ...
    • Isolamento, caracterização taxonômica e aplicação de leveduras no processo de fabricação de cervejas personalizadas 

      Andrion, Bruno Cardoso (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 30/07/2022)
      The brewing market has been expanding with important demands aimed at improving the quality of the drink. One of the alternatives to improve the process would be the identification of yeast strains with unique organoleptic ...
    • Fitas comestíveis de banana como veículos para probióticos 

      Niro, Carolina Madazio (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 18/08/2021)
      Considering the growing demand for products that simultaneously meet the requirements of healthiness, good sensory acceptance and convenience, snacks based on fruits or vegetables have been a strong market trend. Another ...
    • Aplicação de filmes com nanopartículas de prata na conservação de morangos 

      Puti, Fernanda da Cunha (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 17/12/2014)
      The consumption of fruits and vegetables has been growing due to the efforts for a healthier diet. In this context, strawberry can be highlighted for its nutritional value and for being a tasty and attractive fruit. ...
    • Filmes comestíveis de guacamole: relações entre as proporções dos componentes e as propriedades 

      Matos, Matheus Carvalho de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 16/03/2022)
      The food industry has tried to develop products that meet the requirements of consumers, especially in terms of sensory and health aspects as well as convenience. In times when food delivery has been very frequent, some ...