Browsing Centro de Ciências Agrárias - CCA by Title
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Avaliação de isolados de Bacillus spp. quanto à sua capacidade de promover crescimento em mudas de tangor Murcott
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 29/10/2021)Citriculture is currently one of the main agricultural activities in Brazil in the fruit growing segment. However, several factors can influence the crop's productivity indices, such as the quality of the seedlings, and ... -
Avaliação de microbacias hidrográficas para a conservação de áreas ripárias
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 27/06/2017)Nowadays, society has a challenge to deal with sustainable water use. High demand and water contamination, environmental degradation and the unpredictability of climate changes are some water insecurity causes. Riparian ... -
Avaliação de modelos matemáticos para dimensionamento do bulbo molhado na irrigação por gotejamento
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 30/03/2012)The increasing current demand of water has caused conflicts between their multiple uses, being the agriculture responsible for the use of the largest portion of this natural resource. In this context, drip irrigation has ... -
Avaliação de pimenta biquinho com uso de adubo mineral e biofertilizante: produção, variáveis dimensionais do fruto e análise físico-química.
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 24/05/2019)The species of peppers that belong to the Capsicum genus are worldwide cultivated and the Biquinho type (C. chinense) has been gaining prominence in the national scenario due to its sweet taste and absence of pungency. ... -
Avaliação de severidade quanto à resistência ao crestamento bacteriano comum em painel de feijões carioca
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 27/06/2021)The common bean (Phaseolus vulgaris L.) is one of the most important components of the Brazilian diet, as it is an excellent source of protein, and the incidence of diseases is one of the most important factors that affect ... -
Avaliação de sistemas agroflorestais utilizando indicadores agroecológicos de sustentabilidade
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 29/08/2022)Agroforestry Systems (SAFs) are recommended because they contribute to an area returning to its initial landscape, given that they contribute to the conservation of biodiversity and restore the provision of ecosystem ... -
Avaliação do banco de sementes do solo como indicador de recuperação em sistemas agroflorestais.
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 01/08/2023)The use of seed banks has been widely used in ecological recovery projects around the world. The soil seed bank includes all viable seeds present in the soil or litter. To evaluate the composition of soil seed banks ... -
Avaliação do milho safrinha irrigado por gotejamento
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 26/06/2021)Corn (Zea Mays L.) is one of the most economically exploited crops in the world, Brazil being the third largest producer and second largest exporter in the world. Its cultivation as a off-season in the country has become ... -
Avaliação dos aspectos microbiológicos do caldo de diferentes variedades e partes do colmo da cana-de-açúcar sob manejo orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 14/04/2009)For the artisanal cachaça production, which is a beverage obtained after distillation of the fermented sugar cane juice, natural starter ferment ( caipira ferment) is utilized, in which crushed corn, rice bran and citric ... -
Avaliação dos efeitos associados dos inseticidas fipronil e imidacloprido sobre a mortalidade da abelha nativa Melipona scutellaris (Latreille, 1811)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 22/05/2015)Bees are social insects of fundamental importance to the environment, because they are responsible for pollinating more than 70% of existing agricultural crops in the world. Brazil is the country with the highest number ... -
Avaliação dos principais parâmetros físicos e tecnológicos da borracha natural do clone RRIM 600 em diferentes frequências de sangria
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 26/04/2022)The latex of Hevea brasiliensis is the main feedstock raw material for obtaining natural rubber. Latex extraction is completely manual and is the activity with the highest percentage cost participation in the rubber tree ... -
Avaliação física, físico-química e sensorial de cultivares alface produzidas em diferentes sistemas de cultivo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 18/05/2016)In Brazil, there is a growing and promising market that explores the new cultivars of lettuce and crispy segment the Brunella and Crocantella cultivars are examples. The cv. Brunella is an innovative cultivar that combines ... -
Avaliação físico-química e sensorial de caldo de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 21/03/2017)This study aimed to evaluate the physicochemical and sensory characteristics of sugarcane juice (garapa) of seven varieties RB (Republic of Brazil) and correlate agronomic important aspects for obtaining garapa. The garapas ... -
Avaliação interdisciplinar de sistema de captação de água de chuva construído através de processo participativo com agricultores familiares
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 19/02/2012)The proposal of this action research was to contribute for the sustainable rural development on the water resources subject in practical and scientific way. From a short diagnostic of a rural community, where MST acts, was ... -
Avaliação morfológica e nutricional de mudas pré-brotadas (MPB) de cana-de-açúcar cultivadas em diferentes substratos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 01/12/2017)The system of pre-sprouted seedlings is a new technology for sugarcane multiplication, which aims to develop materials with a high standard of uniformity and plant health. In this technique, the substrate plays an important ... -
Avaliação qualitativa da capacidade de biodegradação do tolueno por bactérias isoladas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 05/04/2023)Contamination of surface water by polluting compounds can cause various environmental damages due to interference in the ecosystem, affecting local biodiversity, the quality of rivers and lakes, in addition to being harmful ... -
Avaliação visual da saúde de solos sob diferentes usos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 21/07/2017)Defining when an agroecosystem can be considered healthy is one of the challenges faced by both family farmers and extension workers and researchers. There are several methodologies of visual evaluation of indicators that ... -
Aviação agrícola no Brasil: caracterização, invisibilização e debates
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 20/10/2017)The aerial spraying of pesticides, carried out mainly by the agricultural aviation sector in Brazil, is defended by part of society as a fundamental technology for contemporary agricultural crops to increase production; ... -
Azedinha (Rumex acetosa L.) : caracterização morfológica, requerimento nutricional e qualidade sensorial
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 18/09/2015)Azedinha (Rumex acetosa L.) has pleased the consumer for its sour taste. Considered an unconventional vegetable, their redemption becomes important to allow notable gains from the nutritional, social, cultural, economic ... -
Água de reúso em rabanete (Raphanus sativus L.): implicações agronômicas e sanitárias
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 06/02/2014)Due to increasingly irrigation water source scarcity, treated wastewater (TWW) is becoming a more attractive by nutrients source, showing sanitary and agronomics feasibility. In this way, this research evaluated, in a ...