Browsing Centro de Ciências Agrárias - CCA by Title
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A biorremediação do lauril éter sulfato de sódio presente em efluentes de indústrias cosméticas: uma revisão sistemática
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 04/04/2023)With the growth of the personal hygiene and cosmetics market, the category's environmental concern requires actions to remedy the damage these products cause to the ecosystem. One of the concerns for water treatment plants ... -
Biorremediação em ambiente aquático com sistema em fluxo com a utilização de biofilme
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 30/08/2023)Currently, bioremediation has been widely used within the area of biotechnology along with the use of biofilms as bioremediators. Bacterial biofilms have an important bioremediation property in contaminated environments ... -
Biossorção e biodegradação do corante têxtil Guarany 16- azul marinho em meio aquoso por Saccharomyces cerevisiae
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 05/09/2023)Textile industries are responsible for excess amounts of dye waste discarded in water bodies, affecting the ecosystem. The chemical composition of these dyes makes them highly toxic compounds and harmful not only to the ... -
Blockchain como modelo de inovação na sistematização das informações para exportação de café
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 29/06/2021)With the market increasingly looking for innovation and ease in finding information and optimizing time, the blockchain appears as a viable alternative to serve the entire export chain in the coffee sector. The general ... -
Boas práticas em laboratório químico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 25/03/2021)A chemistry laboratory is a place for teaching, research, and extension activities, as well as for industrial use. Regardless of the purpose, the laboratory exhibits particularities that need to be previously known to avoid ... -
Cachaça orgânica: qualidade e influência dos métodos de preparo da matéria-prima
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 24/05/2012)This work aimed to evaluate the physical-chemical and acceptance of sugarcane spirit produced with juice originated from different preparations of organic sugarcane. It was used the sugarcane variety RB867515 in the following ... -
Calogênese in vitro como alternativa na produção de metabólitos secundários e comparação metabólica entre calos e plantas de Artemisia annua
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 30/03/2023)Among the applications of in vitro culture technique of medicinal plants are the use of clonal plantlets from previously selected superior genotypes, the production of metabolites in controlled environment and genetic ... -
Caminhos para a transição agroecológica: estudo com uma família do assentamento Fazenda Ipanema, Iperó (SP)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 22/06/2012)Many farmers consider Agroecology a tool to produce sustainably. By changing their production systems, changing crops and inputs applied, aiming at a sustainable system, the family farmer search a transition agroecology. ... -
Campesinato e agroecologia na Colômbia: um estudo sobre as práticas produtivas e a relação com a natureza dos camponeses da Associação de Apicultores do Maciço Colombiano - APIMACIZO
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 19/02/2018)The aim of this research is to analyze the model of appropriation of nature from the concept of Agroecology, in a group of peasants associated in the Association of Beekeepers of the Colombian Macizo -APIMACIZO-, located ... -
Campo elétrico: uma proposta de sequência didática utilizando fanzines
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 25/04/2022)This work proposes the elaboration of a didactic sequence (DS) that prioritizes the use of drawings to explore the concept of electric field through different perspectives (historical, mathematical and real applications). ... -
Canais de comercialização de orgânicos: desafios e alternativas de agricultores familiares do leste paulista
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 21/07/2014)This paper aims to describe some market alternatives adopted by smallholders farmers on the distribution channels for organic in natura products. Therefore, besides the literature review on this matter, the methodology ... -
Caracterização agronômica de acesso de Mentha piperita L. e seu cultivo em sistema hidropônico através de mudas de estaquia
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 29/09/2022)Mentha piperita L. (Peppermint) is a European hybrid originated from the crossing of M. spicata x M. aquatica. The plants of this species are propagated by cuttings and used for medicinal purposes, food and cosmetics. Its ... -
Caracterização agronômica de frutos e poliembrionia de sementes de porta-enxertos híbridos de citros
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 20/04/2022)A good rootstock must add several characteristics such as high number of seeds, polyembryony, resistance to diseases, induction of precocity, among others that are important for citrus production. The objective of this ... -
Caracterização agronômica de híbridos de pimenta comprida (Capiscum chinense)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 31/03/2023)The diversity found in Capsicum peppers is very wide, with a wide variety of shapes, sizes, colors and fruit flavors and with different levels of pungency. The species Capiscum chinense originates from the Amazon and is ... -
Caracterização agronômica de linhagens de abóbora da espécie Cucurbita maxima
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 03/04/2023)The species Cucurbita maxima is used as a female parent in the production of Tetsukabuto pumpkin, one of the vegetables with the highest economic value found in our country. To agronomically characterizing the lines of a ... -
Caracterização agronômica de linhagens de pimentão (Capsicum annuum L.)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 28/08/2023)Bell peppers are a popular vegetable in many cuisines around the world, known for their versatility and flavor. It is an excellent source of nutrients, including vitamins A and C, as well as containing fiber and antioxidants. ... -
Caracterização da avifauna em áreas de transição agroecológica no assentamento Ipanema em Iperó-SP
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 28/03/2017)This work aims to compare the composition and dynamics of birds in agricultural environments in different stages of agroecological transition and environments with conventional planting with the forest areas present in the ... -
Caracterização da entomofauna em áreas iniciais de restauração ecológica com sistemas agroflorestais (SAFs) e plantio misto com espécies nativas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 10/12/2019)Agroforestry systems (AFS) are consortia of crops with tree species and can be used as an alternative for the ecological restoration of degraded forest ecosystems. However, little is known about the entomofauna in newly ... -
Caracterização da fertilidade do solo, distribuição do sistema radicular e índice de qualidade do solo no Ecossistema Restinga do Litoral Paulista
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 23/02/2011)The Restinga forest is a set of plant communities in mosaic, determined by the characteristics of their substrates as a result of depositional processes and ages. And of all the ecosystems associated with the Atlantic, the ... -
Caracterização da incidência e evolução de pragas e doenças em agroecossistemas cafeeiros sob diferentes manejos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 27/08/2009)This research aims to characterize the incidence and development of major pests and diseases of coffee in agroecosystems under conventional, organicmineral, organic and agroforestry managements in two municipalities in the ...