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Alfabetização e divulgação científica de química por meio da produção de histórias em quadrinhos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Química - PPGQ, Câmpus São Carlos, 16/10/2015)The research project, of qualitative character presented and analyzed a scientific literacy activity process carried of 2 groups: the first group of undergraduate students and the second group of high school students. ... -
A Iniciação Científica Júnior multidisciplinar como facilitadora da alfabetização científica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação de Mestrado Profissional em Química - PPGQ, Câmpus São Carlos, 01/04/2016)This research was conducted by monitoring ten students awarded with high school scholarships (scientific initiation junior multidisciplinary) provided by Circus of Science, an event realized during the Open University ... -
Empreender e educar: a sala de aula invertida no ensino de funções orgânicas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação de Mestrado Profissional em Química - PPGQ, Câmpus São Carlos, 18/05/2020)A pedagogical strategy that has been increasingly used is the Flipped Classroom in which the student is in contact with basic information about the study content before the class, by a guide made available by the teacher ... -
Desenvolvimento de metodologias de divulgação científica por meio de pesquisa e produção de mangás
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Química - PPGQ, Câmpus São Carlos, 27/05/2020)Science communication can be defined as any practice that proposes to spread the science to the public, with the purpose of arousing interest and motivation in science, as well as informing and disseminating scientific ... -
Alfabetização científica por meio da gastronomia molecular
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação de Mestrado Profissional em Química - PPGQ, Câmpus São Carlos, 04/05/2018)Molecular gastronomy is the science that studies physical and chemical processes involved in Culinary, with the purpose of optimizing the preparation and use of food, as well as standardizing the outcome of recipes, as ... -
Análise da alfabetização científica no ensino de fitoterápicos por meio de uma sequência didática
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação de Mestrado Profissional em Química - PPGQ, Câmpus São Carlos, 02/09/2020)The use of herbal medicines as a form of treatment or complement to health care is a practice that is quite present in the world population. In Brazil, the difficult access of people to health services, the high cost of ... -
Química experimental: uma abordagem investigativa do teor de ferro em alimentos por espectrofotometria
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação de Mestrado Profissional em Química - PPGQ, Câmpus São Carlos, 25/05/2020)Practical activities in the laboratory are guided by script with traditional procedures, and in order to carry out the experiments, it is necessary to follow a linear sequence, which the professor or text direct what and ... -
Alfabetização científica e protagonismo: relação entre alunos da educação de jovens e adultos e do técnico em açúcar e álcool por meio da educação não formal
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Química - PPGQ, Câmpus São Carlos, 03/12/2020)From Law No. 9394 on, education started to value a more dynamic, multidisciplinary and more applicable teaching in the productive life of the students, so in what determines the Law and looking at the potential of technical ...