Navegando por assunto "Levedura"
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Biossorção e biodegradação do corante têxtil Guarany 16- azul marinho em meio aquoso por Saccharomyces cerevisiae
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 05/09/2023)Textile industries are responsible for excess amounts of dye waste discarded in water bodies, affecting the ecosystem. The chemical composition of these dyes makes them highly toxic compounds and harmful not only to the ... -
Biofertilizante como ferramenta para incrementar a diversidade microbiana visando o manejo de doenças de plantas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 04/03/2010)In this study were compared the community of yeasts in the phylloplane of lily a conventional system with high pesticide use, with an without pesticide use, with the use of biofertilizers and biocontrol agents; to evaluate ... -
Métodos de monitoramento de fermentação alcoólica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus São Carlos, 13/09/2022)Sugarcane cultivation and ethanol production in Brazil has an active role in the country's economy, sugar since colonization in the 16th century and ethanol since the last century, currently having an important participation ... -
Efeitos de defensivo agrícola em levedura para ração animal
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus São Carlos, 11/04/2022)Brazil is one of the largest ethanol producers in the world, within the production there is a facultative unicellular organism, the yeast, responsible for the bioreaction that transforms glucose and fructose, present in ... -
Avaliação da levedura rizoférica Torulaspora globosa como indutora de resistência sistêmica em milho contra o patógeno Fusarium verticillioides
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 28/06/2021)In maize, one of the most consumed vegetables in the world, numerous applications of agrochemicals are used to control phytopathogens that cause damage to human health and the environment. Among the main diseases affecting ... -
Influência das interações entre leveduras e bactérias contaminantes no rendimento da fermentação etanólica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 24/06/2024)Brazil is recognized worldwide for its pioneering role in integrating ethanol into its energy matrix, produced via fermentation using yeast strains, particularly Saccharomyces cerevisiae, and sugarcane juice or molasses. ...