Browsing by CNPq Subject "CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS"
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Avaliação das características físicas, físico-químicas e tecnológicas de diferentes variedades de soja cultivadas no sudoeste do estado de São Paulo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 29/10/2020)Soybean [Glycine max (L.) Merrill] is one of the most important raw materials in the national and international scenarios due to its chemical composition, economic importance and diversity of application in the food market. ... -
Removedores de etileno baseados em plataformas nanométricas de sílica e alumina impregnadas com permanganato de potássio para aplicações em póscolheita de frutas e hortaliças
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 30/03/2015)Horticultural crops are an important food source for global population. However, crops still show high rates of postharvest losses, due to its high perishability. Ethylene is a plant hormone that regulates aspects such as ... -
Milho orgânico em consórcio com adubos verdes perenes : produtividade, nutrição e supressão de plantas espontâneas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 07/06/2016)Maize can be intercropped with green manures, which in addition to performing the coverage and soil protection, the weeds control, also cycle nutrients and perform nitrogen biological fixation. This study aimed at ... -
Extração de quitosana a partir de resíduo de camarão e seu efeito sobre leveduras do bioetanol
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 18/01/2019)Chitosan is a biopolymer widely used in agriculture and in the food, medical and pharmaceutical industries. It is obtained by the deacetylation of chitin, extracted from the carapace of crustaceans or fungal mycelia. Despite ... -
Qualidade físico-química e sensorial das alfaces das cultivares Romanela e Rubinela produzidas em diferentes sistemas de cultivo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 03/08/2017)Lettuce is one of the vegetables with the highest consumption and economic importance worldwide, extensively cultivated in all continents, particularly in temperate and subtropical regions. In Brazil, there is a market ... -
Desenvolvimento de pão de queijo sem lactose e análise da influência deste carboidrato em sua composição
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 10/03/2023)The cheese bread is a traditional product from Minas Gerais (MG) that is currently consumed and produced in all regions of Brazil. Traditionally, it is made from milk, starches, cheese, eggs and salt. The objective of the ... -
Filmes comestíveis de guacamole: relações entre as proporções dos componentes e as propriedades
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 16/03/2022)The food industry has tried to develop products that meet the requirements of consumers, especially in terms of sensory and health aspects as well as convenience. In times when food delivery has been very frequent, some ... -
Efeito do armazenamento nas características microbiológicas e físico-químicas do açúcar mascavo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/05/2023)Microbiological and physicochemical characteristics are determining factors for the quality of raw cane sugar. The objective of this study was to investigate the influence of storage on the microbiological and ... -
Efeito do armazenamento no perfil sensorial do açúcar mascavo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/05/2023)The stability and quality of sugar during storage are related to microbiological and physicochemical parameters. Due to its production process, raw sugar typically has higher moisture content when compared with other sugars. ... -
Tecnologia de produção de kombucha e seus benefícios para a saúde
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 23/02/2024)Kombucha is a beverage obtained through the fermentation of tea from the Camellia sinensis plant, sugar, and a culture of bacteria and yeast known as SCOBY. The consumption of this functional drink has significantly ... -
Logística: cadeia de suprimentos dos alimentos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 22/02/2024)In the contemporary global scenario, efficiency in resource management and food security emerges as crucial challenges. Large scale food production, coupled with population growth, highlights the need to optimize the ...