Browsing by CNPq Subject "CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS"
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Efeito do armazenamento nas características microbiológicas e físico-químicas do açúcar mascavo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/05/2023)Microbiological and physicochemical characteristics are determining factors for the quality of raw cane sugar. The objective of this study was to investigate the influence of storage on the microbiological and ... -
Tecnologia de produção de kombucha e seus benefícios para a saúde
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 23/02/2024)Kombucha is a beverage obtained through the fermentation of tea from the Camellia sinensis plant, sugar, and a culture of bacteria and yeast known as SCOBY. The consumption of this functional drink has significantly ... -
Logística: cadeia de suprimentos dos alimentos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 22/02/2024)In the contemporary global scenario, efficiency in resource management and food security emerges as crucial challenges. Large scale food production, coupled with population growth, highlights the need to optimize the ... -
Avaliação das características físicas, físico-químicas e tecnológicas de diferentes variedades de soja cultivadas no sudoeste do estado de São Paulo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 29/10/2020)Soybean [Glycine max (L.) Merrill] is one of the most important raw materials in the national and international scenarios due to its chemical composition, economic importance and diversity of application in the food market. ... -
Filmes comestíveis de guacamole: relações entre as proporções dos componentes e as propriedades
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 16/03/2022)The food industry has tried to develop products that meet the requirements of consumers, especially in terms of sensory and health aspects as well as convenience. In times when food delivery has been very frequent, some ... -
Desenvolvimento de pão de queijo sem lactose e análise da influência deste carboidrato em sua composição
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 10/03/2023)The cheese bread is a traditional product from Minas Gerais (MG) that is currently consumed and produced in all regions of Brazil. Traditionally, it is made from milk, starches, cheese, eggs and salt. The objective of the ... -
Removedores de etileno baseados em plataformas nanométricas de sílica e alumina impregnadas com permanganato de potássio para aplicações em póscolheita de frutas e hortaliças
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 30/03/2015)Horticultural crops are an important food source for global population. However, crops still show high rates of postharvest losses, due to its high perishability. Ethylene is a plant hormone that regulates aspects such as ... -
Avaliação física, físico-química e sensorial de cultivares alface produzidas em diferentes sistemas de cultivo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 18/05/2016)In Brazil, there is a growing and promising market that explores the new cultivars of lettuce and crispy segment the Brunella and Crocantella cultivars are examples. The cv. Brunella is an innovative cultivar that combines ... -
Sistemas de manejo e variedades de cana-de-açúcar na composição da vinhaça de cachaça de alambique
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/04/2017)The productive chain of the alembic cachaca is one of the most promising in the developing agroindustry in Brazil. The vinasse is the main waste of the productive activity, due to the large volume generated. The environmental ... -
Qualidade microbiológica, físico-química, instrumental e sensorial de marcas de açúcares mascavo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 19/04/2017)The present work aimed to evaluate the microbiological, physical-chemical, instrumental and sensory quality of brown sugar brands in order to produce data on the identity of this product. We analyzed 15 brands, obtained ... -
Qualidade físico-química e sensorial das alfaces das cultivares Romanela e Rubinela produzidas em diferentes sistemas de cultivo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 03/08/2017)Lettuce is one of the vegetables with the highest consumption and economic importance worldwide, extensively cultivated in all continents, particularly in temperate and subtropical regions. In Brazil, there is a market ... -
Extração de quitosana a partir de resíduo de camarão e seu efeito sobre leveduras do bioetanol
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 18/01/2019)Chitosan is a biopolymer widely used in agriculture and in the food, medical and pharmaceutical industries. It is obtained by the deacetylation of chitin, extracted from the carapace of crustaceans or fungal mycelia. Despite ... -
Caracterização de azeites de oliva produzidos no Brasil e monitoramento da sua qualidade oxidativa durante o armazenamento
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 19/06/2020)Olive oil stands out among lipid sources due to its appreciated sensory characteristics and for the beneficial health effects linked to its consumption. However, during the storage and/or use of this oil, together with the ... -
Leveduras produtoras de AIA e solubilizadoras de P visando a promoção de crescimento de tomateiro
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2016)Microorganisms Plant Growth Promoters (MPCV) have the ability to produce compounds which stimulate plant growth by different mechanisms, such as the production of plant hormones and solubilization of minerals. Considering ... -
Análise de qualidade agronômica, físico-química e sensorial em couves de folha crespa cultivada com fertilizantes orgânicos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 31/03/2020)The aim of this work was to evaluate the influence of organic fertilizers on the agronomic, physicochemical and sensory characteristics of curly kale (Brassica oleracea L. var. acephala, Darkibor). The treatments were: A, ... -
Potencial de fungos endofíticos no controle de doenças pós-colheita de frutas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus São Carlos, 18/06/2021)Postharvest losses are significant to the agricultural production yield and generate a considerable amount of food losses every year in a world constantly affected by starvation and food unsafety. Moreover, sustainable ... -
Desenvolvimento e caracterização reológica de oleogéis mistos contendo ésteres de sacarose
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 19/10/2020)The structuring of liquid oils has become an attractive area of research in recent years, especially due to pressures to reduce saturated fat intake and eliminate trans fats from our diets. However, the replacement of fats ... -
Efeito do tipo de fertilizante na produtividade e composição mineral em couve crespa
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 25/10/2020)Cabbage is a vegetable of high nutritional value and balanced fertilization is essential to ensure high productivity and quality of agricultural products. The curly kale, less known than the flat leaf kale, is beneficial ... -
Quinoa e amaranto: aspectos gerais, hábito de compra e consumo e cinética de hidratação dos grãos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 31/03/2021)Quinoa (Chenopodium quinoa) and amaranth (Amaranthus spp.) are pseudocereals with elevated nutritional and functional qualities. The first chapter presents a review of the literature on quinoa and amaranth, highlighting ... -
Produtividade, qualidade química e sensorial da ora-pro-nóbis fertilizada com adubo orgânico e mineral
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 31/03/2021)The search for barbados gooseberry (Pereskia aculeata Mill.) has encouraged its cultivation on a bigger scale. However, the species’ demand for nutrients and response to fertilization is not yet established. The aim of ...