Browsing by CNPq Subject "CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::CIENCIA DE ALIMENTOS::MICROBIOLOGIA DE ALIMENTOS"
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Bioprospecção de bactérias láticas isoladas do soro-fermento de queijo Porungo com potencial tecnológico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia e Monitoramento Ambiental - PPGBMA-So, Câmpus Sorocaba, 28/07/2023)Artisanal dairy products often harbor an unknown microbiota due to traditional methods and the use of milk from animals kept by producers. In light of this, elucidating the existing microbial structure through genome ... -
Giberela do trigo: viabilidade técnica da integração de estratégias de manejo visando racionalização do uso de fungicidas e redução de micotoxinas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Planejamento e Uso de Recursos Renováveis - PPGPUR-So, Câmpus Sorocaba, 14/07/2023)Fusarium head blight is the most difficult disease to control in wheat, causing damage to grain quality, mainly due to the production of mycotoxins. The current management of the disease is done with the use of fungicides, ... -
Efeito da própolis sobre o crescimento de bacilos gram-negativos móveis coletados em hortifrutigranjeiro
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, , 27/07/2011)Currently there is great concern about the quality and food contamination. All food marketed "in nature" may have some kind of contamination by microorganisms can be or not pathogenic for those who consume them. The ... -
Biofilmes de patógenos na indústria de alimentos: uma revisão sobre a sua formação e controle
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 04/04/2023)Bacterial biofilms are sessile communities of bacteria, where a single or multiple species establish themselves on biotic or abiotic surfaces and become embedded in a self-produced polymeric material, bringing them greater ... -
Efeito de extratos de folhas de yacon e nisina sobre a viabilidade de Staphylococcus aureus in vitro e em leite
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 31/03/2023)Staphylococcus aureus is an opportunistic pathogen and some strains are capable of producing toxins, an important virulence factor. S. aureus was identified as the etiological agent in 12.9% of outbreaks of Waterborne and ... -
Análise da qualidade microbiológica e sujidades em melado de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 05/02/2019)Sugarcane syrup is defined as the product obtained by the concentration of sugarcane juice (Saccharum officinarum L.) or from melted sugarcane. The sugar cane syrup have good acceptance in the Brazilian market and can be ... -
Seleção e evolução dirigida de leveduras para a utilização nas indústrias do bioetanol e cervejeiras
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 20/02/2018)The fermented product industries have been demanding alternatives for increasing yields and reducing fermentation costs. Nowadays, the technique known as adaptive evolution becomes an excellent tool to develop different ... -
Desenvolvimento de processos tecnológicos para preservação e descontaminação de alimentos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 04/03/2020)Contamination of foods caused by microorganisms occurs through their handling and or processing, which can change their physical-chemical characteristics and decrease shelf life, and cause infection. The objective of this ... -
Análise de qualidade agronômica, físico-química e sensorial em couves de folha crespa cultivada com fertilizantes orgânicos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 31/03/2020)The aim of this work was to evaluate the influence of organic fertilizers on the agronomic, physicochemical and sensory characteristics of curly kale (Brassica oleracea L. var. acephala, Darkibor). The treatments were: A, ... -
Avaliação da atividade antimicrobiana de nanopartículas de óxido de zinco, óxido de cobre e prata em bactérias Gram-positivas e Gram-negativas.
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 28/09/2018)The use of antimicrobials in packages, in particular metal oxides, can be effective in inhibiting or retarding the growth of microorganisms, thus enabling a longer expiration date of foods. The main objective of this work ... -
Efeito do aspartato sobre o crescimento e formação de biofilmes por Staphylococcus aureus
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 04/05/2021)Staphylococcus aureus is an opportunistic pathogen of great relevance, since it is often associated with outbreaks of food poisoning. When submitter to some type of cell stress, certain microorganisms tend to cluster in ... -
Queijo artesanal Porungo: melhorias na produção e qualidade microbiológica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 11/05/2021)Porungo cheese is a product traditionally present in the southwest region of São Paulo with its own characteristics of mozzarella cheese. During the manufacture of Porungo cheese, a microbiota naturally present in milk, ... -
Fitas comestíveis de banana como veículos para probióticos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 18/08/2021)Considering the growing demand for products that simultaneously meet the requirements of healthiness, good sensory acceptance and convenience, snacks based on fruits or vegetables have been a strong market trend. Another ... -
Contaminação microbiológica dos tetos de vacas leiteiras mantidas em sistema de confinamento Compost Barn
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 08/11/2021)The health of the udder of cows is strictly correlated to the absence of inflammatory processes that can affect the mammary gland, such as mastitis, which is considered the disease with the greatest impact on economic and ... -
Isolamento, caracterização taxonômica e aplicação de leveduras no processo de fabricação de cervejas personalizadas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 30/07/2022)The brewing market has been expanding with important demands aimed at improving the quality of the drink. One of the alternatives to improve the process would be the identification of yeast strains with unique organoleptic ... -
Síntese e caracterização de nanopartículas de quitosana-tripolifosfato e seu potencial como antifúngico natural para aplicação por aspersão em frutas frescas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 20/05/2020)Contamination by pathogens is a problem that occurs on a global scale and is related to approximately 25% of total fruit and vegetables losses in the post-harvest condition. The synthetic antimicrobials usually applied in ... -
Estudo de processos otimizados na agricultura em ambientes controlados
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 07/06/2024)Cultivating plants in controlled environments offers ideal conditions for their development, leading to superior growth rates, yields, and product quality. To successfully grow crops, it is essential to consider various ... -
Influência das interações entre leveduras e bactérias contaminantes no rendimento da fermentação etanólica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 24/06/2024)Brazil is recognized worldwide for its pioneering role in integrating ethanol into its energy matrix, produced via fermentation using yeast strains, particularly Saccharomyces cerevisiae, and sugarcane juice or molasses. ... -
Uso de bactérias do ácido lático isoladas de soro-fermento de queijo Porungo na fabricação e no controle de Staphylococcus aureus em queijo Minas Padrão
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia e Monitoramento Ambiental - PPGBMA-So, Câmpus Sorocaba, 23/08/2024)The increasing demand for healthier foods with fewer synthetic ingredients has driven the development of products containing lactic acid bacteria (LAB), which offer significant health benefits and impart unique characteristics ...