Browsing by Subject "Composição química"
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Estudo da influência da composição química nas propriedades da borracha natural dos novos clones de seringueira RRIM 711, RRIM 926 e RRIM 937
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Química - PPGQ, Câmpus São Carlos, 07/12/2017)Brazil, that already was the largest producer of natural rubber in the world, faces a deficit in its production, what has resulted in the necessity to research of clonal varieties of rubber trees with high quality and ... -
Termogravimetria aplicada para caracterização da biomassa
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Ciência dos Materiais - PPGCM-So, Câmpus Sorocaba, 02/03/2018)Issues related to renewable energy have been increasingly addressed and discussed. In this context, biomass is an alternative for the generation of renewable and available energy. Its use, instead of fossil fuels, helps ... -
Decomposição aeróbia de Myriophyllum aquaticum (Vell.) Verdc. e caracterização limnológica na bacia hidrográfica do rio do Monjolinho (São Carlos, SP, Brasil)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Ecologia e Recursos Naturais - PPGERN, , 02/06/2009)The oxidative aerobic processes contribute with large amounts of nutrients in dissolved and particulate forms for the metabolism microbial water. In that context, this study described the oxygen consumption kinetics during ... -
Avaliação de pimenta biquinho com uso de adubo mineral e biofertilizante: produção, variáveis dimensionais do fruto e análise físico-química.
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 24/05/2019)The species of peppers that belong to the Capsicum genus are worldwide cultivated and the Biquinho type (C. chinense) has been gaining prominence in the national scenario due to its sweet taste and absence of pungency. ... -
Efeito do armazenamento nas características microbiológicas e físico-químicas do açúcar mascavo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/05/2023)Microbiological and physicochemical characteristics are determining factors for the quality of raw cane sugar. The objective of this study was to investigate the influence of storage on the microbiological and ...