Browsing by Subject "Hidroponia"
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Uso do vegetal azolla caroliniana para adubação e fixação de nutrientes em meios aquapônicos: uma revisão bibliográfica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 31/03/2023)Much thought has been given to global food security, water and nutrient expenditure. Hydroponics is a technique that has been around for some time and is relatively well accepted in both developed and undeveloped countries ... -
Avaliação agronômica de variedades de alface em cultivo em sistema DFT (Deep Film Technique)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 24/08/2023)Lettuce (Lactuca sativa L.) is considered the most commercialized and consumed leafy vegetable by Brazilians, and can be produced all year round. Hydroponic cultivation is an affordable alternative to conventional cultivation. ... -
Caracterização agronômica de acesso de Mentha piperita L. e seu cultivo em sistema hidropônico através de mudas de estaquia
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 29/09/2022)Mentha piperita L. (Peppermint) is a European hybrid originated from the crossing of M. spicata x M. aquatica. The plants of this species are propagated by cuttings and used for medicinal purposes, food and cosmetics. Its ... -
Ciclagem de macronutrientes no cultivo de alface hidropônica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 29/11/2021)The search for sustainability in agricultural production has been reflected in the management of hydroponic systems that use the Laminar Nutrient Flow Technique (NFT). The reuse of nutrient solutions becomes an alternative ... -
Biofortificação agronômica de rúcula (Eruca sativa Miller.) com ferro em cultivo hidropônico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/05/2022)Arugula is the second most cultivated leafy vegetable in the NFT (Nutrient Film Technique) hydroponic system, as it guarantees greater productivity, shorter cultivation cycle and greater efficiency in the use of water ... -
Otimização do crescimento e desempenho de mudas de alface (Lactuca sativa L.) sob iluminação artificial no cultivo hidropônico convencional e indoor
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 25/08/2023)Hydroponics is a soilless cultivation system with controlled water and nutrient supply that, when coupled with a protected and controlled environment, significantly mitigates losses stemming from climatic variations and ... -
Desempenho de mudas de alface produzidas nos diferentes volumes de células em bandejas e cultivadas em sistema hidropônico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 05/04/2017)The hydroponic cultivation of lettuce in the NFT (Nutrient Film Technique) system has use seedlings obtained in trays with smaller volumes, requiring two transplants (from the tray to the nursery and then to the definitive). ... -
Cultivo hidropônico de alface com água de reúso
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 06/02/2015)The water for many years was considered inexhaustible, and only in recent decades, became aware of the shortage and the need to rationalize their use, look for ways to reuse and recovery of its quality. In this search ... -
A aplicação foliar de Mo e Co atenua o desbalanço de N em maracujazeiro?
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 10/06/2020)Knowledge about the nutritional balance at initial phenological stage is mandatory to circumvent limitations on the nutritional availabilities required by the plant species. However, little is elucidated to passion fruit ... -
Estratégias nutricionais em espécies congenéricas de cerrado e floresta estacional semidecídua
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Ciências Ambientais - PPGCAm, Câmpus São Carlos, 05/09/2019)The Brazilian cerrado, although is one of the hotspots for the biology conservation, is still under pressure. One of these is related to restoration practices. This hotspot presents a huge vegetative diversity, however ... -
Desempenho agronômico e teor de clorofila na relação com a absorção de água em alface
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/08/2020)Lettuce (Lactuca sativa L.) is the main leafy vegetable, with the curly type with light green leaves the preferred in Brazil. However, leaves of intense green color (higher chlorophyll content) have increased consumer ... -
Desempenho produtivo e qualidade da água em um sistema de aquaponia contendo tilápias em diferentes densidades de cultivo, alfaces e macrófitas aquáticas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Planejamento e Uso de Recursos Renováveis - PPGPUR-So, Câmpus Sorocaba, 14/01/2021)The continuous growth of the world population and the consequent increase in the demand for food and water imply the need for greater production of food and requires investment in research as more productive and environmentally ... -
Couve-crespa hidropônica: efeitos de espaçamentos e número de plantas por célula
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 25/08/2021)The consumption of kale is increasing in Brazil, and curly kale, which has a high nutritional value, is not widespread. Kale is sold in bunches of adult leaves, however, there is the possibility of growing in bunches of ...