Show simple item record

dc.contributor.authorCosta, Suzana Maria Pereira
dc.date.accessioned2023-04-11T15:40:38Z
dc.date.available2023-04-11T15:40:38Z
dc.date.issued2023-04-03
dc.identifier.citationCOSTA, Suzana Maria Pereira. Aplicações biotecnológicas da taumatina. 2023. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Biotecnologia) – Universidade Federal de São Carlos, São Carlos, 2023. Disponível em: https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/17687.*
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/17687
dc.description.abstractThaumatin is a protein present in the leaves of the plant Thaumatococcus daniellii, native to West Africa. This protein is known for its intensely sweet taste and for being about 2000 times sweeter than sugar. For this reason, this protein has been studied as a possible substitute for sugar in foods and beverages, especially in dietetic products. In addition, Thaumatin (combined protein Thaumatin I and II) is considered safe for human consumption, as it is a natural protein that does not cause side effects. Although Thaumatin is naturally sweet, it doesn't taste like sugar. It has a long sweet aftertaste, with a bitter aftertaste, and can be combined with other sweeteners, such as stevia, to create a taste closer to sugar. In addition, Thaumatin is an additive that can be used in a variety of products, such as beverages, desserts, cereals, protein bars, chewing gum and pharmaceuticals. More recently, biotechnological studies have emerged to increase the variety of possible new products on the consumer's shelf. Its ability to enhance the sweet flavor in small amounts also makes it an economical choice for food manufacturers. Thus, this work proposes to review the bibliographic information on this subject, confirming the potential in the use of these macromolecules for therapeutic purposes in order to alleviate pathologies related to high sugar consumption, in addition to providing a practical example of possible biotechnological application already under study.eng
dc.description.sponsorshipNão recebi financiamentopor
dc.language.isoporpor
dc.publisherUniversidade Federal de São Carlospor
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectTaumatinapor
dc.titleAplicações biotecnológicas da taumatinapor
dc.title.alternativeBiotechnological applications of thaumatineng
dc.typeTCCpor
dc.contributor.advisor1Fuentes, Andrea Soares da Costa
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/2426157257540389por
dc.description.resumoA Taumatina é uma proteína presente nas folhas da planta Thaumatococcus daniellii, nativa da África Ocidental. Essa proteína é conhecida por seu sabor doce intenso e por ser cerca de 2000 vezes mais doce que o açúcar. Por esse motivo, essa proteína tem sido estudada como um possível substituto do açúcar em alimentos e bebidas, especialmente em produtos dietéticos. Além disso, a Taumatina (combinado de proteínas Taumatina I e II) é considerada segura para consumo humano, pois é uma proteína natural que não causa efeitos colaterais. Embora a Taumatina seja naturalmente doce, ela não tem o mesmo sabor do açúcar. Apresenta um sabor doce prolongado, com uma nota de amargor no final, e pode ser combinada com outros edulcorantes, como o stévia, para criar um sabor mais próximo ao do açúcar. Além disso, a Taumatina é um aditivo que pode ser utilizado em uma variedade de produtos, como bebidas, sobremesas, cereais, barras de proteína, chicletes e produtos farmacêuticos. Mais recentemente, estudos biotecnológicos têm surgido para aumentar a variedade de possíveis novos produtos na prateleira do consumidor. Sua capacidade de intensificar o sabor doce em pequenas quantidades também a torna uma opção econômica para os fabricantes de alimentos. Dessa forma, este trabalho propõe-se a revisar as informações bibliográficas acerca dessa temática, confirmando o potencial no uso dessas macromoléculas para fins terapêuticos visando amenizar patologias relacionadas ao alto consumo de açúcar, além de fornecer um exemplo prático de possível aplicação biotecnológica já em estudo.por
dc.publisher.initialsUFSCarpor
dc.subject.cnpqCIENCIAS BIOLOGICAS::BIOQUIMICApor
dc.publisher.addressCâmpus São Carlospor
dc.contributor.authorlatteshttp://lattes.cnpq.br/8412653010128720por
dc.publisher.courseBiotecnologia - Biotecpor


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil