ListarTeses e dissertações por tema "Fermentação"
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Microrganismos produtores de celulases: seleção de isolados de Trichoderma spp
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, , 27/06/2011)The search for microorganism that produces cellulolytic enzymes is of the great importance in contributing to the viability of biological route for the production of cellulosic ethanol. Among filamentous fungi, the genus ... -
Aproveitamento do caroço do açaí como substrato para a produção de enzimas por fermentação em estado sólido
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, , 14/10/2010)The açaí agroindustry is the most important productive chains in northern Brazil. The residues in the marketing of açaí consists mainly of its pits, which are discarded in landfills and waterways without any treatment. A ... -
Seleção e evolução dirigida de leveduras para a utilização nas indústrias do bioetanol e cervejeiras
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 20/02/2018)The fermented product industries have been demanding alternatives for increasing yields and reducing fermentation costs. Nowadays, the technique known as adaptive evolution becomes an excellent tool to develop different ... -
Estratégias de cultivo para a produção de polissacarídeo capsular por Haemophilus influenzae tipo b e determinação de parâmetros de qualidade para o produto
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, , 27/08/2010)Haemophilus influenzae type b (Hib) is a Gram negative bacterium responsible for causing meningitis worldwide. The capsular polysaccharide b, a polymer composed by repeating units of ribosyl-ribitol phosphate (PRP), is the ... -
Isolamento, caracterização taxonômica e aplicação de leveduras no processo de fabricação de cervejas personalizadas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec, Câmpus São Carlos, 30/07/2022)The brewing market has been expanding with important demands aimed at improving the quality of the drink. One of the alternatives to improve the process would be the identification of yeast strains with unique organoleptic ...