Recent Submissions

  • Análise da simbiose industrial por meio da simulação baseada em agentes: aplicação no setor agroindustrial 

    Camparotti, Carlos Eduardo Soares; http://lattes.cnpq.br/7236941414013793 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 06/02/2020)
    The environment needs beneficial actions to eliminate or reduce the environmental impacts caused by human beings, considering their population increase on a finite planet. Industrial Symbiosis (SI) is focused precisely ...
  • Impactos da manufatura aditiva no modelo de negócio 

    Franco, Denise; http://lattes.cnpq.br/4697276863232478 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 10/07/2019)
    A change in consumption has impacted the industrial production, which currently tends to a low volume of production of customized products. Stay competitive in the face of these Fourth Industrial Revolution trends, companies ...
  • Blocos de construção da capacidade de absorção de países 

    Silveira, Naijela Janaina Costa; http://lattes.cnpq.br/9395111230471879 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 12/12/2019)
    In organizations, knowledge is already assumed as a strategic asset, as well as an explanatory variable for their performance and growth. Thus, it is considered that the diffusion and acquisition of knowledge determine the ...
  • Sistemas baseados em cartão: revisão da literatura de novos sistemas e proposta de uma lista de fatores soft para a implementação desses sistemas 

    Bagni, Gustavo; http://lattes.cnpq.br/0315166757122262 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 03/12/2019)
    Although Production Control Systems are considered a mature topic in literature, up to now, the focus of literature has been on optimizing the operating parameters of each system, assigning little importance to factors ...
  • Proposição de um framework teórico-empírico para gestão de riscos na cadeia de suprimentos sustentável 

    Souza, Thiago Alves de; http://lattes.cnpq.br/5674317433971352 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 10/10/2019)
    Over the past few years, organizations have sought to integrate the different aspects of sustainability into their business by addressing environmental, social and economic issues more effectively. An efficient way to ...
  • Problemas de corte guilhotinado e restritos: formulações matemáticas e métodos de solução 

    Martin, Mateus Pereira; http://lattes.cnpq.br/9814295914139504 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 12/12/2019)
    We address the Constrained Guillotine Cutting Problems (CGCP) in this doctoral thesis. The CGCP consist of producing items from objects using guillotine cuts, i.e., cuts that divide the rectangular materials into two ...
  • Determinantes socioeconômicas da distribuição espacial de painéis fotovoltáicos residenciais no Brasil 

    Sabadini, Felipe; http://lattes.cnpq.br/3117248690753749 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 11/09/2019)
    The environmental situation demands new forms of energy generation; the current energy matrix is dependent on fossil fuels that besides its harmful potential is also a non-renewable natural resource. Sensitive to this ...
  • Variedade relacionada regional e a produtividade das empresas no Brasil 

    Comparini, Anaisa; http://lattes.cnpq.br/5489576494401640 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 09/10/2019)
    There is a discussion in the literature about the benefits that the regional diversity can result in the companies' productivity due to knowledge recombination, which allows greater opportunities to imitate, share and ...
  • Lean & Six Sigma initiatives in the food industry 

    Costa, Luana Bonome Message; http://lattes.cnpq.br/9911803539950651 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 17/05/2019)
    Food industry is an important sector that generates significant economic benefits. However, it is an industry that faces many challenges, due to the demanding market that requires a wide range of products, with short ...
  • Modelo de System Dynamics para a Gestão de Resíduos Sólidos no Município de Araraquara-SP 

    Pinha, Augusto Cesar Hernandes; http://lattes.cnpq.br/8388155501638045 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 07/03/2019)
    The efficient management of municipal solid waste is one of the objectives of public administration, especially considering the compliance with the legislation in force since 2010, with the enactment of Law 12,305. Therefore, ...
  • Estabilidade e mudanças institucionais na indústria calçadista de Jaú/SP no período 1996-2016: auge e decadência econômica 

    Favoni, Celio; http://lattes.cnpq.br/8874030932382038 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 12/03/2019)
    The women's footwear industry in Jaú / SP has become a success story for many local development jobs in Brazil, provided by a set of institutions and organizations built specifically for and for this industry. With the ...
  • Análise do modelo input-output-outcome do processo de inovação de produto e processo na indústria brasileira de transformação 

    Ishizaka, Artur Yuiti; http://lattes.cnpq.br/8661401057152208 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 15/03/2019)
    This dissertation sought to analyze the relationship between the inputs and outputs of the product and process innovation process, and its impacts on the performance of firms, through the application of a Partial Least ...
  • Análise da percepção do grau de importância e implantação dos elementos do Quick Response Manufacturing em uma empresa do setor de cosméticos: um estudo exploratório 

    Cardoso, Ronney Teixeira (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 24/05/2019)
    The Quick Response Manufacturing (QRM) is an alternative management approach to Lean Manufacturing, which aims to achieve lead time reduction in environments with a high variety of products. The objective of the present ...
  • Critérios de inserção da agricultura familiar em cadeias de suprimentos de FLV da Zona da Mata mineira: uma abordagem logística 

    Oliveira, Leandro Gomes de; http://lattes.cnpq.br/3851172181112395 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 31/05/2019)
    Family farming (FF) is essential for rural development and for food and nutrition security. Its development and strengthening are conditioned to the strategies used in the supply chains (SC). Among these strategies, logistics ...
  • Cadeias de suprimentos de produtos de luxo: proposta de estruturação da literatura e avaliação do valor do lead time 

    Brandão, Maicom Sergio; http://lattes.cnpq.br/6709066592331133 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 22/02/2019)
    The present study aims to value lead time in a luxury product supply chain. Lead time could be seen as an important element in a responsive supply chain strategy while responsiveness is the ability of reacting to unexpected ...
  • Proposta de um conjunto de indicadores para medir o desempenho de um sistema de gestão da qualidade 

    Collette, Paulo Heitor; http://lattes.cnpq.br/5162138182702024 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 06/05/2019)
    The Quality Management System (QMS), when efficient, is an important mean for controlling and help to achieve the company goals. To make the QMS efficient, there must be a way to measure, correct and improve the QMS. That ...
  • Dimensionamento e sequenciamento de lotes no segmento de eletrodomésticos de linha branca 

    Bergamini, Fernanda Paula; http://lattes.cnpq.br/1955261130389344 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 02/04/2019)
    In this work we address the optimization of the production of household appliances in a white line segment. The main characteristics of this production process are maximum number of lot breaks per time period; production ...
  • Os fatores críticos para a sustentabilidade do Lean Manufacturing: revisão sistemática da literatura, estudo de caso e opinião de especialistas 

    Lopes, Natalia Roberta; http://lattes.cnpq.br/3575543749691837 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 05/04/2019)
    Lean manufacturing continues to be widespread in the business world as a management philosophy to reduce waste. Despite this, the sustainability of the results of lean initiatives has proved difficult to achieve. There is ...
  • Indicadores de Desempenho em Usinas de Cana-de-Açúcar: uma proposta de modelo 

    Pavani, Daniel Augusto Borges; http://lattes.cnpq.br/8033112440820040 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 26/03/2019)
    Agribusiness is fundamental to the Brazilian economy. One of the sectors that stands out in the Brazilian agribusiness is the sugar-energy. The use of performance indicators, developed from the performance measurement ...
  • Gestão das inovações tecnológicas na agroindústria do amendoim do estado de São Paulo 

    Depieri, Heitor Augusto; http://lattes.cnpq.br/2627252104839580 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Engenharia de Produção, Câmpus São Carlos, 25/03/2019)
    Peanut is one of the foods that are already part of the Brazilian culture. The national consumption ranges from roasted, salted fruit to sweets (like the traditional paçoca) and derivatives containing peanut in their ...

View more