• Zoneamento da Reserva Particular do Patrimônio Natural Trápaga 

      Scarascia, Pietro de Oliveira (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Sustentabilidade na Gestão Ambiental - PPGSGA-So, Câmpus Sorocaba, 05/11/2018)
      In the last decades, the pressures and threats to the conservation of the Brazilian biodiversity have been increasing day by day. One of the strategies for the protection of natural heritage and biodiversity is the creation ...
    • Avaliação da efetividade de gestão das Áreas de Proteção Ambiental: o caso da APA de Itupararanga 

      Chinaque, Fernanda Fernandez (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Sustentabilidade na Gestão Ambiental - PPGSGA-So, Câmpus Sorocaba, 04/10/2017)
      This work seeks to better understand the challenges in the management processes of the Environmental Protection Areas. For this, Itupararanga’s Protected Area was used as a case study. As a source of data, was analyzed the ...
    • Projeto de Monitoramento de Praias (PMP): potencialidades e limites para a conservação costeira e marinha 

      Dias, Renata Balsamo (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Sustentabilidade na Gestão Ambiental - PPGSGA-So, Câmpus Sorocaba, 02/08/2018)
      Among the environmental programs implemented in regions potentially impacted by oil activity is the Beach Monitoring Program (PMP). Its objective is to evaluate the possible impacts caused by the exploration, production ...
    • Interpretação ambiental e sua aplicabilidade nos roteiros ecoturísticos da Floresta Nacional de Carajás – PA 

      Sousa, Ariana Silva (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Sustentabilidade na Gestão Ambiental - PPGSGA-So, Câmpus Sorocaba, 16/12/2022)
      The creation and planning of protected natural areas contribute to the conservation and protection of natural diversity and reduce deforestation. Thus, the Conservation Units (UCs) can be essential in the search for ...
    • Florestas comestíveis, o potencial da biodiversidade alimentar nativa na Floresta Nacional de Ipanema 

      Guilherme, André (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Sustentabilidade na Gestão Ambiental - PPGSGA-So, Câmpus Sorocaba, 05/10/2022)
      Currently 50.104 of 381.959 accepted plant species, 13.11% of the world flora, are Brazilian, many of them with real or potencial value for agriculture and food. Also known as food biodiversity, numerous of these negletcted ...