Browsing by Subject "Desidratação"
Now showing items 1-8 of 8
-
Alterações na ingestão de líquidos em ratas ovariectomizadas alimentadas com dieta hiperlipídica com ou sem reposição de estrógeno
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa Interinstitucional de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas - PIPGCF, Câmpus São Carlos, 05/05/2022)In recent decades, obesity, a non-communicable disease, has become a worldwide epidemic. During obesity, reductions in water intake have been described in humans and animals. In addition to obesity, dehydration affects a ... -
Ingestão e palatabilidade ao sódio relacionados aos mecanismos inibitórios do núcleo parabraquial lateral em modelos de desidratação intracelular e extracelular
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa Interinstitucional de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas - PIPGCF, Câmpus São Carlos, 06/09/2019)Several evidences correlate excessive salt intake with the development or aggravation of chronic diseases, including hypertension and cerebrovascular diseases. One factor that could contribute to excessive salt intake is ... -
Respostas comportamentais e autonômicas induzidas pela privação hídrica em ratos espontaneamente hipertensos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa Interinstitucional de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas - PIPGCF, Câmpus São Carlos, 13/09/2022)Excess ingested NaCl can facilitate the onset and development of chronic diseases, including hypertension. The increase in salt palatability is usually the reason for excessive consumption of NaCl. Spontaneously hypertensive ... -
Importância do núcleo parabraquial lateral no controle do equilíbrio hidromineral em modelo animal de hipertensão essencial
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa Interinstitucional de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas - PIPGCF, Câmpus São Carlos, 05/07/2018)Excessive salt intake has been associated with the development or worsening of chronic diseases such as hypertension. Spontaneously hypertensive rats (SHR) have a typical increased sodium preference. The lateral parabrachial ... -
Efeito do estrógeno na palatabilidade ao sódio de ratas com apetite ao sódio
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa Interinstitucional de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas - PIPGCF, Câmpus São Carlos, 30/05/2018)Excessive salt intake has been associated with the development or worsening of chronic diseases such as hypertension. Spontaneously hypertensive rats (SHR) have a typical increased sodium preference. Estrogen influences ... -
Episódios de depleção de sódio aumentam a ingestão espontânea de açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa Interinstitucional de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas - PIPGCF, Câmpus São Carlos, 23/04/2015)Motivated behaviors may share common reward mechanisms and crosssensitization. The objective of the present study was to find out if history of sodium depletion, which sensitises sodium appetite, also sensitizes sugar ... -
Análise dos transcriptomas de Paspalum notatum Flúggé e Paspalum vaginatum Swartz em condição de déficit hídrico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Genética Evolutiva e Biologia Molecular - PPGGEv, Câmpus São Carlos, 19/02/2020)Drought is one of the abiotic stresses that most affect plant growth and productivity. Grasses of the genus Paspalum are used successfully in pastures and lawns, and some ecotypes of Paspalum notatum (bahiagrass) have good ... -
Secagem e processamento das cascas de maracujá: uma revisão
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Lagoa do Sino, 18/09/2024)Nowadays, waste recovery is a much discussed topic in food industries, beeing the passion fruit known as a big waste generator raw material, futhermore, there are lots of diferentes options of destiantion for the generated ...