dc.contributor.author | Vieira, Natália Vama | |
dc.date.accessioned | 2022-04-25T18:44:45Z | |
dc.date.available | 2022-04-25T18:44:45Z | |
dc.date.issued | 2022-04-19 | |
dc.identifier.citation | VIEIRA, Natália Vama. Utilização de caroço de manga como substrato alternativo para produção de biossurfactante. 2022. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Ciências Biológicas) – Universidade Federal de São Carlos, Sorocaba, 2022. Disponível em: https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/15912. | * |
dc.identifier.uri | https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/15912 | |
dc.description.abstract | Surfactants are amphiphilic molecules with properties of adsorption and formation of
micelles, which guarantee the ability to reduce surface tension, emulsion formation, phase
dispersion, and other purposes. However, conventional surfactants are still produced from
petroleum, which is harmful to the environment and the populations that consume it. Because
of this, biosurfactants have been the subject of studies, as they are molecules similar to synthetic
surfactants and produced by microorganisms, being biodegradable and less toxic, and for their
production renewable sources can be used, such as agro-industrial residues that in addition to
being a source of carbon it is a valuation of residual biomass. Brazil, as a large agricultural
producer, generates agro-industrial residues on a large scale, and its use as a substrate in
fermentation can significantly reduce the cost of production of biosurfactants. Within this
agricultural sector, Brazil is the seventh world producer of mango and its residual biomass has
considerable amounts of oils and sugars to be used in the production of biosurfactants. Thus,
the production of biosurfactant by autochthonous bacteria isolated from self-fermented residual
mango biomass and by Pseudomonas aeruginosa was evaluated, using dehydrated, ground, and
pre-treated mango seed as substrate. The mango seed was characterized with lipid content of
3.25% and in the pre-treatment, by autoclave, it released 67 ± 0.01 mg/g of total reducing
sugars. The isolate identified as Brevibacillus borstelensis was the only one capable of
producing emulsifying agents, presenting a maximum emulsion index of 48.65% with glucose,
however, the P. aeruginosa strain showed the best results, with an emulsion index of 57.7%
with glucose and positive results in the droplet collapse, oil displacement and hydrocarbon
plaque tests, which was selected for the biosurfactant production assays with the pre-treated
mango seed. Through experimental planning, it was possible to optimize the production of
biosurfactant at pH 6, with 3 g/L of substrate and without the addition of soybean oil and
glycerol, reaching a maximum emulsion index of 66.86%, with 9, 16% higher than glucose
control. The extracted biosurfactant showed a negative ionic charge and belongs to the class of
glycolipids. Therefore, pre-treated mango seed can be an alternative substrate for biosurfactant
production by Pseudomonas aeruginosa | eng |
dc.description.sponsorship | Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq) | por |
dc.language.iso | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de São Carlos | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ | * |
dc.subject | Pseudomonas | por |
dc.subject | Biossurfactante | por |
dc.subject | Biosurfactant | eng |
dc.subject | Manga | por |
dc.subject | Mango | eng |
dc.subject | Emulsão | por |
dc.subject | Emulsion | eng |
dc.title | Utilização de caroço de manga como substrato alternativo para produção de biossurfactante | por |
dc.title.alternative | Use of mango seed as alternative substrate for production of biosurfactant | eng |
dc.type | TCC | por |
dc.contributor.advisor1 | Duarte, Iolanda Cristina Silveira | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/2626035341263254 | por |
dc.contributor.advisor-co1Lattes | http://lattes.cnpq.br/2626035341263254 | por |
dc.description.resumo | Surfactantes são moléculas anfifílicas, com propriedades de adsorção e formação de
micelas, o que lhes garante a capacidade de redução da tensão superficial, formação de emulsão,
dispersão de fases e demais finalidades. Entretanto os surfactantes sintéticos ainda são
produzidos à base de petróleo, podem ser recalcitrantes e prejudiciais ao ambiente. Os
biossurfactantes são moléculas produzidas por microrganismos a partir de fontes renováveis,
tais como resíduos agroindustriais. O Brasil, por ser um grande produtor agrícola, gera resíduos
agroindustriais em larga escala, e seu uso como substrato na fermentação pode reduzir
significativamente o custo de produção dos biossurfactantes e valorizar a biomassa residual
com a obtenção de produto com valor agregado. O objetivo desse trabalho foi avaliar a produção
de biossurfactante por bactérias autóctones isoladas do enriquecimento de biomassa residual de
manga e por Pseudomonas aeruginosa, utilizando caroço de manga desidratado, moído e prétratado como substrato. Entre os isolados identificados Brevibacillus borstelensis foi o único
com potencial em produzir agentes emulsificantes, apresentando índice máximo de emulsão de
48,65% com glicose, contudo a cepa de P. aeruginosa apresentou os melhores resultados, com
índice de emulsão de 57,7% e, sendo essa selecionada para os ensaios de produção de
biossurfactante com o hidrolisado de caroço de manga. Por meio de planejamento experimental
obteve a otimização da produção de biossurfactante em pH 6, com 3 g/L de açúcares redutores
totais e sem adição de óleo de soja e glicerol, atingindo índice máximo de emulsão de 66,86%,
sendo 9,16% maior que o controle de glicose. O biossurfactante extraído apresentou carga
iônica negativa e pertence a classe de glicolipídios, provavelmente um ramnolipídeo. Portanto,
hidrolisado de caroço de manga obtido de tratamento térmico pode ser um substrato alternativo
para produção de biossurfactante por Pseudomonas aeruginosa. | por |
dc.publisher.initials | UFSCar | por |
dc.subject.cnpq | CIENCIAS BIOLOGICAS::MICROBIOLOGIA::MICROBIOLOGIA APLICADA | por |
dc.publisher.address | Câmpus Sorocaba | por |
dc.contributor.authorlattes | http://lattes.cnpq.br/3858252887155131 | por |
dc.publisher.course | Ciências Biológicas - CB-So | por |