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dc.contributor.authorAraújo, Lucas Henrique
dc.date.accessioned2024-09-09T12:47:36Z
dc.date.available2024-09-09T12:47:36Z
dc.date.issued2024-01-31
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/20495
dc.description.abstractThe aim of this study was to analyze the impact of outsourcing on the hiring of Servants in the municipality of São Carlos (SP), through the creation of the position of Food Service. Using interviews and document analysis, we investigated the working conditions of food service workers, who are civil servants, and food service assistants, who are food service assistants, and outsourced employees. The analysis was also related to transformations in the world of work in the context of flexible accumulation and neoliberalism. The conclusion is that outsourcing in the hiring of catering servers in São Carlos, through the position of Catering Service Auxiliary results in precariousness, highlighting disparities in benefits, stability, and union organization. These results reinforce the urgency to reconsider outsourcing policies, emphasizing their negative impacts on working conditions and the quality of life of workers.eng
dc.description.sponsorshipNão recebi financiamentopor
dc.language.isoporpor
dc.publisherUniversidade Federal de São Carlospor
dc.rightsAttribution-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/br/*
dc.subjectTerceirizaçãopor
dc.subjectReforma trabalhistapor
dc.subjectPrecarização do trabalhopor
dc.subjectMerendeiras no serviço públicopor
dc.subjectOutsourcingeng
dc.subjectLabor reformeng
dc.subjectPrecariousness of workeng
dc.subjectCatering service auxiliaryeng
dc.titleTerceirização e poder público: o caso das merendeiras no muncípio de São Carlospor
dc.title.alternativeOutsourcing in the public service: the case of the catering service auxiliary in the municipality of São Carloseng
dc.typeTCCpor
dc.contributor.advisor1Lima, Jacob Carlos
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/9244132532446607por
dc.description.resumoO presente estudo teve como objetivo analisar os impactos da terceirização na contratação das Serventes Merendeiras no município de São Carlos (SP), por meio da criação do cargo de Auxiliar do Serviço de Alimentação. Utilizando entrevistas e análise documental, foram investigadas as condições de trabalho das serventes merendeiras, funcionárias públicas, e das auxiliares do serviço de alimentação, funcionárias terceirizadas, assim como as estratégias da prefeitura que levaram à terceirização. A análise se relacionou também às transformações no mundo do trabalho sob o contexto da acumulação flexível e neoliberalismo. Conclui-se que a terceirização na contratação das Serventes Merendeiras em São Carlos, por meio do cargo de Auxiliar do Serviço de Alimentação resulta em precarização, destacando disparidades em salário, benefícios, estabilidade e organização sindical. Esses resultados reforçam a urgência de reconsiderar políticas de terceirização, enfatizando seus impactos negativos nas condições de trabalho e qualidade de vida das trabalhadoras.por
dc.publisher.initialsUFSCarpor
dc.subject.cnpqCIENCIAS HUMANAS::SOCIOLOGIA::OUTRAS SOCIOLOGIAS ESPECIFICASpor
dc.publisher.addressCâmpus São Carlospor
dc.contributor.authorlatteshttp://lattes.cnpq.br/9244132532446607por
dc.publisher.courseCiências Sociais - CSopor
dc.contributor.advisor1orcidhttps://orcid.org/0000-0001-6475-9575por


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