Browsing Teses e dissertações by Advisor "Batalha, Mario Otávio"
Now showing items 1-20 of 34
-
Impactos do associativismo na pecuária leiteira paulista: estudo de casos.
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, , 17/02/2004)Practice of association is the way for the small producers, that, isolated and with small production, they do not get to participate or to influence markets more and more competitive. Thus, it becomes necessary to evaluate ... -
Análise dos direcionadores de competitividade para a cadeia produtiva de biodiesel: o caso da mamona
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, , 26/02/2009)Biodiesel has been receiving great attention in Brazil. A federal program called National Program for Production and Use of Biodiesel (PNPB) and its corresponding legislation have created a huge demand for biodiesel. ... -
Comportamento de compra do consumidor no varejo supermercadista: o caso de Mato Grosso
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, , 24/08/2010)Nowadays, studies of consumer behavior are of great relevance. Understanding the factors that lead consumers to choose a particular product or brand over others makes marketers continually seek answers to the needs of these ... -
Análise da competitividade da cadeia produtiva da soja no Brasil vis-à-vis os demais países exportadores sul-americanos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, , 12/03/2008)The investigation of potentially and factors related to efficiency and competitiveness of agricultural activities is presented in a great number of scientific works. On the other and, fewer papers have investigated the ... -
Competitividade de sistemas agroindustriais: o caso da cadeia da madeira serrada no estado de Mato Grosso
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, , 24/02/2011)The Brazilian forest agribusiness represents for 5% of GNP, 17% of agribusiness exports and 8% of total Brazilian exports. In this context, the State of Mato Grosso is no stranger to challenge the country in becoming ... -
Avaliação da viabilidade da carcinicultura marinha no Estado de São Paulo: uma análise a partir de indicadores de competitividade de cadeia produtiva.
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, , 27/02/2003)The greater number of scientific works toward investigation of potentially and efficiency of agricultural industries study cattle breeding and agricultural sectors using their agrifood chains. On the other hand, fewer ... -
Gestão integrada do turismo no espaço rural
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, , 28/03/2006)The general objective of this work is suggest an analytical model of managing tourist clusters potencial that support the people involved with the activity to reach decisions that help with aspects connected to integrated ... -
Sistemas locais de produção agroindustrial: um modelo de competitividade.
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, , 27/02/2004)This work concerns the research field on agribusiness and local development. The importance of the agribusiness in the Brazilian economy has justified the wide discussion on forms of promoting the invigoration of the sector. ... -
Recursos humanos para o agronegócio brasileiro: avaliação da oferta e da demanda por profissionais.
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, , 09/02/2007)This thesis aims to analyse if the Brazilian higher education system in agribusiness is offering appropriate development according to the needs of a series of sectors that outline the national agroindustrial companies. In ... -
Certificação e desenvolvimento de marcas como estratégia de diferenciação de produtos: o caso da cadeia agroindustrial da carne bovina
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, , 17/06/2008)The aim of this study was to analyze and compare the competitiveness of differentiation systems that use certification and brands as segmentation strategies in the bovine meat market in Brazil. It was developed a qualitative ... -
Análise da competitividade dos clusters calçadistas do estado de São Paulo - um estudo multicaso.
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, , 07/12/2005)In the end of the decade of 90, was verified the international adoption of strategies having aimed growth of the exportations and the supported development of the place, with this, governments, industries, suppliers, ... -
Aplicação conjunta do custeio baseado em atividades com o valor econômico agregado (EVA) em uma cooperativa agropecuária avícola de corte.
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, , 07/03/2007)The present work aims a joint application of Activity Based Costing (ABC) with Economic Value Added (EVA) in a poultry agropecuary cooperative. Firstly, it was defined the following for the development of the model of ... -
Proposição de um método de avaliação de tecnologia de identificação: o caso RFID nas cadeias de carne bovina no Brasil e nos EUA
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, , 15/12/2009)Identification technologies such as Radio Frequency Identification RFID and barcode are used in traceability systems. RFID is a promising identification and Information and Communication Technology (ICT) for traceability ... -
Sistemas de produção agroalimentas: arquitetura para as funções de planejamento e controle da produção.
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, , 19/12/2006)The role of the agribusiness has been extremely important in the context of the Brazilian production in terms of both economic values and employment generation. However, the agribusiness specific characteristics have not ... -
Capacidade tecnológica em sistemas agroindustriais: proposição de índice e aplicação a empresas dos segmentos de trigo e leite
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, , 13/09/2010)The technological capabilities play a crucial role in determining the production processes efficiency and effectiveness and increase the degree of enterprises innovativeness. Its measurement can help enterprises evaluate ... -
Impacto dos riscos no nível de coordenação vertical das cadeias agroindustriais de suprimentos : uma análise sob a perspectiva das empresas frigoríficas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, Câmpus São Carlos, 12/06/2017)Supply chains (SC) are becoming increasingly dynamic, globalized and complex. This reality increases the vulnerability of such chains to unwanted events that may compromise the performance of companies and chains as a ... -
Uso de alimentos convenientes : uma proposta de modelo conceitual
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, Câmpus São Carlos, 08/03/2017)Convenience food can provide individuals with savings in time and effort – both physical and mental – at all stages of food provisioning, from meal planning to cleaning up. In this sense, its consumption fits into the ... -
Análise da competitividade da produção de compensado de Paricá no Estado do Pará
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, Câmpus São Carlos, 20/06/2017)In recent years, the Pará state plywood industry, which had the most important in the country, has been undergone large changes. The main raw material of the activity, that is, the wood, has been no more obtained by means ... -
Desperdício de alimentos em restaurantes: uma análise em uma instituição universitária
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, Câmpus São Carlos, 19/02/2019)About one-third of world food production is lost or wasted annually at different stages of agri-food production chains (APC). Food losses generally occur in the early stages of an APC, while waste is understood as the ... -
Certificação de frutas no Brasil: influências na coordenação e gerenciamento das cadeias de suprimentos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PPGEP, , 25/01/2008)The fruit certification in Brazil is a strategy adopted by the supply chain as a means of generating value and reduction of informational asymmetries between buyers and sellers. This strategy comes as a demand result from ...