• Discutindo acidez, basicidade e neutralização : projeto Horta em uma abordagem construtivista 

      Oliveira, Alex de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação de Mestrado Profissional em Química - PPGQ, Câmpus São Carlos, 29/02/2016)
      Usually in classes, there are situations where students find it difficult to understand contents as well as relate them to different contexts in other disciplines and their applications. This occurs when it is assumed ...
    • Estudo do comportamento reocinético, propriedades de temperatura de transição vitrea e viscosidade de sistemas de resinas epoxi 

      Nascimento, Richard Rangel do (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação de Mestrado Profissional em Química - PPGQ, , 20/08/2010)
      In this work, we have developed a study of the impact of two variables (Water and Monohydroyized Epoxy Resin) to Epoxy resin raw material in the behavior of the reactivity and viscosity of a " Epoxy System (Parts A - Resin ...
    • Aplicação de ZnO nanoestruturado na agricultura 

      Fattobene, André Luiz Evangelista (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação de Mestrado Profissional em Química - PPGQ, Câmpus São Carlos, 25/03/2011)
      In this study we attempted to produce two fertilizers with ZnO nanoparticles and also attempted to characterize and apply them in order to establish a comparison between the distribution of particle sizes and levels of ...
    • Uso de textos de divulgação científica em aulas de química: sentidos e significados constituídos pelo professor 

      Silva, Edilberto Felix da (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação de Mestrado Profissional em Química - PPGQ, Câmpus São Carlos, 28/02/2020)
      USE OF POPULAR SCIENCE TEXT IN CHEMISTRY CLASSES: SENSE AND MEANINGS CONSTITUTED BY THE TEACHER. Current research recommends the use of popular science texts (PST) in chemistry teaching in view of their potential to develop ...
    • Estudo das biomoléculas presentes nos alimentos: uma possibilidade para a aprendizagem das funções orgânicas 

      Vieira, Vilma Ferreira de Bello (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação de Mestrado Profissional em Química - PPGQ, Câmpus São Carlos, 03/04/2023)
      STUDY OF BIOMOLECULES IN FOOD: A POSSIBILITY FOR LEARNING ORGANIC FUNCTIONS. Throughout my experience in the classroom, it has been a great challenge to teach organic functions to students of the Technical Course in Pharmacy. ...