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dc.contributor.authorScavazza, Ana Lúcia
dc.date.accessioned2020-12-30T16:18:49Zeng
dc.date.available2020-12-30T16:18:49Zeng
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationSCAVAZZA, Ana Lúcia. Efeitos do manejo nutricional na cultura do sorgo sacarino [Sorghum bicolor (L.) Moench]. 2016. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agronômica) – Universidade Federal de São Carlos, Araras, 2016. Disponível em: https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/13605.*
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/13605por
dc.description.abstractSweet sorghum [Sorghum bicolor (L.) Moench], a Poaceae originating in Central-East Africa, has great potential for the production of bioenergy, and is also part of the energy matrix of countries such as China, United States and European Union. In Brazil, due to the importance of sugarcane as a source of renewable energy, research on the agricultural and industrial process of sweet sorghum is still incipient. With regard to fertilization, there are few regions with established recommendations and the nutritional requirements of the available genotypes are practically unknown. The objective of this work was to evaluate whether the increase in doses of primary macronutrients can contribute to the increase in productivity and technological yield of a hybrid cultivar of sweet sorghum. The experiment was carried out in an experimental area at the Federal University of São Carlos (UFSCar), in a randomized block design, with five replications, composed of four doses of NPK fertilization, defined according to the recommendation of the Agronomic Institute of Campinas (Technical Bulletin 200). The recommended doses (RD) were respectively 110-90-120 kg ha-1 of N-P2O5-K2O, constituting the following treatments: 0% of the RD, 50% of the RD, 100% of the RD and 150% of the RD. At 105 days after the emergence of the plants, height (m), stem diameter (mm), number of internodes, stem production (t ha-1), green biomass (t ha-1), dry biomass (t ha-1), dry shoot weight (g plant-1), moisture (%), Brix% juice, pol% juice, fiber (%), total recoverable sugar (kg t-1), and juice purity (%). Increasing doses of primary macronutrients did not provide significant responses (p≤0.05) on the biometric, technological and yield parameters of the sweet sorghum (cultivar NS 105), allowing to conclude that the initial soil fertility was sufficient for the development of the crop. The low industrial quality of sweet sorghum juice was influenced by climatic factors that triggered a high infestation of Ergot, a disease caused by African Claviceps. The maximum productivity and maximum economic productivity dose cannot be determined due to the lack of significant adjustment of the quadratic regression equation.eng
dc.description.sponsorshipOutrapor
dc.language.isoporpor
dc.publisherUniversidade Federal de São Carlospor
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectBioenergiapor
dc.subjectAdubaçãopor
dc.subjectNPKpor
dc.subjectSorgopor
dc.titleEfeitos do manejo nutricional na cultura do sorgo sacarino [Sorghum bicolor (L.) Moench]por
dc.title.alternativeEffects of nutritional management on the sweet sorghum crop [Sorghum bicolor (L.) Moench]eng
dc.typeTCCpor
dc.contributor.advisor1Soares, Marcio Roberto
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/6337462438517339por
dc.description.resumoO sorgo sacarino [Sorghum bicolor (L.) Moench], poácea originária do Centro-Leste da África, apresenta grande potencial para a produção de bioenergia, fazendo parte inclusive da matriz energética de países como China, Estados Unidos e União Europeia. No Brasil, devido à importância da cana-de-açúcar como fonte de energia renovável, pesquisas acerca do processo agrícola e industrial do sorgo sacarino ainda são incipientes. No tocante à adubação, poucas são as regiões com recomendações estabelecidas e as exigências nutricionais dos genótipos disponíveis são praticamente desconhecidas. O objetivo deste trabalho foi o de avaliar se o aumento de doses de macronutrientes primários pode contribuir para o aumento da produtividade e rendimento tecnológico de um cultivar híbrido de sorgo sacarino. O experimento foi conduzido em área experimental da Universidade Federal de São Carlos (UFSCar), em delineamento de blocos casualizados, com cinco repetições, composto por quatro doses de adubação NPK, definidas a partir da recomendação do Instituto Agronômico de Campinas (Boletim Técnico 200). As DRs foram respectivamente de 110-90-120 kg ha-1 de N-P2O5-K2O, constituindo-se os seguintes tratamentos: 0% da DR, 50% da DR, 100% da DR e 150% da DR. Aos 105 dias após a emergência das plantas, foram determinadas a altura (m), diâmetro do colmo (mm), número de entrenós (nº nós panta-1), produção de colmos (t ha-1), biomassa verde (t ha-1), biomassa seca (t ha-1), massa seca da parte aérea (g planta-1), umidade (%), Brix (%), Pol do caldo (%), Fibra (%), ATR (kg t-1), AR (%) e Pureza (%). Doses crescentes de macronutrientes primários não proporcionaram respostas significativas (p≤0,05) tanto nos parâmetros biométricos, tecnológicos e de produtividade do sogo sacarino cultivar NS 105, permitindo concluir que a fertilidade inicial do solo foi suficiente para o desenvolvimento da cultura. A baixa qualidade industrial do caldo do sorgo sacarino foi influenciada por fatores climáticos que desencadearam alta infestação de Ergot, doença causada por Claviceps africana. A dose de produtividade máxima e de produtividade máxima econômica não pode ser determinada devido à falta de ajuste significativo da equação de regressão quadrática.por
dc.publisher.initialsUFSCarpor
dc.subject.cnpqCIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::CIENCIA DO SOLOpor
dc.subject.cnpqCIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::FITOTECNIApor
dc.subject.cnpqCIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::CIENCIA DO SOLO::FERTILIDADE DO SOLO E ADUBACAOpor
dc.publisher.addressCâmpus Araraspor
dc.contributor.authorlatteshttp://lattes.cnpq.br/0125397145088528por
dc.publisher.courseEngenharia Agronômica - EAg-Arpor


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