Show simple item record

dc.contributor.authorMarchini, Lize Navarro
dc.date.accessioned2023-02-28T12:58:57Z
dc.date.available2023-02-28T12:58:57Z
dc.date.issued2022-02-15
dc.identifier.citationMARCHINI, Lize Navarro. Comer e sobreviver: a comida como cenário de refugiados sírios em São Paulo. 2022. Dissertação (Mestrado em Antropologia Social) – Universidade Federal de São Carlos, São Carlos, 2022. Disponível em: https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/17423.*
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/17423
dc.description.abstractThe research observes two forced displacement experiences of Syrian refugees in the city of São Paulo, whose main source of income is the sale of typical food from their place of origin. The commercialization of food by the research interlocutors takes place through orders, mobilizing networks of indications, participation in fairs of nations and cultures of different institutions and through direct sales within the establishment of one of the families. Using the ethnographic observation of routines related to food and its commercialization, it is possible to notice variations in the spaces and discourses mobilized about the history of displacement itself and what is considered a typical element of a place. The nuances about the experience indicate important paths for anthropological investigation, and the questions raised here do not exhaust the possibilities for reflection on the connection between the themes from the perspective of exoticization.eng
dc.description.sponsorshipCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)por
dc.language.isoporpor
dc.publisherUniversidade Federal de São Carlospor
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/br/*
dc.subjectRefúgiopor
dc.subjectCulináriapor
dc.subjectSíriospor
dc.subjectAntropologiapor
dc.subjectMemóriapor
dc.subjectPertencimentopor
dc.subjectIdentidadepor
dc.subjectRefugeeng
dc.subjectCookingeng
dc.subjectSyrianseng
dc.subjectAnthropologyeng
dc.subjectMemoryeng
dc.subjectBelongingeng
dc.subjectIdentityeng
dc.titleComer e sobreviver: a comida como cenário de refugiados sírios em São Paulopor
dc.title.alternativeEating and surviving: food as a scenario for Syrian refugees in São Pauloeng
dc.typeDissertaçãopor
dc.contributor.advisor1Machado, Igor José de Renó
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/4705450652848752por
dc.description.resumoA pesquisa observa duas experiências de deslocamento forçado de refugiados sírios na cidade de São Paulo, cuja fonte principal de renda se dá pela venda de comidas típicas de seu local de origem. A comercialização de alimentos pelos interlocutores da pesquisa acontece por meio de encomendas, mobilizando redes de indicações, participação em feiras de nações e de culturas de diferentes instituições e pela venda direta dentro de estabelecimento de uma das famílias. Utilizando a observação etnográfica das rotinas relacionadas à comida e sua comercialização é possível notar variações nos espaços e discursos mobilizados sobre a própria história de deslocamento e do que é considerado elemento típico de um local. As nuances acerca da experiência indicam caminhos importantes para a investigação antropológica, e as questões aqui trazidas não esgotam as possibilidades de reflexão sobre a conexão entre os temas a partir da perspectiva de exotização.por
dc.publisher.initialsUFSCarpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Antropologia Social - PPGASpor
dc.subject.cnpqCIENCIAS HUMANAS::ANTROPOLOGIApor
dc.description.sponsorshipIdCAPES: Código de financiamento 001por
dc.publisher.addressCâmpus São Carlospor
dc.contributor.authorlatteshttp://lattes.cnpq.br/4221215667396192por


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Brazil
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Brazil