Recent Submissions

  • Agroecólogos neorrurais: educação, (re)existência camponesa e desenvolvimento rural sustentável 

    Buoro, Francisco Carvalho (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 10/01/2024)
    This study qualitatively analyses the practices of six neorural agroecological producers, graduated in Agroecology in two different institutions: the Federal University of São Carlos (UFSCAR) and the Federal Institute of ...
  • Avaliação do banco de sementes do solo como indicador de recuperação em sistemas agroflorestais. 

    Melo, Ualas Marques (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 01/08/2023)
    The use of seed banks has been widely used in ecological recovery projects around the world. The soil seed bank includes all viable seeds present in the soil or litter. To evaluate the composition of soil seed banks ...
  • Fungos micorrízicos como potencial bioindicador de qualidade do solo de hortas urbanas 

    Lucas, Vitor Amaral Sanches (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 23/08/2023)
    Organic urban agriculture contributes to the population’s food security. Plowing and harrowing are those techniques most used by urban family farmers to prepare soil for planting crops of interest. However, this type of ...
  • Melaço de soja fermentado: produção de ácido gama poliglutâmico (y-PGA) e tratamento de sementes 

    Silva, Ana Paula Fragoso Corrêa da (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 30/08/2023)
    Soy molasses is a co-product of the soy processing industry, and because it is rich in carbon, it can be used as a culture medium for the growth of microorganisms, producing important metabolites, capable of promoting plant ...
  • Uso da água, agricultura e florestas: diagnóstico e percepção de atores locais em tempos de mudanças climáticas. 

    Gallo, Mariane de Cássia (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 25/05/2023)
    Landscapes, dynamic in nature, are constantly transformed to better adapt to human needs and now need to inspire another movement: how can people place the landscape at the center of their reflections? With the advance of ...
  • Sistemas agroflorestais no assentamento Bela Vista (Iperó, SP): contribuições e limitações sob a ótica de famílias agricultoras 

    Abdalla, Tatiana Graeml (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 13/06/2023)
    Agroecology is a counter-hegemonic proposal to the agro-industrial production model, with peasant family farming playing a protagonist role in the pursuit of sustainable, healthy, and fair food production. Agroforestry ...
  • Abordagem multidisciplinar da paisagem agropecuária: qualidade de pastagem sob as lentes de geotecnologias e a visão do produtor 

    Ribeiro, Joyce Amaral (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 22/05/2023)
    The agroecosystem is a complex structure that requires a holistic analysis at the landscape level and should not be considered merely as an isolated agricultural production site. It is essential to examine the relationships ...
  • Efeito do armazenamento nas características microbiológicas e físico-químicas do açúcar mascavo 

    Perez, Carolina da Silva (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/05/2023)
    Microbiological and physicochemical characteristics are determining factors for the quality of raw cane sugar. The objective of this study was to investigate the influence of storage on the microbiological and ...
  • Efeito do armazenamento no perfil sensorial do açúcar mascavo 

    Souza, Yara Karolina Moura de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/05/2023)
    The stability and quality of sugar during storage are related to microbiological and physicochemical parameters. Due to its production process, raw sugar typically has higher moisture content when compared with other sugars. ...
  • Casas de sementes do Cariri Cearense 

    Alves, Jorge Henrique (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 02/05/2023)
    Creole seeds are essencial for the preservation of agrobiodiversisty and are generally stored in individual seed banks or in institutions and collective farmers. Seed houses has an important role in the Brazilian semi-arid ...
  • Projeto de Integração do rio São Francisco – PISF: recortes da injustiça hídrica no semiárido paraibano 

    Silva, Maicon Miguel Vieira da (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 08/11/2022)
    The present research was developed within the scope of the Graduate Program in Agroecology and Development at the Federal University of São Carlos - SP. Its objective was to characterize processes of water (In)justice ...
  • Projeto Mulheres do Café e o potencial do uso das mídias digitais para a comercialização 

    Moriconi, Arthur (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 24/08/2022)
    Access to the internet and digital media have increased significantly and gained relevant proportions in rural areas. They became a means for the commercialization of the coffee production of the group of producers linked ...
  • Silicato de cálcio e magnésio,dinamizado pelo método homeopático, nas culturas do milho e do arroz 

    Pereira, Suele Augusto (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2022)
    Corn and rice are among the world's top foods and producing them sustainably is essential. In this sense, the use of homeopathic preparations can help in the development of these cereals, with an impact on the absorption ...
  • Avaliação de sistemas agroflorestais utilizando indicadores agroecológicos de sustentabilidade 

    Trindade, Maeli Oliveira (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 29/08/2022)
    Agroforestry Systems (SAFs) are recommended because they contribute to an area returning to its initial landscape, given that they contribute to the conservation of biodiversity and restore the provision of ecosystem ...
  • Arborização rural: perspectivas conceituais e estudo de caso em Araras-SP 

    Brandino, Noelle de Cássia (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 30/08/2022)
    The study of rural territorial space is not only synonymous with agriculture, but it should also seek to understand issues of sustainability and rural development, including issues such as rural afforestation. Thus, the ...
  • Redes alimentares alternativas na metrópole de São Paulo: movimentos de proximidade entre agricultores e consumidores em tempos de pandemia 

    Cheung, Natália Kwok Yee (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 17/08/2022)
    In recent years, there has been a significant growth of initiatives in alternative agroecological food networks, generating new production-distribution-consumption relationships. With the Covid-19 pandemic, the urgency of ...
  • Efeito do manejo convencional e orgânico na qualidade do grão e bebida de café 

    Goncalves, Jessica de Melo (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 30/08/2022)
    The different soil management practices adopted in coffee cultivation systems can influence the chemical attributes of the soil and consequently the mineral nutrition of plants, interfering with the quality of fruits, beans ...
  • Práticas e percepções de agricultoras e agricultores sobre o manejo do capim-mombaça (Megathyrsus maximus) em sistemas agroflorestais 

    Xavier, Marcelo Gomes Barroca (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 22/08/2022)
    Anchored in the practices and knowledge of traditional peoples and communities, and in the dialogue of this knowledge with science, agroecology seeks to rescue and develop production practices based on ecological principles. ...
  • Biochar: relação com agroecologia, estado da pesquisa e matérias-primas promissoras 

    Arias, Candela Mariel (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 17/08/2022)
    To reduce the environmental impacts caused by most food and raw material production systems, it is essential to change the paradigm of agricultural production to that of sustainability. In this context, agroecology ...
  • Dinâmica de fósforo e nitrogênio no consórcio de milho com adubos verdes no sistema orgânico 

    Cardoso, Tainá Martins (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 30/06/2022)
    Maize-legume intercropping is an alternative to improve N and P availability in soil/plant system. However, it is necessary to understand nutrients dynamics in soil and its uptake by plants in the intercropping system to ...

View more