Browsing Centro de Ciências Agrárias - CCA by Title
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Avaliação da qualidade microbiológica, físico-química e sensorial do caldo de cana-de-açúcar cultivada sob manejo orgânico e convencional
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 29/06/2012)The composition of the sugar cane juice depends on several factors, since those related inherently to the raw material or involving climate and cultural conditions. This work aimed to evaluate the influence of the conventional ... -
Avaliação da resistência de variedades de milho a Dalbulus maidis (Delong & Wolcott) (Hemiptera: Cicadellidae)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 13/12/2023)The corn leafhopper, Dalbulus maidis (Delong & Wolcott) (Hemiptera: Cicadellidae) is an important pest in corn crops, capable to cause direct damage through its feeding, and dissemination of three important phytopathogens ... -
Avaliação da sustentabilidade de um sistema de produção de cana-de-açúcar orgânica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 27/02/2013)This work aimed to bring a summary of all the actions and practices of organic farming and differential ecological management in a production system of sugarcane. Extensive literature review, consultation with specialized ... -
Avaliação das leveduras Torulaspora globosa e Trichosporon asahii no controle da podridão negra em frutos de tomate
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 10/12/2020)Post-harvest rot has been responsible for losses by producers, a fact which has limited the commercialization of agricultural products for consumption in natura, fruits and vegetables. The fungus Alternaria alternata is ... -
Avaliação de cultivares de rúcula e produção de sementes em cultivo orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 25/02/2019)The production of rocket in Brazil, whether in conventional or organic cultivation uses seeds whose production comes from the conventional system, and there is no availability of seed produced in organic cultivation. The ... -
Avaliação de impactos ambientais da agroindustrialização canavieira na Cooperativa de Produção Agropecuária Vitória (COPAVI): um estudo de caso da produção de açúcar mascavo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 04/07/2011) -
Avaliação de isolados de Bacillus spp. quanto à sua capacidade de promover crescimento em mudas de tangor Murcott
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 29/10/2021)Citriculture is currently one of the main agricultural activities in Brazil in the fruit growing segment. However, several factors can influence the crop's productivity indices, such as the quality of the seedlings, and ... -
Avaliação de microbacias hidrográficas para a conservação de áreas ripárias
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 27/06/2017)Nowadays, society has a challenge to deal with sustainable water use. High demand and water contamination, environmental degradation and the unpredictability of climate changes are some water insecurity causes. Riparian ... -
Avaliação de modelos matemáticos para dimensionamento do bulbo molhado na irrigação por gotejamento
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 30/03/2012)The increasing current demand of water has caused conflicts between their multiple uses, being the agriculture responsible for the use of the largest portion of this natural resource. In this context, drip irrigation has ... -
Avaliação de pimenta biquinho com uso de adubo mineral e biofertilizante: produção, variáveis dimensionais do fruto e análise físico-química.
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 24/05/2019)The species of peppers that belong to the Capsicum genus are worldwide cultivated and the Biquinho type (C. chinense) has been gaining prominence in the national scenario due to its sweet taste and absence of pungency. ... -
Avaliação de severidade quanto à resistência ao crestamento bacteriano comum em painel de feijões carioca
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 27/06/2021)The common bean (Phaseolus vulgaris L.) is one of the most important components of the Brazilian diet, as it is an excellent source of protein, and the incidence of diseases is one of the most important factors that affect ... -
Avaliação de sistemas agroflorestais utilizando indicadores agroecológicos de sustentabilidade
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 29/08/2022)Agroforestry Systems (SAFs) are recommended because they contribute to an area returning to its initial landscape, given that they contribute to the conservation of biodiversity and restore the provision of ecosystem ... -
Avaliação do banco de sementes do solo como indicador de recuperação em sistemas agroflorestais.
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 01/08/2023)The use of seed banks has been widely used in ecological recovery projects around the world. The soil seed bank includes all viable seeds present in the soil or litter. To evaluate the composition of soil seed banks ... -
Avaliação do milho safrinha irrigado por gotejamento
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 26/06/2021)Corn (Zea Mays L.) is one of the most economically exploited crops in the world, Brazil being the third largest producer and second largest exporter in the world. Its cultivation as a off-season in the country has become ... -
Avaliação dos aspectos microbiológicos do caldo de diferentes variedades e partes do colmo da cana-de-açúcar sob manejo orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 14/04/2009)For the artisanal cachaça production, which is a beverage obtained after distillation of the fermented sugar cane juice, natural starter ferment ( caipira ferment) is utilized, in which crushed corn, rice bran and citric ... -
Avaliação dos efeitos associados dos inseticidas fipronil e imidacloprido sobre a mortalidade da abelha nativa Melipona scutellaris (Latreille, 1811)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 22/05/2015)Bees are social insects of fundamental importance to the environment, because they are responsible for pollinating more than 70% of existing agricultural crops in the world. Brazil is the country with the highest number ... -
Avaliação dos principais parâmetros físicos e tecnológicos da borracha natural do clone RRIM 600 em diferentes frequências de sangria
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 26/04/2022)The latex of Hevea brasiliensis is the main feedstock raw material for obtaining natural rubber. Latex extraction is completely manual and is the activity with the highest percentage cost participation in the rubber tree ... -
Avaliação e caracterização química de substratos vegetais para atração e monitoramento de Sphenophorus levis Vaurie, 1978 (Coleoptera: Curculionidae)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 30/04/2024)Brazil is the world leader in sugarcane production, a crop of extreme relevance to the agribusiness sector. However, Sphenophorus levis, one of the main pests of this crop, has affected production in some regions of the ... -
Avaliação física, físico-química e sensorial de cultivares alface produzidas em diferentes sistemas de cultivo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 18/05/2016)In Brazil, there is a growing and promising market that explores the new cultivars of lettuce and crispy segment the Brunella and Crocantella cultivars are examples. The cv. Brunella is an innovative cultivar that combines ... -
Avaliação físico-química e sensorial de caldo de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 21/03/2017)This study aimed to evaluate the physicochemical and sensory characteristics of sugarcane juice (garapa) of seven varieties RB (Republic of Brazil) and correlate agronomic important aspects for obtaining garapa. The garapas ...