Browsing Centro de Ciências Agrárias - CCA by Title
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Todo mundo sangra o mesmo: uma pesquisa bibliográfica sobre a prevenção e a cultura da violência universitária
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 18/01/2021)In Brazil, research on conflict and violence prevention is incipient and there is no national survey that has assessed the magnitude of both to date. magnitude of both, so far. When we talk about conflict prevention models, ... -
Tolerância de espécies nativas do cerrado ao alumínio em solução
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 19/12/2013)The Cerrado biome (Brazilian savanna) occupies about 30% of the Brazilian territory. Its soils have limitations for the development of crops of economic interest, as they are naturally acidic, with high levels of aluminum ... -
Tolerância de porta enxertos cítricos ao alumínio em solução
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 01/07/2013)One of the main causes of losses in agricultural productivity is due to the high concentrations of aluminum (Al) in the soil solution, characteristic of acidic weathered soils in the humid tropical zone. Al affects the ... -
Tolerância de variedades de cana-de-açúcar (Saccharum spp.) à toxidez por alumínio em solução
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 24/02/2012)The influence of toxic aluminum (Al) on root development and absorption of water and nutrients has been identified as a major cause of low productivity of many soils. The theoretical and experimental study on the tolerance ... -
Transição agroecológica em assentamentos rurais no entorno da reserva biológica de Poço das Antas - RJ
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 18/12/2013)This study aimed to analyze the process of agroecological transition in Microregion of the São João River Basin, in the state of Rio de Janeiro, more specifically in agrarian reform settlements surrounding the Biological ... -
A transição agroecológica no assentamento rural Fazenda Pirituba: percepções, práticas e perspectivas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/06/2008)The importance of agroecologic transition for the agricultural nesting in the agrarian reform it s as an alternative front to the economic situation, in the recovery of degraded areas, the balance of agroecosystems and the ... -
Transição agroecológica: estudo de caso da associação das mulheres - AMA Vergel
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 03/02/2011)The agriculture modernization and industrial growth coupled with the implementation of public policies has led to a major exodus from the country, notably between the 60 s and 80 s when around 13 million people have fled ... -
Tratamento e desinfecção por radiação UV de efluente doméstico para uso agrícola
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 26/03/2018)In the face of the water crisis, aggravated by climate change, population growth and increased demand for food, effluents reuse have been presented as an alternative to irrigate agricultural areas. However, it is common ... -
Tratamento físico-químico e cultivo de Desmodesmus subspicatus em vinhaça de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 18/07/2014)The traditional processes of biological dispollution of agro industrial waste water use aerobic and/or anaerobic systems, which generate biomass without commercial value and inevitable effluent nutrient losses. Alternatively, ... -
Uso da água, agricultura e florestas: diagnóstico e percepção de atores locais em tempos de mudanças climáticas.
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 25/05/2023)Landscapes, dynamic in nature, are constantly transformed to better adapt to human needs and now need to inspire another movement: how can people place the landscape at the center of their reflections? With the advance of ... -
Uso de armadilhas Malaise como estratégia de avaliação de bioindicadores em agroecossistemas : diversidade e guildas de Braconidae em diferentes mosaicos vegetacionais da Fazenda Canchim (Embrapa), São Carlos, SP, Brasil
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 13/02/2009)This work aimed to study the composition and distribution of the fauna of Braconidae (Hymenoptera) in three ecosystems of Fazenda Canchim (Embrapa, Sao Carlos, Brazil), analyse the bioindicator potential of that group and ... -
Uso de biofertilizantes à base de esterco bovino para a produção de mudas de tomate
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 29/04/2022)Tomato is one of the most consumed vegetables globally and of great importance to the Brazilian economy. The development of healthy and well-nourished seedlings is a fundamental step for the success of production and the ... -
Uso de extrato de canela, extrato de cravo e hipoclorito de sódio no controle de Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici e Alternaria alternata
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/07/2021)The tomato crop is very sensitive to phytosanitary problems, among the fungal diseases that affect the crop, the Fusarium wilt caused by Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici and the black spot, caused by Alternaria ... -
O uso de extrato de orégano (Origanum vulgare ) no controle de bactérias da fermentação etanólica a partir de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 11/01/2021)The fermentation process is an important stage in the production of ethanol, however throughout production it can occur contaminations that directly influence the quality and quantity of ethanol produced. The main group ... -
Uso de índices quantitativo e qualitativo como métodos de avaliação da qualidade do solo cultivado com cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 29/09/2022)The transformation of natural systems into agricultural systems tends to cause damage to soil quality due to the forms of management used for cultivation, thus causing soil degradation and productive potential loss provided ... -
Uso de lodo gerado em estação de tratamento de água na fabricação de bloco cerâmico ecológico para uso em construções rurais
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 14/03/2019)Sludge generated at the Water Treatment Plant (ETA), which is the residue mainly formed in the decanter or the filter, is a material composed of solid, organic and inorganic substances, which is most often disposed of ... -
Uso de microrganismos no tratamento de sementes
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 19/11/2021)Seed treatment has been an essential step in agricultural production systems, especially on chemical treatment which, despite being widely used, has the potential to harm the environment and the rural workers. Because of ... -
Uso de protetor solar para minimizar os efeitos do excesso de luminosidade e aumento na temperatura do ar sobre a fotossíntese e pegamento de frutos em citros
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 07/01/2021)The foliar application of products that act similar to a sunscreen, of the kaolin type, can prevent oxidative damage, by reducing the leaf temperature, maintaining the stomatal opening and improving the assimilation of ... -
Utilização de biofertilizante bovino líquido em cultivo de alface crespa (vc. Vanda): concentrações de doses de biofertilizante em cultivo de alface
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 28/02/2018)Lettuce is a vegetable composed of leaves is a most consumed in Brazil and therefore we have looked for alternatives of production that reduce its impact on agroecosystems. The work was conducted in the Gehort experimental ... -
Utilização do metabissulfito de potássio no processo de fermentação etanólica para controle de leveduras e bactérias contaminantes
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 11/04/2017)One of the main concerns in the ethanol-producing industries is the growth control of undesirable microorganisms that can cause decrease in the fermentative yield. Among non-Saccharomyces yeasts which can contaminate ...