Browsing Centro de Ciências Agrárias - CCA by Title
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Atributos físicos e químicos do solo e produtividade de milho em consórcio com gramíneas tropicais no sistema de integração lavoura-pecuária
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2018)The crop-livestock integration system under direct seeding system increases the vegetal residues on the soil and contributes to the improvement of the physical and chemical attributes of the same, minimizing the compaction ... -
Atributos químicos e microbiológicos de solo cultivado com cana-de-açúcar sob manejo convencional e orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 25/10/2011)The identification of soil quality indicators that demonstrate the alterations occurred in areas under organic management is important to determine the sustainability of this kind of cultivation. The soil microbial biomass ... -
Avaliação agronômica de linhagens de alface em cultivo hidropônico no sistema NFT (Nutrient Film Technique)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 02/02/2024)Lettuce (Lactuca sativa) is the most important leafy vegetable in the world and the most commercialized in Brazil, being consumed mainly fresh, in the form of salads. This work aimed to evaluate the agronomic characteristics ... -
Avaliação agronômica de variedades de alface em cultivo em sistema DFT (Deep Film Technique)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 24/08/2023)Lettuce (Lactuca sativa L.) is considered the most commercialized and consumed leafy vegetable by Brazilians, and can be produced all year round. Hydroponic cultivation is an affordable alternative to conventional cultivation. ... -
Avaliação agronômica de variedades e híbridos de brócolo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 28/06/2021)Broccoli is a vegetable originally cultivated in regions with mild climate, a factor that makes so that its offer may be harmed by climatic variations resulting from the seasons of the year and the growing regions. Cultivars ... -
Avaliação agronômica do antúrio irrigado com água de reuso
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 10/05/2023)The aim of this study was to evaluate the effect of using treated domestic sewage from the Sewage Treatment Station (ETE) at CCA/UFSCar – Araras as an alternative source to commercial nutrient solutions in the cultivation ... -
Avaliação agronômica, físico-química e sensorial de híbridos de pimenta (Capsicum chinense Jacquin)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 06/08/2020)The consumption of Capsicum peppers has been growing, encouraging cultivation and increasing the demand for new cultivars with better agronomic and nutritional qualities. The objective was to evaluate the agronomic, ... -
Avaliação da contaminação de alface (Lactuca sativa) por coliformes termotolerantes e Escherichia coli em sistemas de cultivo orgânico e convencional
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus ArarasCampus Araras, 15/12/2008)Lettuce (Lactuca sativa) is the most consumed vegetable in Brazil, being classified as an important food, to be a rich source of vitamins. According to the practices adopted, its cultivation can be organic or conventional. ... -
Avaliação da levedura rizoférica Torulaspora globosa como indutora de resistência sistêmica em milho contra o patógeno Fusarium verticillioides
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 28/06/2021)In maize, one of the most consumed vegetables in the world, numerous applications of agrochemicals are used to control phytopathogens that cause damage to human health and the environment. Among the main diseases affecting ... -
Avaliação da performance de diferentes fontes de nitrogênio na produtividade e nutrição de citros
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 23/02/2023)According to the source used, nitrogen fertilization alters the dynamics of the soil and its nutrients, which may cause acidification and exposure to the loss of basic cations. Orange trees have a high demand for these ... -
Avaliação da qualidade microbiológica, físico-química e sensorial do caldo de cana-de-açúcar cultivada sob manejo orgânico e convencional
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 29/06/2012)The composition of the sugar cane juice depends on several factors, since those related inherently to the raw material or involving climate and cultural conditions. This work aimed to evaluate the influence of the conventional ... -
Avaliação da resistência de variedades de milho a Dalbulus maidis (Delong & Wolcott) (Hemiptera: Cicadellidae)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 13/12/2023)The corn leafhopper, Dalbulus maidis (Delong & Wolcott) (Hemiptera: Cicadellidae) is an important pest in corn crops, capable to cause direct damage through its feeding, and dissemination of three important phytopathogens ... -
Avaliação da sustentabilidade de um sistema de produção de cana-de-açúcar orgânica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 27/02/2013)This work aimed to bring a summary of all the actions and practices of organic farming and differential ecological management in a production system of sugarcane. Extensive literature review, consultation with specialized ... -
Avaliação das leveduras Torulaspora globosa e Trichosporon asahii no controle da podridão negra em frutos de tomate
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 10/12/2020)Post-harvest rot has been responsible for losses by producers, a fact which has limited the commercialization of agricultural products for consumption in natura, fruits and vegetables. The fungus Alternaria alternata is ... -
Avaliação de cultivares de rúcula e produção de sementes em cultivo orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 25/02/2019)The production of rocket in Brazil, whether in conventional or organic cultivation uses seeds whose production comes from the conventional system, and there is no availability of seed produced in organic cultivation. The ... -
Avaliação de impactos ambientais da agroindustrialização canavieira na Cooperativa de Produção Agropecuária Vitória (COPAVI): um estudo de caso da produção de açúcar mascavo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 04/07/2011) -
Avaliação de isolados de Bacillus spp. quanto à sua capacidade de promover crescimento em mudas de tangor Murcott
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 29/10/2021)Citriculture is currently one of the main agricultural activities in Brazil in the fruit growing segment. However, several factors can influence the crop's productivity indices, such as the quality of the seedlings, and ... -
Avaliação de microbacias hidrográficas para a conservação de áreas ripárias
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 27/06/2017)Nowadays, society has a challenge to deal with sustainable water use. High demand and water contamination, environmental degradation and the unpredictability of climate changes are some water insecurity causes. Riparian ... -
Avaliação de modelos matemáticos para dimensionamento do bulbo molhado na irrigação por gotejamento
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 30/03/2012)The increasing current demand of water has caused conflicts between their multiple uses, being the agriculture responsible for the use of the largest portion of this natural resource. In this context, drip irrigation has ... -
Avaliação de pimenta biquinho com uso de adubo mineral e biofertilizante: produção, variáveis dimensionais do fruto e análise físico-química.
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 24/05/2019)The species of peppers that belong to the Capsicum genus are worldwide cultivated and the Biquinho type (C. chinense) has been gaining prominence in the national scenario due to its sweet taste and absence of pungency. ...