• Avaliação agronômica de linhagens de alface em cultivo hidropônico no sistema NFT (Nutrient Film Technique) 

      Rissardi, Rodrigo Favoretto (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 02/02/2024)
      Lettuce (Lactuca sativa) is the most important leafy vegetable in the world and the most commercialized in Brazil, being consumed mainly fresh, in the form of salads. This work aimed to evaluate the agronomic characteristics ...
    • Ciclagem de macronutrientes no cultivo de alface hidropônica 

      Macedo, Priscila Helena da Silva (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 29/11/2021)
      The search for sustainability in agricultural production has been reflected in the management of hydroponic systems that use the Laminar Nutrient Flow Technique (NFT). The reuse of nutrient solutions becomes an alternative ...
    • Qualidade físico-química e sensorial das alfaces das cultivares Romanela e Rubinela produzidas em diferentes sistemas de cultivo 

      Rossi, Cláudia Margareth Abe (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 03/08/2017)
      Lettuce is one of the vegetables with the highest consumption and economic importance worldwide, extensively cultivated in all continents, particularly in temperate and subtropical regions. In Brazil, there is a market ...
    • Cultivo hidropônico de alface com água de reúso 

      Cuba, Renata da Silva (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 06/02/2015)
      The water for many years was considered inexhaustible, and only in recent decades, became aware of the shortage and the need to rationalize their use, look for ways to reuse and recovery of its quality. In this search ...
    • Desempenho agronômico e teor de clorofila na relação com a absorção de água em alface 

      Santos, Camila Peixoto dos (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/08/2020)
      Lettuce (Lactuca sativa L.) is the main leafy vegetable, with the curly type with light green leaves the preferred in Brazil. However, leaves of intense green color (higher chlorophyll content) have increased consumer ...
    • Cultivo de adubos verdes forrageiros em solo previamente irrigado com efluente tratado de laticínio e cultivo em sucessão da alface 

      Donatti, Ramon Nantes (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 24/11/2016)
      The aim of this study was to evaluate the potential for cultivation of forage green manure species in previously irrigated soil with treated dairy effluent, as a phytoremediation technique of sodium, and cultivation in ...
    • Adubos verdes irrigados com efluente tratado de laticínio e cultivo em sucessão da alface e beterraba em consórcio 

      Vizú, Juliana de Fátima (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 01/03/2018)
      The objective of this work is to verify the development of green manure and its influence on the chemical characteristics of the soil and the cultivation in succession of the lettuce (Lactuca sativa L.) consortium, and ...
    • Biofortificação agronômica de alface com zinco em cultivo hidropônico 

      Lima, Bianca Machado de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 05/05/2021)
      Lettuce is the most cultivated leafy vegetable in a hydroponic system. The biofortification of lettuce with Zn can contribute to supply nutritional deficiencies of populations in social vulnerability, for having an affordable ...