• Determinantes da eficiência técnica da produção de cana-de-açúcar brasileira 

      Coelho, Luísa Fancelli (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Economia - PPGEc-So, Câmpus Sorocaba, 08/09/2021)
      Brazil is currently the world’s largest producer of sugarcane and the importance of this sector has been occurring since the colonial period and has strengthened its relevance in the international market. The increase on ...
    • Análise de bolhas nos produtos agricolas: açúcar, café e soja 

      Silva, Anna Karolyna (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Economia - PPGEc-So, Câmpus Sorocaba, 16/10/2020)
      The process of changing market conditions, due to the major shocks of the 1970s and 1980s, as well as the changes in domestic and international market conditions in subsequent years, significantly affected the price ...
    • Impactos macroeconômicos sobre a formação de bolhas especulativas no mercado agropecuário brasileiro 

      Cabrine, Carlos Guilherme das Neves (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Economia - PPGEc-So, Câmpus Sorocaba, 20/04/2023)
      The volatility in commodity prices has direct implications for the financial results of companies and consumers. Not infrequently, such variations occur in a sharp way, and in non-compliance with market fundamentals, that ...
    • Descoberta de preços e especulação no mercado de milho brasileiro 

      Raniro, Luisa Rasera (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Economia - PPGEc-So, Câmpus Sorocaba, 06/09/2018)
      University of São Carlos, Sorocaba, 2018. Since the 2000s, several changes occurred in the Brazilian and international corn markets. In Brazil, due primarily to the increasing importance of the winter crop, the central-west ...
    • Dietas alimentares e as emissões de gases de efeito estufa nas capitais brasileiras 

      Costa, Gabriella Nunes da (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Economia - PPGEc-So, Câmpus Sorocaba, 08/03/2018)
      Food consumption has two distinct consequences on welfare: on the one hand, it determines the nutritional situation of consumers; on the other hand, it affects the emissions of greenhouse gases (GHG), thus impacting global ...
    • Produtividade total dos fatores e emissões de gases de efeito estufa: uma análise para a agropecuária na Amazônia Legal 

      Lima, Janaína Alves de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Economia - PPGEc-So, Câmpus Sorocaba, 21/12/2023)
      Deforestation in the Legal Amazon region is one of the main factors generating greenhouse gas emissions. These emissions can be minimized with the efficient use of areas destined for agriculture in the region. Given ...
    • O papel das políticas públicas no desenvolvimento de sistemas agroflorestais no Brasil 

      Ballerini, Ariel Pollo (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Economia - PPGEc-So, Câmpus Sorocaba, 17/07/2023)
      Climate change is a reality and its effects directly affect society, including the production of food and commodities. Given this scenario, the need to face the consequences of climate change leads to studies to verify ...