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dc.contributor.authorSilva, Rafaela Aparecida da
dc.date.accessioned2016-06-02T18:57:40Z
dc.date.available2012-10-03
dc.date.available2016-06-02T18:57:40Z
dc.date.issued2012-06-29
dc.identifier.citationSILVA, Rafaela Aparecida da. Assessment of the production system and sustainability of organic family farms in the municipality of Rio Claro, SP, Brazil. 2012. 190 f. Dissertação (Mestrado em Ciências Agrárias) - Universidade Federal de São Carlos, São Carlos, 2012.por
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/127
dc.description.abstractThe purpose of this dissertation is to analyze the production systems and the economical, socio-political and environmental sustainability level of organic family farms in the municipality of Rio Claro, SP, Brazil. It is assumed that organic farming is considered environmentally sustainable insofar as, among other factors, organic fertilizers and not synthetic pesticides are used. It is considered economically sustainable when it is able to reproduce itself; and socio-politically sustainable when it seeks to change the attitudes and values of the people involved. Besides secondary data gathered about the municipality, the identification of the farmers was carried out through researches done at public institutions related to the rural area, contacts made with other researchers, meetings of the municipality Family Farmers Association and conversations with the farmers. A prior conversation was held with the farmers in order to identify the characteristics related to their profiles, which are better detailed with the semi-structured interview. The research involved seven farmers and, based on the interviews, 18 economical, 20 socio-political and 34 environmental sustainability indicators were established. The main aspects observed were the strict relationship with the X Company and the positive and negative impacts it caused, in addition to the heterogeneity existing among the family about different aspects; however, there are similarities between the problems they face, such as the distance from the public institutions, as well as shortage of labor force. Growing vegetables is the principal commercial activity of these families. As for the indicators, the farmers showed a great interest both in the economical aspects and in the approach to soil fertility and management. These elaborate indicators interact among themselves, making it possible to systematically evaluate and analyze the data. In general terms, the families do not show sustainable properties. Nevertheless, families A and C showed better results related to this ideal, in comparison with the others.eng
dc.formatapplication/pdfpor
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal de São Carlospor
dc.rightsAcesso Abertopor
dc.subjectAgricultura familiarpor
dc.subjectIndicadores de desenvolvimento sustentávelpor
dc.subjectSistemas de produçãopor
dc.subjectRio Claro (SP)por
dc.titleAnálise do sistema de produção e da sustentabilidade de propriedades familiares orgânicas no município de Rio Claro (SP)por
dc.title.alternativeAssessment of the production system and sustainability of organic family farms in the municipality of Rio Claro, SP, Brazileng
dc.typeDissertaçãopor
dc.contributor.advisor1Pimentel, Andréa Eloisa Bueno
dc.contributor.advisor1Latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4734703Y9por
dc.description.resumoEsta dissertação tem como objetivo principal analisar os sistemas de produção e o grau de sustentabilidade econômico, sociopolítico e ambiental de propriedades familiares orgânicas do município de Rio Claro (SP). Parte-se do pressuposto de que a agricultura orgânica é sustentável ambientalmente à medida que, entre outros fatores, utiliza adubos orgânicos e não agrotóxicos; economicamente, quando consegue reproduzir-se; e sociopoliticamente quando busca a mudança nas atitudes e valores das pessoas. Além da coleta de dados secundários sobre o município, a identificação dos agricultores foi realizada por meio de pesquisas a órgãos públicos ligados ao meio rural, contatos com outros pesquisadores, reuniões da Associação dos Agricultores Familiares do município e conversas com os próprios agricultores. Foi realizada uma conversa prévia para identificar características a respeito de seus perfis, melhor detalhados com a entrevista semiestruturada. A pesquisa trabalhou com 7 agricultores, e com base nas entrevistas, foram determinados 18 indicadores de sustentabilidade econômica, 20 da sociopolítica e 34 da ambiental. Os principais aspectos observados foram a estreita relação com a Empresa X e os impactos positivos e negativos disso; além da constatação da heterogeneidade existente entre famílias em diversos aspectos, porém com semelhanças nos problemas que enfrentam, como o distanciamento com os órgãos públicos e a escassez de mão de obra. A principal atividade comercial destas famílias é o cultivo de hortaliças. Quanto aos indicadores, os agricultores revelaram grande interesse pelos aspectos econômicos, e por temas que abordam a fertilidade e o manejo do solo. Estes indicadores elaborados apresentaram interação entre si, possibilitando a avaliação e a análise dos dados de forma sistêmica. As famílias, de modo geral, não apresentam propriedades sustentáveis, porém as famílias A e C apresentaram melhores resultados quanto a este ideal em comparação às outras.por
dc.publisher.countryBRpor
dc.publisher.initialsUFSCarpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Arpor
dc.subject.cnpqCIENCIAS AGRARIASpor
dc.contributor.authorlatteshttp://lattes.cnpq.br/1686724434796582por


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