Browsing Teses e dissertações by Title
Now showing items 19-38 of 79
-
Desempenho de cultivares e potencial fisiológico das sementes de milho produzidas em sistema orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 31/03/2017)Maize is one of the most cultivated cereals in the world and it is among the most important cereals for the consolidation of the production chains of meat, eggs, milk and derivatives in organic system, being one of the ... -
Desempenho de lima ácida Tahiti sobre diferentes porta-enxertos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/06/2019)The Tahiti acid lime, popularly known in Brazil as Tahiti acid lime, is one of the most produced fruits in the state of São Paulo, with the northwest region as the main producer pole. However, there are many losses due to ... -
Desempenho de mudas de alface produzidas nos diferentes volumes de células em bandejas e cultivadas em sistema hidropônico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 05/04/2017)The hydroponic cultivation of lettuce in the NFT (Nutrient Film Technique) system has use seedlings obtained in trays with smaller volumes, requiring two transplants (from the tray to the nursery and then to the definitive). ... -
Desenvolvimento de banco de dados para seleção de porta-enxertos de citros em duas regiões do Estado de São Paulo visando à qualidade da fruta
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/08/2021)In the state of São Paulo, citrus growing has expanded throughout the state in areas that comprise the citrus belt, divided into five sectors which, in turn, are subdivided into 12 regions. This division took into account ... -
Desenvolvimento de matrizes poliméricas de alginato e pectina para o cultivo de células imobilizadas de Desmodesmus subspicatus em vinhaça de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/02/2018)Among the main industrial wastewaters, sugarcane vinasse figures as an actual environmental concern, due to its polluting potential and large volumes available, about 10 liters per liter of ethanol. Considering the ... -
Desenvolvimento e caracterização de partículas à base de biopolímeros e vinhaça com adição de biomassa microalgal para uso como fertilizante
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 29/06/2018)Sugarcane vinasse is the main wastewater from the ethanol industry, produced in a proportion of about 12 liters per liter of ethanol. Among alternatives to its disposal, Fertirrigation is commonly used in order to improve ... -
Detecção de Leifsonia xyli subsp xyli em mudas-pré-brotadas de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 29/06/2017)The first great change in recent years of the Brazilian sugarcane industry occurred when mechanical harvest replaced the manual cuttings of burned canes. The second transformation has started with mechanization of planting ... -
Distribuição espacial de espécies arbóreas na fisiologia de cafeeiros e qualidade de grãos e bebida
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/04/2019)Coffee is an important Brazilian commodity. With global climatic changes and consuming market evolution. Shading coffee bushes is gaining notoriety, once shade trees protect coffee bushes from environmental variations and ... -
Distribution and genetic diversity of Xylella fastidiosa associated with olive quick decline in southeastern Brazil
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 21/08/2019)Xylella fastidiosa (XF) is a bacterium capable of colonizing a large number of plants, but is mainly known to cause disease in economically important crops such as citrus, grapevines, coffee and more recently olive trees. ... -
Diversidade genética e fenotípica em ‘Flying Dragon’ (Poncirus trifoliata var. monstrosa (T. Ito)) micropropagado
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 29/08/2023)Brazilian citriculture is of great importance in world agribusiness since 41% world’s orange production comes from national orchards. With the entry of HLB into orchards, new strategies are needed to avoid loss of productivity, ... -
Efeito da concentração de Leifsonia xyli subsp. xyli na termoterapia e no peso de colmos em três variedades de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2020)Ratoon stunt disease (Leifsonia xyli subsp. xyli), is currently considered the main disease of sugarcane in all major producing countries. Because propagating materials is the sole source of primary inoculum, the use of ... -
Efeito da escaldadura-das-folhas em um campo comercial de cana-de-açúcar no Brasil e reação de variedades
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 30/08/2023)Leaf scald (LSD) in the sugarcane industry in Brazil is a disease that, despite its prevalence in all producing regions of the country, has received insufficient attention. This disease, caused by the bacterium Xanthomonas ... -
Efeito da inoculação da levedura rizosférica Torulaspora globosa (6S01) em combinação com glicose e triptofano, sobre o desenvolvimento inicial de milho
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 24/05/2019)Plant Growth Promoter Microorganisms (PGPMs) stimulate the development of plants by different mechanisms, such as the production of plant hormones and solubilization of minerals. The species Torulaspora globosa, isolated ... -
Efeito da temperatura no cultivo e produção de lipídios microalgais por Phormidium autumnale em vinhaça de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/08/2023)Microbial oils, known as "unicellular lipids", are becoming a more environmentally friendly option for biodiesel production, since they have technological advantages when compared to vegetable oils. Obtaining biodiesel ... -
Efeito do 4-etilfenol sobre o crescimento e capacidade fermentativa da linhagem industrial de Saccharomyces cerevisiae PE-2
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2019)One of the main contaminating yeasts of ethanol production in Brazil is the species Dekkera bruxellensis. It is able to produce volatile phenolic compounds such as 4-vinylphenol and 4-ethylphenol from hydroxycinnamic acids ... -
Efeito do ácido acético sobre o crescimento e fermentação da levedura Meyerozyma guilliermondii
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2016)The viability of technologies that make possible to use all available plant biomass, such as the production of lignocellulosic ethanol, faces challenges as the search for microorganisms capable of fermenting pentoses with ... -
Efeito do óleo essencial de tangerina 'Fremont' no controle de Lactobacillus fermentum na fermentação alcoólica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 24/06/2021)Bacteria of Lactobacillus genus are one of the most frequent biological contaminants in the ethanol production. Contamination control has been performed with antibiotics and acid treatment, although be effective, these ... -
Efeito do sistema de fermentação, da adição de etanol ao tratamento ácido e da contaminação por Lactobacillus sp na produção de etanol
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 10/04/2017)The fermentation is one of the most critical steps of the fuel ethanol production. Some factors directly influence the fermentation efficiency, such as the fermentation system, the selected yeast and the bacterial ... -
Emprego do etanol como substituto ou adjuvante do ácido sulfúrico no tratamento das células em fermentação alcoólica contaminada por Lactobacillus fermentum
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 31/05/2019)Bacterial contamination is one of the major factors to cause decrease in the fermentative efficiency in the process of bioethanol production. To control the growth of bacterial contaminants, Brazilian industries utilize ... -
Estresse por alumínio em cultivares de cana-de-açúcar: crescimento radicular e atividade de enzimas antioxidantes
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 01/09/2017)Sugarcane (Saccharum spp.) is the most important crop for the economy of more than a hundred tropical and subtropical countries, accounting for 70% of the sugar and 40% of the ethanol production worldwide. Aluminium toxicity ...