• Germinação de sementes de Rubus sellowii e micropropagação de Morus nigra 

      Duarte, Willian Naves (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/05/2018)
      Sexual and vegetative propagation are the main methods of perpetuating plant species. Despite its importance in propagation, seeds of some species do not germinate even under favorable conditions, as is the case of seeds ...
    • Propagação in vitro de orquídeas Phalaenopsis por segmentos de inflorescências e embriogênese somática 

      Zanello, Cesar Augusto (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 25/05/2018)
      The orchids of the genus Phalaenopsis are the most important in the segment of potted flowers in the national floriculture, being currently leader in volume of production and commercialization. However, obtaining genetic ...
    • Estudo da interação entre genótipos, locais e anos e do coeficiente de repetibilidade em etapas finais do melhoramento genético da cana-de-açúcar 

      Leme, Gabriela Estefano Saraiva (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 23/08/2018)
      The last stages of a genetic breeding program are characterized by the conduction of multi-environmental trials (MET) aiming at the correct selection of promising genotypes in relation to characters of agronomic-industrial ...
    • Biologia reprodutiva, embriogênese gamética e somática em cultivares de amarílis (Hippeastrum sp. Herb.) 

      Almeida, Naiara Vallado de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 17/06/2019)
      The genus Hippeastrum sp. is popularly known as amaryllis and its production is intended for the market of potted flowers. With a wide variety of hybrids, its spread is made from bulbs. Nevertheless, there are major ...
    • Armazenamento de sementes de cana-de-açúcar para o melhoramento genético 

      Tanno, Wellington Quadros (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/02/2020)
      Sugarcane is an important crop for Brazil, whose production area extends over approximately 10 million hectares, making the country the world's largest producer. Sugarcane Breeding is responsible for the production and ...
    • Desempenho de cultivares e potencial fisiológico das sementes de milho produzidas em sistema orgânico 

      Martin, Bruna Cavinatti (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 31/03/2017)
      Maize is one of the most cultivated cereals in the world and it is among the most important cereals for the consolidation of the production chains of meat, eggs, milk and derivatives in organic system, being one of the ...
    • Efeito da concentração de Leifsonia xyli subsp. xyli na termoterapia e no peso de colmos em três variedades de cana-de-açúcar 

      Andreato, Caroline (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2020)
      Ratoon stunt disease (Leifsonia xyli subsp. xyli), is currently considered the main disease of sugarcane in all major producing countries. Because propagating materials is the sole source of primary inoculum, the use of ...
    • Desempenho agronômico e teor de clorofila na relação com a absorção de água em alface 

      Santos, Camila Peixoto dos (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/08/2020)
      Lettuce (Lactuca sativa L.) is the main leafy vegetable, with the curly type with light green leaves the preferred in Brazil. However, leaves of intense green color (higher chlorophyll content) have increased consumer ...
    • Distribuição espacial de espécies arbóreas na fisiologia de cafeeiros e qualidade de grãos e bebida 

      Silva Neto, Francisco José da (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/04/2019)
      Coffee is an important Brazilian commodity. With global climatic changes and consuming market evolution. Shading coffee bushes is gaining notoriety, once shade trees protect coffee bushes from environmental variations and ...
    • Poda e raleio da pimenteira para produção e qualidade de frutos 

      Marchi, Luana Ferreira (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/03/2018)
      Peppers are an important fruit vegetable, valued by farmers for their profitability and by consumers for their sensorial characteristics. Its production can be influenced by the management of the plant, through the number ...
    • Biofortificação agronômica de alface com zinco em cultivo hidropônico 

      Lima, Bianca Machado de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 05/05/2021)
      Lettuce is the most cultivated leafy vegetable in a hydroponic system. The biofortification of lettuce with Zn can contribute to supply nutritional deficiencies of populations in social vulnerability, for having an affordable ...
    • Couve-crespa hidropônica: efeitos de espaçamentos e número de plantas por célula 

      Noboa, Caio Salvador (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 25/08/2021)
      The consumption of kale is increasing in Brazil, and curly kale, which has a high nutritional value, is not widespread. Kale is sold in bunches of adult leaves, however, there is the possibility of growing in bunches of ...
    • Avaliação agronômica, físico-química e sensorial de híbridos de pimenta (Capsicum chinense Jacquin) 

      Martinez, Marcela (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 06/08/2020)
      The consumption of Capsicum peppers has been growing, encouraging cultivation and increasing the demand for new cultivars with better agronomic and nutritional qualities. The objective was to evaluate the agronomic, ...
    • Desenvolvimento de banco de dados para seleção de porta-enxertos de citros em duas regiões do Estado de São Paulo visando à qualidade da fruta 

      Carmello, Fernanda Cristina (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/08/2021)
      In the state of São Paulo, citrus growing has expanded throughout the state in areas that comprise the citrus belt, divided into five sectors which, in turn, are subdivided into 12 regions. This division took into account ...
    • Rendimento e composição de óleo essencial de lima ácida Tahiti (Citrus latifolia Tanaka) enxertada em 16 variedades de porta-enxertos 

      Costa, Gabriela da (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2021)
      It’s known that the canopy of the tree is responsible for the production and characteristics of the fruits, however the rootstock can have an influence, since the agronomic characteristics are the result of the interaction ...
    • Potencial fisiológico e sanidade de sementes de milho revestidas com quitosana 

      Zacharias, Marina Barros (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/01/2022)
      Several harmful effects to the environment can be attributed to indiscriminate use and disposal of non-renewable and non-biodegradable products. Chitosan is a biopolymer with excellent film forming properties that has been ...
    • Biofortificação agronômica de rúcula (Eruca sativa Miller.) com ferro em cultivo hidropônico 

      Ceccherini, Guilherme José (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/05/2022)
      Arugula is the second most cultivated leafy vegetable in the NFT (Nutrient Film Technique) hydroponic system, as it guarantees greater productivity, shorter cultivation cycle and greater efficiency in the use of water ...
    • Número de sementes em frutos e frequência de híbridos obtidos de cruzamentos com a tangerina IAC 2019Maria 

      Roverssi, Fernanda (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 25/02/2022)
      In the Citrus Breeding Program of the Sylvio Moreira Citriculture Center of the Agronomic Institute (IAC), a cultivar was developed, the IAC 2019Maria mandarin, from the cross between the tangor Murcott IAC [Citrus sinensis ...
    • Diversidade genética e fenotípica em ‘Flying Dragon’ (Poncirus trifoliata var. monstrosa (T. Ito)) micropropagado 

      Baptista, Leticia Zonta (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 29/08/2023)
      Brazilian citriculture is of great importance in world agribusiness since 41% world’s orange production comes from national orchards. With the entry of HLB into orchards, new strategies are needed to avoid loss of productivity, ...
    • Avaliação de cultivares de rúcula e produção de sementes em cultivo orgânico 

      Silva, Patricia Augusto da (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 25/02/2019)
      The production of rocket in Brazil, whether in conventional or organic cultivation uses seeds whose production comes from the conventional system, and there is no availability of seed produced in organic cultivation. The ...