Browsing Centro de Ciências Agrárias - CCA by Title
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Preferência de Atta sexdens (Hymenoptera, Formicidae) por folhas de eucalipto imersas em diferentes concentrações de solução de extrato de Ipomoea batatas (Convolvulaceae)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 13/09/2019)The use of plant extracts in agriculture can be an alternative for controlling leaf-cutting ants in agroecosystems, providing greater autonomy for farmers and avoiding environmental pollution with residues, unlike conventional ... -
Previsibilidade em revoada de formigas-cortadeiras Atta sexdens rubropilosa Forel, 1908 (Hymenoptera, Formicidae) por meio de modelagem computacional
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 03/10/2018)The mating process of the leaf-cutting ants, genus Atta, represents a relevant event to be studied due to its biological interest. The mating coincides with the onset of the rainy season and the hottest period of the year, ... -
Principais ingredientes ativos dos agroquímicos: aplicação e uso no Brasil
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 05/04/2023)This research aimed to present (identify) which are the main active ingredients (AI) used in the formulation of pesticides, as well as their use (utility/importance) in agronomy and possible socio-environmental impacts ... -
Privatização da água no Brasil e o novo marco do saneamento básico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 24/11/2021)The main objective of this work is to discuss the privatization of water in Brazil, in view of the New Framework for Basic Sanitation, instituted in July 2020, by the President of the Republic Jair Messias Bolsonaro, without ... -
Processamento e parâmetros físicos, químicos, físico-químicos, microbiológicos, sensoriais e de rotulagem do açúcar mascavo: revisão de literatura
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 29/06/2021)The growing search for natural and artisanal foods raised the market potential of brown sugar. However, the lack of standardization of the products sold limits this food from being consolidated in the consumer's view. Data ... -
O processo de construção da identidade profissional docente dos formadores de professores de química
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Educação em Ciências e Matemática - PPGEdCM-Ar, Câmpus Araras, 08/06/2021)The training of teachers for the exercise of teaching in Basic Education has been extensively researched and discussed in several contexts. In contrast, the research on teaching training for Higher Education context, ... -
Processo integrado de eletrocoagulação e cultivo mixotrófico de Desmodesmus subspicatus em vinhaça de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 25/06/2019)Brazil is the largest sugarcane ethanol biofuel producer of the world. The productive process generates a considerable quantity of vinasse, its main wastewater. Therefore, the vinasse disposal is one of the major challenges ... -
Processos socioculturais da gestão ambiental na terra indígena Guarani Pinhalzinho, Tomazina, PR
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 28/06/2017)The Brazilian indigenous reality is reduced in their indigenous lands demarcated with very small spaces for its development. According to IBGE (2010), the Brazilian indigenous population is estimated at 817,963 thousand ... -
Produção de ácido cítrico a partir do cultivo de Aspergillus niger e Trichoderma reesei em bagaço de cana-de-açúcar e fermentação etanólica do extrato fúngico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 28/03/2016)Solid-state cultivation (SSC) are characterized by microbial growth on solid supports, often agroindustrial by-products, in conditions of absence of free water. Citric acid and ethanol are important commercial bioproducts ... -
Produção de ácido indol acético in vitro por Torulaspora globosa
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 02/05/2017)The indole acetic acid (IAA) is a phytohormone capable of providing fast responses to plant development such as cell elongation and differentiation and division of cells. It is known that exist in the rhizosphere there ... -
Produção de ácidos orgânicos radiculares de cana-de-açúcar submetida ao estresse por alumínio
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 01/03/2019)There are prospects of increases in the productivity of the sugarcane crop with the suitability of the varieties to the edaphoclimatic zoning. Several restrictions on the expression of the genetic potential of the varieties ... -
Produção de bioprodutos a partir do cultivo batelada e batelada alimentada de Phormidium autumnale em vinhaça de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 23/04/2020)Processes using microalgae and cyanobacteria in the treatment of wastewaters have been attractive due to the obtaining of biomass with the commercial value associated and the efficient removal of some contaminants. The ... -
Produção de etanol de 2ª geração por Dekkera bruxellensis a partir de hidrolisado de bagaço de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 13/08/2013)Bioethanol is an alternative low cost fuel, which is conventionally obtained in Brazil from the fermentation of sugarcane juice, molasses, or a mixture of these. However, alternatively, ethanol could be obtained from ... -
Produção de fenóis voláteis por isolados de Dekkera bruxellensis da fermentação etanólica e efeitos sobre uma linhagem industrial de Saccharomyces cerevisiae
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 02/05/2018)One of the main contaminant yeast is Dekkera bruxellensis being known its ability to produce volatile phenolic compounds such as 4-vinylphenol (4-VP) and 4-ethylphenol (4-EP) from hydroxycinnamic acids through the activity ... -
Produção de ficocianina por Aphanothece microscopica Nägeli a partir de vinhaça de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2018)Microalgae cultivation has a great diversity of applications. Pigments produced by microalgae are largely used in many industries, such as food, pharmaceutical and cosmetics. Phycobiliproteins are photosynthetic pigments ... -
Produção de fitomassa e acúmulo de nutrientes por espécies adubadeiras em um Sistema Agroflorestal Sucessional
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/06/2019)The inclusion of “fertilizer” species in Successional Agroforestry Systems (SAFS) may reduce the use of fertilizers and pesticides. The species called “fertilizers” in this work promote improvements in the physicochemical, ... -
Produção de grãos e silagem de milho em consórcio com guandu-anão no sistema orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 27/04/2022)In Brazil there is a shortage in the supply of protein foods for animal feed in an organic system. The intercropping of maize with pigeon pea can be an alternative to increase the protein content in the silage and serve ... -
Produção de mudas de duas espécies de gramíneas nativas para restauração do Cerrado
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 30/04/2019)The Brazilian Cerrado is a mosaic of vegetation types, raging from grasslands to forests. Cerrado has been converted and degraded by anthropogenic activities, increasing the need for ecological restoration in many areas. ... -
Produtividade de algodão herbáceo (Gossypium hirsutum L.) em função das adubações de plantio e foliar com fertilizante organomineral
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 01/12/2018)The current cotton culture model in Brazil is characterized by extensive agricultural areas, especially in the Midwest region. The mega-cotton system has been criticized due to the difficulties of conducting it sustainably. ... -
Produtividade do feijoeiro (Phaseolus vulgaris) cultivado sob efeito residual da adubação do milho de segunda safra
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 11/07/2017)One of the great challenges for the bean crop is to increase productivity and, at the same time, improve fertilization management using new technologies. The objective of this work was to evaluate the effect of residual ...