Browsing Centro de Ciências Agrárias - CCA by Title
Now showing items 173-192 of 784
-
Caracterização agronômica de linhagens de abóbora da espécie Cucurbita maxima
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 03/04/2023)The species Cucurbita maxima is used as a female parent in the production of Tetsukabuto pumpkin, one of the vegetables with the highest economic value found in our country. To agronomically characterizing the lines of a ... -
Caracterização agronômica de linhagens de pimentão (Capsicum annuum L.)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 28/08/2023)Bell peppers are a popular vegetable in many cuisines around the world, known for their versatility and flavor. It is an excellent source of nutrients, including vitamins A and C, as well as containing fiber and antioxidants. ... -
Caracterização da avifauna em áreas de transição agroecológica no assentamento Ipanema em Iperó-SP
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 28/03/2017)This work aims to compare the composition and dynamics of birds in agricultural environments in different stages of agroecological transition and environments with conventional planting with the forest areas present in the ... -
Caracterização da entomofauna em áreas iniciais de restauração ecológica com sistemas agroflorestais (SAFs) e plantio misto com espécies nativas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 10/12/2019)Agroforestry systems (AFS) are consortia of crops with tree species and can be used as an alternative for the ecological restoration of degraded forest ecosystems. However, little is known about the entomofauna in newly ... -
Caracterização da fertilidade do solo, distribuição do sistema radicular e índice de qualidade do solo no Ecossistema Restinga do Litoral Paulista
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 23/02/2011)The Restinga forest is a set of plant communities in mosaic, determined by the characteristics of their substrates as a result of depositional processes and ages. And of all the ecosystems associated with the Atlantic, the ... -
Caracterização da incidência e evolução de pragas e doenças em agroecossistemas cafeeiros sob diferentes manejos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 27/08/2009)This research aims to characterize the incidence and development of major pests and diseases of coffee in agroecosystems under conventional, organicmineral, organic and agroforestry managements in two municipalities in the ... -
Caracterização da logística de distribuição de hortaliças orgânicas na cidade de São Paulo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 02/07/2009)Organic production plays a key role in agro-social development, and in commercialization, distributors are of essential importance for the supply to the sale points of organic products. In that way, this dissertation ... -
Caracterização da pecuária leiteira do município de Muriaé, MG: uma reflexão sobre perspectivas futuras
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 05/06/2017)The objective of this work is to evaluate the current situation of the activity, production base and technological level used by the producers affiliated to the Muriaé Livestock Program, in the following points: characteristics ... -
Caracterização da produção e avaliação de indicadores de qualidade tecnológica de amostras de melado do estado de São Paulo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 16/08/2012)The molasses, a syrup made from the juice of sugarcane juice, is a sweet liquid, nutritious, homemade and very popular in the Northeast Region of Brazil. It is few explored by small farmers in São Paulo State and, because ... -
Caracterização de agroecossistemas utilizados por agricultores familiares em comunidades rurais no Portal da Amazônia - Mato Grosso: agrobiodiversidade, alimentação e geração de renda
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 14/02/2019)The human relationship with production systems has occurred since remote times, but conventional models have generated degradation of ecosystems, increasing the search for systems that favor agrobiodiversity. The objective ... -
Caracterização de genótipos de alface para baby leaf sob diferentes densidades de fluxo de fótons fotossinteticamente ativos em cultivo vertical indoor
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 07/02/2024)Indoor cultivation systems have gained prominence in recent years, where photosynthetically active photon flux density (PPFD) is one of the artificial lighting parameters that can influence plant development. Research with ... -
Caracterização de plantas transgênicas de Citrus sinensis com aumento na volatização de metil-salicilato e Resistência Sistêmica Adquirida no patossistema HLB
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 14/03/2023)Currently, Huanglongbing (HLB) has been considered the most devastating disease of citrus worldwide. In Brazil, the disease is caused by the bacterium Candidatus Liberibacter asiaticus (CLas), which colonizes the phloem ... -
Caracterização fenotípica e molecular do painel brasileiro de genótipos de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 20/06/2016)Sugarcane is a renewable source of energy and has potential for expansion. The economic importance of sugarcane is due to its use as raw material, mainly for the sugar and ethanol production and, more recently for the ... -
Caracterização fitossociológica da comunidade de trepadeiras e sua rebrota após o corte em uma floresta estacional semidecídua degradada
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 16/12/2016)Forests in seasonal tropical regions are increasingly represented by degraded remnants, exposed to an overabundance of lianas, which inhibit the successional advance and are often managed by cutting. The research related ... -
Caracterização físico-química de filmes de quitosana e o uso potencial em recobrimento de sementes
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 09/02/2024)Chitosan is a polysaccharide obtained from the deacetylation of chitin, which is found in the exoskeletons of crustaceans and insects. Seed coating techniques emerged mainly intending to assist their performance in the ... -
Caracterização físico-química e sensorial de melados comerciais de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 05/02/2019)The sugarcane syrup production is one of the ways to benefit sugarcane and, at the same time, to provide the small rural producer with a safe income source. It is of great importance that the artisanal and cultural product ... -
Caracterização morfológica e análise de óleo essencial de acessos de manjericão (Ocimum basilicum L.)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 25/06/2021)The basil (Ocimum basilicum L.) is a condiment widely used medicinally, aromatically, in the pharmaceutical and cosmetic industries through the extraction of its essential oils. The objective of this work was to carry out ... -
Caracterização socioeconômica e estudo da valoração dos quintais rurais no município de Marituba, PA
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 28/02/2019)In the context where one can perceive the great clusters of cities problems related to reduced space, urban swelling, environmental degradation; pollution of soil, water and air, and social problems of income and food ... -
Caracterização, produtividade e armazenamento pós-colheita refrigerado para laranjas pigmentadas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 25/08/2023)The concentration of anthocyanins in citrus intensifies when cultivation is carried out in environments with lower temperatures or high daily temperature ranges, however, the Brazilian tropical climate does not allow an ... -
Características agronômicas, físico-químicas e sensoriais de linhagens de pimenta Biquinho cultivadas em sistema orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2018)The pipper “Biquinho” is more and more valued in the consumer market, being attractive mainly for the taste and for its use as canned, jam, sauces and dry spices. Despite the great demand of the market, there are few ...