Browsing Centro de Ciências Agrárias - CCA by Title
Now showing items 309-328 of 746
-
Efeito da polinização cruzada no número de sementes dos frutos de tangor Murcott Olé RBC 01
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 16/04/2021)The Murcott Olé RBC 01 tangor, resulting from the Murcott Olé RBC irradiation process, shows potential as a table fruit due to its visual aspect, presenting an intense color, small-medium size, and a lower number of seeds ... -
Efeito da razão carbono:nitrogênio no cultivo heterotrófico de cianobactérias unicelulares e filamentosas em vinhaça de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 31/03/2016)Several researches suggests heterotrophic metabolism in some strains of cyanobacteria, allowing its application in the development and consumption of organic molecules and nutrients in wastewater. Vinasse is the main ... -
Efeito da rochagem no crescimento e nutrição de plantas de batata
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 01/07/2016)Brazil is considered a country with extreme potential for agricultural production, but with great dependence on fertilizer imports. The Brazilian area with the potato crop is estimated at 130,000 ha. It is a high ... -
Efeito da solução nutriente na produção microbiana sequencial de ácido cítrico e etanol a partir de bagaço de cana-de-açúcar e vinhaça
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2018)Solid-state cultivation (SSC) refers to microbial growth on solid supports under limited free-water conditions, that is, similar to the occurrence of mainly fungi in nature. This process has had considerable technological ... -
Efeito da temperatura no cultivo e produção de lipídios microalgais por Phormidium autumnale em vinhaça de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/08/2023)Microbial oils, known as "unicellular lipids", are becoming a more environmentally friendly option for biodiesel production, since they have technological advantages when compared to vegetable oils. Obtaining biodiesel ... -
Efeito de agromineral e vinhaça em atributos químicos de dois tipos de solos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 06/09/2013)Can vinasse accelerate the change of minerals in rock powder for obtaining fertilizer, with utilization of residues from alcohol agro and mining industries? Answering this question was the main objective of this study. So, ... -
Efeito de enzimas comerciais e naturais utilizadas na hidrólise da mandioca sobre a qualidade sensorial da tiquira
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 26/11/2010)The amilaceous materials need to be hydrolyzed for the release of fermentable sugars and this process may be carried out by chemical or enzymatic way. The latter is the most efficient way for the starch conversion, however ... -
Efeito de fontes e doses de manganês no desenvolvimento do cultivar TAA Bola Cheia de feijoeiro comum (Phaseolus vulgaris L.)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 01/06/2016)One of the main factors for increasing the productivity of common bean (Phaseolus vulgaris L.) is the correct use of fertilizers. However, this important factor of agricultural production has still been neglected by rural ... -
Efeito de herbicidas no desenvolvimento inicial de variedades de cana-de-açúcar e no controle de plantas daninhas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 18/12/2015)The chemical method of weed control is the most used in the culture of sugarcane, and studies covering not only the management of plants, but also the effect of these herbicides on crop development, especially in new ... -
Efeito de rochagem, vinhaça e plantas de cobertura no desenvolvimento do feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.) e em atributos químicos do solo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/09/2016)The Brazilian territory is constituted mostly by nutrient-poor soils. To keep the Brazilian agricultural activity is necessary to import and apply high amounts of fertilizers, which tends to aggravate the imbalance in ... -
Efeito do 4-etilfenol sobre o crescimento e capacidade fermentativa da linhagem industrial de Saccharomyces cerevisiae PE-2
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2019)One of the main contaminating yeasts of ethanol production in Brazil is the species Dekkera bruxellensis. It is able to produce volatile phenolic compounds such as 4-vinylphenol and 4-ethylphenol from hydroxycinnamic acids ... -
Efeito do armazenamento nas características microbiológicas e físico-químicas do açúcar mascavo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/05/2023)Microbiological and physicochemical characteristics are determining factors for the quality of raw cane sugar. The objective of this study was to investigate the influence of storage on the microbiological and ... -
Efeito do armazenamento no perfil sensorial do açúcar mascavo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/05/2023)The stability and quality of sugar during storage are related to microbiological and physicochemical parameters. Due to its production process, raw sugar typically has higher moisture content when compared with other sugars. ... -
Efeito do ácido acético sobre o crescimento e fermentação da levedura Meyerozyma guilliermondii
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2016)The viability of technologies that make possible to use all available plant biomass, such as the production of lignocellulosic ethanol, faces challenges as the search for microorganisms capable of fermenting pentoses with ... -
Efeito do biofertilizante no desenvolvimento de porta-enxertos de citros e na indução de resistência à gomose de Phytophthora
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 09/11/2011)Among the problems faced by the plant citrus sector, stands out of Phytophthora gummosis, which affects all stages of plant development. For disease control chemicals are used, but seeking a more sustainable agriculture, ... -
Efeito do hidrolisado de peixe na supressividade do solo para o controle do amarelo (Fusarium oxysporum f. sp. zingiberi) do gengibre em experiência agroecológica em Tapiraí-SP
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 26/03/2009)The objective of this work was to evaluate the effect of fish hydrolysed in soil suppression against ginger yellow caused by Fusarium oxysporum f. sp. zingiberi, in a property in Tapirai, SP with no use of fungicides. Fish ... -
Efeito do manejo convencional e orgânico na qualidade do grão e bebida de café
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 30/08/2022)The different soil management practices adopted in coffee cultivation systems can influence the chemical attributes of the soil and consequently the mineral nutrition of plants, interfering with the quality of fruits, beans ... -
Efeito do óleo essencial de tangerina 'Fremont' no controle de Lactobacillus fermentum na fermentação alcoólica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 24/06/2021)Bacteria of Lactobacillus genus are one of the most frequent biological contaminants in the ethanol production. Contamination control has been performed with antibiotics and acid treatment, although be effective, these ... -
Efeito do sistema de fermentação, da adição de etanol ao tratamento ácido e da contaminação por Lactobacillus sp na produção de etanol
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 10/04/2017)The fermentation is one of the most critical steps of the fuel ethanol production. Some factors directly influence the fermentation efficiency, such as the fermentation system, the selected yeast and the bacterial ... -
Efeito do tipo de fertilizante na produtividade e composição mineral em couve crespa
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, , Câmpus Araras, 25/10/2020)Cabbage is a vegetable of high nutritional value and balanced fertilization is essential to ensure high productivity and quality of agricultural products. The curly kale, less known than the flat leaf kale, is beneficial ...