• Minitomateiro em sistema orgânico inoculado com Trichoderma asperellum e consorciado com hortaliças da família fabaceae 

      Corsini, Igor (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 06/03/2020)
      The inoculation of the beneficial soil fungus Trichoderma asperellum and the intercropped crop cultivation has presented advantages that constitute interesting strategies for family farming and organic production systems. ...
    • Desempenho de cultivares e potencial fisiológico das sementes de milho produzidas em sistema orgânico 

      Martin, Bruna Cavinatti (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 31/03/2017)
      Maize is one of the most cultivated cereals in the world and it is among the most important cereals for the consolidation of the production chains of meat, eggs, milk and derivatives in organic system, being one of the ...
    • Efeito da concentração de Leifsonia xyli subsp. xyli na termoterapia e no peso de colmos em três variedades de cana-de-açúcar 

      Andreato, Caroline (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2020)
      Ratoon stunt disease (Leifsonia xyli subsp. xyli), is currently considered the main disease of sugarcane in all major producing countries. Because propagating materials is the sole source of primary inoculum, the use of ...
    • Armazenamento de sementes de cana-de-açúcar para o melhoramento genético 

      Tanno, Wellington Quadros (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/02/2020)
      Sugarcane is an important crop for Brazil, whose production area extends over approximately 10 million hectares, making the country the world's largest producer. Sugarcane Breeding is responsible for the production and ...
    • Avaliação agronômica, físico-química e sensorial de híbridos de pimenta (Capsicum chinense Jacquin) 

      Martinez, Marcela (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 06/08/2020)
      The consumption of Capsicum peppers has been growing, encouraging cultivation and increasing the demand for new cultivars with better agronomic and nutritional qualities. The objective was to evaluate the agronomic, ...
    • Desempenho agronômico e teor de clorofila na relação com a absorção de água em alface 

      Santos, Camila Peixoto dos (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/08/2020)
      Lettuce (Lactuca sativa L.) is the main leafy vegetable, with the curly type with light green leaves the preferred in Brazil. However, leaves of intense green color (higher chlorophyll content) have increased consumer ...
    • Biologia reprodutiva, embriogênese gamética e somática em cultivares de amarílis (Hippeastrum sp. Herb.) 

      Almeida, Naiara Vallado de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 17/06/2019)
      The genus Hippeastrum sp. is popularly known as amaryllis and its production is intended for the market of potted flowers. With a wide variety of hybrids, its spread is made from bulbs. Nevertheless, there are major ...
    • Produtividade e aspectos agronômicos de tomateiros conduzidos em sistema orgânico e convencional 

      Rezende, Renan Estevão Candido (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 21/08/2020)
      The objective of this work was to compare the agronomic aspects and production costs of two Italian tomato production systems cv BS II 0011 staked in a greenhouse, one in the Organic Production System (SMO) and one under ...
    • Adubos verdes irrigados com efluente tratado de laticínio e cultivo em sucessão da alface e beterraba em consórcio 

      Vizú, Juliana de Fátima (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 01/03/2018)
      The objective of this work is to verify the development of green manure and its influence on the chemical characteristics of the soil and the cultivation in succession of the lettuce (Lactuca sativa L.) consortium, and ...
    • Milho orgânico consorciado com adubos verdes: alternativas para o manejo de plantas daninhas 

      Balduino, Barbara Chrys Gomes (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 28/08/2020)
      The cultivation of corn in an organic system is important to meet the production chains of milk, meat, and organic eggs. However, organic corn production faces two main challenges, weed management and mineral nutrition, ...
    • Propagação e controle de Anredera cordifolia (Ten.) Stennis 

      San Gregorio, João Paulo Ruvieri (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 22/06/2020)
      Anredera cordifolia (Ten.) Stennis (Madeira vine) is a succulent vine that produces vegetative structures on its stem, called aerial bulbils that are responsible for the dispersion of this species. This plant has become a ...
    • Biofortificação agronômica de alface com zinco em cultivo hidropônico 

      Lima, Bianca Machado de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 05/05/2021)
      Lettuce is the most cultivated leafy vegetable in a hydroponic system. The biofortification of lettuce with Zn can contribute to supply nutritional deficiencies of populations in social vulnerability, for having an affordable ...
    • Seletividade de herbicidas aplicados em pré-emergência e pós-emergência sobre Crotalaria ochroleuca, Cajanus cajan e Raphanus sativus 

      Pereira, Laís Molinari (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 12/05/2017)
      Green manure has been widely diffused because of the benefits it brings to the chemical, physical and biological characteristics of the soil. However, the adoption of this practice by farmers depends on the definition ...
    • Desenvolvimento de banco de dados para seleção de porta-enxertos de citros em duas regiões do Estado de São Paulo visando à qualidade da fruta 

      Carmello, Fernanda Cristina (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/08/2021)
      In the state of São Paulo, citrus growing has expanded throughout the state in areas that comprise the citrus belt, divided into five sectors which, in turn, are subdivided into 12 regions. This division took into account ...
    • Dinâmica de fósforo e nitrogênio no consórcio de milho com adubos verdes no sistema orgânico 

      Cardoso, Tainá Martins (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 30/06/2022)
      Maize-legume intercropping is an alternative to improve N and P availability in soil/plant system. However, it is necessary to understand nutrients dynamics in soil and its uptake by plants in the intercropping system to ...
    • Rendimento e composição de óleo essencial de lima ácida Tahiti (Citrus latifolia Tanaka) enxertada em 16 variedades de porta-enxertos 

      Costa, Gabriela da (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2021)
      It’s known that the canopy of the tree is responsible for the production and characteristics of the fruits, however the rootstock can have an influence, since the agronomic characteristics are the result of the interaction ...
    • Sementes crioulas de milho da agricultura familiar do sudoeste paulista: qualidade e feira de troca 

      Lima, Laís Stefany de Carvalho Falca (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2021)
      Creole seeds have a substantial in biodiversity, family farming and in traditional communities. Specifically in the Southwest of São Paulo state, its use has a direct relation with the subsistence of family farmers as well ...
    • Couve-crespa hidropônica: efeitos de espaçamentos e número de plantas por célula 

      Noboa, Caio Salvador (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 25/08/2021)
      The consumption of kale is increasing in Brazil, and curly kale, which has a high nutritional value, is not widespread. Kale is sold in bunches of adult leaves, however, there is the possibility of growing in bunches of ...
    • Potencial fisiológico e sanidade de sementes de milho revestidas com quitosana 

      Zacharias, Marina Barros (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/01/2022)
      Several harmful effects to the environment can be attributed to indiscriminate use and disposal of non-renewable and non-biodegradable products. Chitosan is a biopolymer with excellent film forming properties that has been ...