• Ação bioindicadora da entomofauna em canavial plantado entre aleias de essências florestais nativas 

      Favetta, Marcela Marques da Silva; FAVETTA, M. M. S. (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural, , 20/06/2013)
      The present work aims to study the acquisition of environmental information through the analysis of insect fauna in an agroforestry system consisting of alleys native trees planted between strips of different widths ...
    • Ações sustentáveis desenvolvidas pela rede sociotécnica da Cooperativa Mista Flona Tapajós: uma contribuição para o desenvolvimento local 

      Nobre, Deusa Nara Viana; http://lattes.cnpq.br/1768067327960343 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural (Campus ARARAS), Câmpus Araras, 21/05/2019)
      The Flona Tapajós region is part of the National Conservation Unit System (SNUC) of the Amazon biome and is located in western Pará. It is a region of high ecological and social importance, but is threatened by predatory ...
    • Adoção de práticas de manejo da agrobiodiversidade e estratégias de diversificação dos meios de vida das comunidades rurais em Pirenópolis - Goiás 

      Mutadiua, Celso Américo Pedro; http://lattes.cnpq.br/5120473662251086 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural, , 23/08/2012)
      The agroecological principles applied on agrobiodiversity management have been seen as a strategic tool for sustainability in agro-ecosystems for rehabilitation of socioeconomic and environmental conditions and for food ...
    • Adsorção de tiametoxam em caldo de cana-de-açúcar (Saccharum spp) por carvão ativado nanomodificado e determinação por Cromatografia Líquida de Alta Eficiência (CLAE-DAD) 

      Freitas, Driélle Aparecida de; http://lattes.cnpq.br/8723366953235952 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agricultura e Ambiente (Campus ARARAS), Câmpus Araras, 06/06/2019)
      The cultivation of sugarcane is one of the oldest in human civilization. In Brazil the species Saccharum officinarum is of greater importance for the sugar-alcohol sector due to its high levels of sucrose. Over time, several ...
    • Adubação verde em cultivo consorciado para produção de pimenta-biquinho (Capsicum chinense) em sistema orgânico 

      Dedini, Gabriel Ferraz de Arruda; http://lattes.cnpq.br/9879025761412751 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural, , 04/05/2012)
      The cultivation of peppers occurs in practically all regions of the country and is one of the crops that better integration exerts between the small farmer and the agribusiness. Thus it is desirable to develop technologies ...
    • Agregação de valor nutricional e sensorial em rapaduras artesanais 

      Joseph, Djalou; http://lattes.cnpq.br/0004526811128079 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural (Campus ARARAS), Câmpus Araras, 28/11/2017)
      Rapadura is a traditional product made from sugar cane juice (Saccharum officinarum L.). It is very popular in Latin America and the Caribbean, particularly in Haiti, where it is commonly used by the rural population. It ...
    • A agricultura ecológica realizada em Remígio, PB: um estudo sobre produção de conhecimento e inovação 

      Farias, Alexandra Leite de; http://lattes.cnpq.br/1528460064159287 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural (Campus ARARAS), Câmpus Araras, 26/06/2017)
      The general objective of this dissertation was perform a study on innovation and knowledge production between organic farmers unionised in the county of Remígio, PB, located in the micro-region of Paraíba Western Curimataú, ...
    • Agricultura Familiar e Agroecologia: um caso de desenvolvimento econômico no semiárido alagoano 

      Silva, Danessa Rafaella da; http://lattes.cnpq.br/7370557799082151 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural (Campus ARARAS), Câmpus Araras, 29/05/2019)
      This research was developed in the state of Alagoas, precisely in the backlands, in the municipality of Pão de Açúcar, where the Association of Producers in Agroecology - APAOrgânico is located. This association has set ...
    • Agricultura familiar e gestão de custos: um estudo de caso na região do semi-árido baiano 

      Alves, Carmen de Almeida; http://lattes.cnpq.br/7161071913937928 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural, , 05/03/2010)
      This study aimed to learn the accounting controls and strategies for production planning undertaken by the farmers cooperative of Family Agriculture Cooperative of Canudos Uauá and Curaçá - COOPERCUC - situated in the ...
    • Agricultura familiar: estratégias produtivas de base ecológica e aplicação de princípios da agroecologia 

      Almeida, Gustavo Fonseca de; http://lattes.cnpq.br/6047414364638794 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural, , 17/09/2008)
      The master dissertation presents an analysis about the production strategies of certified units of a familiar smalholders cooperative from Itápolis - SP. It was verified, at those unities, the application of agroecological ...
    • Agricultura familiar: estratégias produtivas de base ecológica e aplicação de princípios da agroecologia 

      Almeida, Gustavo Fonseca de; http://lattes.cnpq.br/6047414364638794 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural, , 17/11/2008)
      The master dissertation presents an analysis about the production strategies of certified units of a familiar smalholders cooperative from Itápolis - SP. It was verified, at those unities, the application of agroecological ...
    • Agricultura orgânica do estado do Espírito Santo : diversidade e comercialização de seus produtos na região metropolitana de Vitória 

      Sposito, Elaine Caliman; http://lattes.cnpq.br/2444636413607167 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural (Campus ARARAS), Câmpus Araras, 14/12/2015)
      This study presents an analysis of the diversity of forms on organic food production commercialization in Vitoria (ES), and the discussion about this research theme. The goal is to understand how and under which conditions ...
    • Agricultura orgânica e atores neorrurais na Serra da Mantiqueira : o grupo Orgânicos da Mantiqueira, Gonçalves, MG 

      Aun, Nádia Jarouche; http://lattes.cnpq.br/0241035860005136 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural, , 31/07/2012)
      This paper discusses the characteristics of the new rural population and their forms of action, based on the case of the Orgânicos da Mantiqueira group, they are localized at Gonçalves, MG. It is intended to discuss the ...
    • Agricultura urbana em Porto Ferreira/SP: mapeamento, caracterização e tipificação 

      Covarrubias, Juliana Duz Ricarte (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural, , 14/02/2011)
      Urban Agriculture (UA) is different from, and complementary to rural agriculture in local food systems, in that its practices are integrated into a local urban ecossystem. It has been proven as a multifunctional tool that ...
    • Agricultura urbana em Rio Claro (SP): produção e políticas públicas 

      Leme, Marina Koketsu; http://lattes.cnpq.br/1927569399091860 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural, , 15/08/2012)
      The importance of Urban Agriculture (UA) has been increasingly recognized in recent years. It emerges as an important survival strategy, especially for the poorest population who can consume and sell the food produced. It ...
    • A agrobiodiversidade nas terras indígenas guarani Nhandewa no norte do Paraná: memória, resgate e perspectivas 

      Almeida, Thiago Valente Vieira de; http://lattes.cnpq.br/3306060519945768 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural, , 28/09/2012)
      The importance of the farmers themselves hold their traditional varieties of seeds becomes even more relevant to indigenous peoples, both for the richness of ethnic knowledge developed, and the rescue of these practices ...
    • A agroecologia e os serviços ecossistêmicos : um estudo de caso nos assentamentos do município de Iperó/SP 

      Buquera, Rodrigo Brezolin; http://lattes.cnpq.br/2208143183411783 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural, Câmpus Araras, 10/06/2015)
      The human being interacts constantly with ecosystems and uses various goods and services from them. These goods and services are called "Ecosystem Services" (ES) and the benefits from these services are called "constituents ...
    • Alfabetização Científica e Tecnológica na formação inicial de professores de química 

      Oliveira, Ana Carolina Dias de; http://lattes.cnpq.br/6307262361237057 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Educação em Ciências e Matemática (Campus ARARAS), Câmpus Araras, 26/02/2019)
      The Scientific and Technological Literacy (ACT) has been much discussed in Science Teaching and, little by little, is being inserted as a purpose in the curricula of basic education. However, higher education still lacks ...
    • Análise custo/benefício da adoção de boas práticas de manejo em pesque-pague 

      Rosa, Daniele Kloppel; http://lattes.cnpq.br/0481036691164883 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural, , 05/12/2008)
      Fish culture is na aquaculture field which has been growing a lot in the last few years, specially by fish capture stagnation and for the growing high nutritional quality animal protein demand. A market field that has been ...
    • Análise custo/benefício da adoção de boas práticas de manejo em pesque-pague 

      Rosa, Daniele Klöppel; http://lattes.cnpq.br/0481036691164883 (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural, , 05/12/2008)
      Fish culture is na aquaculture field which has been growing a lot in the last few years, specially by fish capture stagnation and for the growing high nutritional quality animal protein demand. A market field that has been ...