Browsing Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar by Title
Now showing items 64-83 of 284
-
Bactérias como agentes de controle de Phytophthora nicotianae e como promotoras de crescimento de porta-enxertos de citros
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 14/12/2015)The microbial community plays an essential role in maintaining the ecological balance of soil. Interactions between microorganisms and plants have a major influence on the nutrition and health of the latter, and ... -
Bem-estar animal na produção de ovos orgânicos no estado de São Paulo: percepção dos agentes produtivos e consumidores e avaliação técnica nas granjas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 30/11/2012)This paper deals with the perception of animal welfare (WF) on the part of consumers and agents in the organic egg production sector in the state of São Paulo. The technical conditions at poultry farms were assessed based ... -
Biochar: relação com agroecologia, estado da pesquisa e matérias-primas promissoras
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 17/08/2022)To reduce the environmental impacts caused by most food and raw material production systems, it is essential to change the paradigm of agricultural production to that of sustainability. In this context, agroecology ... -
Biofertilizante como ferramenta para incrementar a diversidade microbiana visando o manejo de doenças de plantas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 04/03/2010)In this study were compared the community of yeasts in the phylloplane of lily a conventional system with high pesticide use, with an without pesticide use, with the use of biofertilizers and biocontrol agents; to evaluate ... -
Biofertilizantes, a base de esterco bovino, no controle de Phytophthora nicotianae em citros
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 08/07/2014)The objective of this study was to evaluate the effect of two organic liquid fertilizeres made from fresh cattle manure, produced under anaerobic digestion or forced oxygenation, for the control of Phytophthora nicotianae. ... -
Cachaça orgânica: qualidade e influência dos métodos de preparo da matéria-prima
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 24/05/2012)This work aimed to evaluate the physical-chemical and acceptance of sugarcane spirit produced with juice originated from different preparations of organic sugarcane. It was used the sugarcane variety RB867515 in the following ... -
Caminhos para a transição agroecológica: estudo com uma família do assentamento Fazenda Ipanema, Iperó (SP)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 22/06/2012)Many farmers consider Agroecology a tool to produce sustainably. By changing their production systems, changing crops and inputs applied, aiming at a sustainable system, the family farmer search a transition agroecology. ... -
Campesinato e agroecologia na Colômbia: um estudo sobre as práticas produtivas e a relação com a natureza dos camponeses da Associação de Apicultores do Maciço Colombiano - APIMACIZO
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 19/02/2018)The aim of this research is to analyze the model of appropriation of nature from the concept of Agroecology, in a group of peasants associated in the Association of Beekeepers of the Colombian Macizo -APIMACIZO-, located ... -
Canais de comercialização de orgânicos: desafios e alternativas de agricultores familiares do leste paulista
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 21/07/2014)This paper aims to describe some market alternatives adopted by smallholders farmers on the distribution channels for organic in natura products. Therefore, besides the literature review on this matter, the methodology ... -
Caracterização da avifauna em áreas de transição agroecológica no assentamento Ipanema em Iperó-SP
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 28/03/2017)This work aims to compare the composition and dynamics of birds in agricultural environments in different stages of agroecological transition and environments with conventional planting with the forest areas present in the ... -
Caracterização da incidência e evolução de pragas e doenças em agroecossistemas cafeeiros sob diferentes manejos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 27/08/2009)This research aims to characterize the incidence and development of major pests and diseases of coffee in agroecosystems under conventional, organicmineral, organic and agroforestry managements in two municipalities in the ... -
Caracterização da logística de distribuição de hortaliças orgânicas na cidade de São Paulo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 02/07/2009)Organic production plays a key role in agro-social development, and in commercialization, distributors are of essential importance for the supply to the sale points of organic products. In that way, this dissertation ... -
Caracterização da pecuária leiteira do município de Muriaé, MG: uma reflexão sobre perspectivas futuras
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 05/06/2017)The objective of this work is to evaluate the current situation of the activity, production base and technological level used by the producers affiliated to the Muriaé Livestock Program, in the following points: characteristics ... -
Caracterização da produção e avaliação de indicadores de qualidade tecnológica de amostras de melado do estado de São Paulo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 16/08/2012)The molasses, a syrup made from the juice of sugarcane juice, is a sweet liquid, nutritious, homemade and very popular in the Northeast Region of Brazil. It is few explored by small farmers in São Paulo State and, because ... -
Caracterização de agroecossistemas utilizados por agricultores familiares em comunidades rurais no Portal da Amazônia - Mato Grosso: agrobiodiversidade, alimentação e geração de renda
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 14/02/2019)The human relationship with production systems has occurred since remote times, but conventional models have generated degradation of ecosystems, increasing the search for systems that favor agrobiodiversity. The objective ... -
Caracterização físico-química e sensorial de melados comerciais de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 05/02/2019)The sugarcane syrup production is one of the ways to benefit sugarcane and, at the same time, to provide the small rural producer with a safe income source. It is of great importance that the artisanal and cultural product ... -
Caracterização socioeconômica e estudo da valoração dos quintais rurais no município de Marituba, PA
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 28/02/2019)In the context where one can perceive the great clusters of cities problems related to reduced space, urban swelling, environmental degradation; pollution of soil, water and air, and social problems of income and food ... -
Características agronômicas, físico-químicas e sensoriais de linhagens de pimenta Biquinho cultivadas em sistema orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2018)The pipper “Biquinho” is more and more valued in the consumer market, being attractive mainly for the taste and for its use as canned, jam, sauces and dry spices. Despite the great demand of the market, there are few ... -
Casas de sementes do Cariri Cearense
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 02/05/2023)Creole seeds are essencial for the preservation of agrobiodiversisty and are generally stored in individual seed banks or in institutions and collective farmers. Seed houses has an important role in the Brazilian semi-arid ... -
Certificação participativa e compra coletiva de alimentos ecológicos: redes locais construindo mercados cooperativos, um estudo na região de Campinas - São Paulo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 06/05/2011)The countryside 'modernization' and the cities development in recent years have shown a growing rift in the relationship between man and nature, and consequently the decrease in family and ecological agricultural practices. ...