• Indicadores de sustentabilidade em três propriedades de cafeicultura familiar em Araponga MG: uma análise descritiva 

      Souza, Luiza Monteiro (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 15/12/2014)
      The present dissertation analyses the production systems and the environmental, economic and sociopolitical sustainability of properties of familybased coffee production with different levels of use of agroecological ...
    • Compostagem de resíduos sólidos urbanos no estado de São Paulo 

      Siqueira, Thais Menina Oliveira de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 18/12/2014)
      Are there successful composting experiences of municipal solid waste (MSW)? Is it possible to have alternative solutions for urban organic waste different from the conventional model of centralized composting plants? ...
    • A formação do técnico em agroecologia na Escola Professora Nair Luccas Ribeiro, no Assentamento Gleba XV de Novembro, SP : sua gênese e seus egressos 

      Pontes, Flávio Aparecido (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 10/03/2015)
      Agroecology considered scientific approach, theoretical, practical and methodological, based on different areas of knowledge, proposes to study development processes from an ecological and socio-cultural perspective, from ...
    • Impactos socioeconômicos do Programa Nacional de Produção de Biodiesel em assento rural do nordeste paraense 

      Motta, Vivian Delfino (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 29/05/2015)
      The National Program for Production and Use of Biofuels - PNPB is a government action that seeks to expand the Brazilian energy matrix with the introduction of Biodiesel as an alternative. The government points to the role ...
    • A agroecologia e os serviços ecossistêmicos : um estudo de caso nos assentamentos do município de Iperó/SP 

      Buquera, Rodrigo Brezolin (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 10/06/2015)
      The human being interacts constantly with ecosystems and uses various goods and services from them. These goods and services are called "Ecosystem Services" (ES) and the benefits from these services are called "constituents ...
    • Pescadores tradicionais da vila da Barra do Superagui : desafios e conflitos. 

      Kriegel, Raoni (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 23/06/2015)
      This dissertation submits a socio-environmental diagnostic of fisher s traditional community from Superagui, located in Superagui National Park, northern coast so Paraná. It was highlighted through theoretical searching the ...
    • Sementes orgânicas : regulamentação, políticas públicas, produção comercial e uso de sementes locais em estabelecimentos certificados 

      Parra Filho, Antonio Carlos Mendes (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 31/08/2015)
      The seed is the first link in the food production chain. In this context, the use of appropriate seeds and seedlings in organic production can be understood as, more than a legal or philosophical question, a technical ...
    • Azedinha (Rumex acetosa L.) : caracterização morfológica, requerimento nutricional e qualidade sensorial 

      Lima, Maria Angélica Suedan Souza (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 18/09/2015)
      Azedinha (Rumex acetosa L.) has pleased the consumer for its sour taste. Considered an unconventional vegetable, their redemption becomes important to allow notable gains from the nutritional, social, cultural, economic ...
    • Bactérias como agentes de controle de Phytophthora nicotianae e como promotoras de crescimento de porta-enxertos de citros 

      Giassi, Valdionei (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 14/12/2015)
      The microbial community plays an essential role in maintaining the ecological balance of soil. Interactions between microorganisms and plants have a major influence on the nutrition and health of the latter, and ...
    • Agricultura orgânica do estado do Espírito Santo : diversidade e comercialização de seus produtos na região metropolitana de Vitória 

      Sposito, Elaine Caliman (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 14/12/2015)
      This study presents an analysis of the diversity of forms on organic food production commercialization in Vitoria (ES), and the discussion about this research theme. The goal is to understand how and under which conditions ...
    • Mulheres na agroecologia : um estudo bibliométrico 

      Iyusuka, Sheyla Saori (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 18/12/2015)
      The sexual division of work brings the forms of unequal as if establish relations of organization, production and conduct of choices in the forms of land use. The presence of women in the scenario of agriculture is still ...
    • Hidrólise enzimática na fabricação de melado de cana-de-açúcar 

      Emídio, João Expedito (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 18/02/2016)
      The objective of this study was to evaluate the production of sugar cane syrups using enzymes of Saccharomyces cerevisiae from bakery yeast. The effect of theconcentration of yeast, reaction time and temperature for the ...
    • Milho consorciado com guandu-anão em diferentes arranjos de plantas em sistema orgânico 

      Gallo, Anderson de Souza (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 25/02/2016)
      The corn is among the crops produced more in intercropping systems, mainly due to its architecture and ecophysiology. The objective of the study was to evaluate the growth, productivity and nutritional status of maize in ...
    • Atributos biológicos da qualidade do solo em diferentes sistemas de cultivo do cafeeiro 

      Guimarães, Nathalia de França (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2016)
      The fauna invertebrate epigeic, as well as biomass and microbial activity are shown efficient indicator of soil quality, because they have high sensitivity to changes in the environment. The sensitivity of these biological ...
    • Mulheres empoderadas - uma experiência de gestão no sertão nordestino 

      Brandão, Tatiana Frey Biehl (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 29/02/2016)
      The study area of this work is the Alto Sertão of Sergipe, considered to be one of the most rural territories in the Northeast of Brazil. In this setting, there is the target audience of this research, mainly composed by ...
    • Diagnóstico socioeconômico do programa de aquisição de alimentos no município de Monteiro- PB 

      Cavalcanti, Natália Thaynã Farias (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 08/03/2016)
      The Food Acquisition Program (PAA), sanctioned by the Law number 10.696 of 2nd July, 2003, is one of the specific actions of the Zero Hunger Program, which aims to encourage the family farming, the access to food people ...
    • Impactos ambientais da zona rural e urbana na qualidade da água do Ribeirão das Araras 

      Bentos, Adriel Barboza (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 09/03/2016)
      Agriculture, urbanization and industrialization are some of the human activities that are constantly generating negative impacts on the environment. Much of this degradation directly affects exhaustible lotic systems ...
    • Parâmetros agronômicos e bromatológicos de variedades de milho grão e silagem em sistema orgânico 

      Giunti, Otavio Duarte (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 13/05/2016)
      Maize is one of the most cultivated cereal in the world for its wide range of use in food, feed and industrial use. The production of grain and maize silage in organic system is essencial for the production of organic meat, ...
    • Avaliação física, físico-química e sensorial de cultivares alface produzidas em diferentes sistemas de cultivo 

      Fontana, Larissa (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 18/05/2016)
      In Brazil, there is a growing and promising market that explores the new cultivars of lettuce and crispy segment the Brunella and Crocantella cultivars are examples. The cv. Brunella is an innovative cultivar that combines ...
    • Interação de isolados de Trichoderma spp. e preparados homeopáticos : estudo in vitro e no desenvolvimento inicial do tomateiro-cereja 

      França, Danilo Vieira Cardozo (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 20/05/2016)
      The fungi of genus Trichoderma are found inhabiting the rhizosphere of plants acting as biological control agents and plant growth promoters. The homeopathic preparations have the potential to assist the vegetative development, ...